Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokiečių rašytoja Marie Golien: „Būkite kritiški naujoms technologijoms“

Vokiečių rašytoja Marie Golien baigė grafinio dizaino studijas su medijų pakraipa, kūrė žaidimų programėles išmaniesiems įrenginiams. Įkvėpta šios veiklos, parašė debiutinį romaną „Keinstormo sala, rašoma „Terra Publica“ pranešime spaudai.
Marie Golien ir knygos viršelis
Marie Golien ir knygos viršelis / Bodo Witzke nuotr.

Bėglys“ (leidykla „Debesų ganyklos“). Jis susilaukė didelio skaitytojų, kritikų ir žiniasklaidos dėmesio Vokietijoje. Už romaną autorė gavo „Goldene Leslie“ ir „Eselsohr“ apdovanojimus.

– Jūsų sukurta istorija gana išskirtinė. Papasakokite, kuo užsiimate ir kas jus paskatino parašyti šią knygą?

– Šios knygos idėja kilo tada, kai studijavau interaktyviąją mediją ir daug dirbome su naujomis technologijomis. Ėmiau mąstyti apie tai, kad ateityje žmonių galvose gali būti implantuotas lustas, jungiantis juos prie interneto. Tuo metu žiniasklaidoje buvo plačiai aptariama jautri tema – siena, skirianti JAV nuo Meksikos. Tada šias temas ir sujungiau.

– Kiek laiko rašėte šią knygą? Ar susidūrėte su kokiais nors iššūkiais?

– „Keinstormo sala. Bėglys“ – pirmoji mano knyga, todėl didžiausias iššūkis buvo išmokti rašyti. Kai kuriuos skyrius perrašiau net po penkis kartus. Tik pamažu supratau, kaip sukurti įtampą, kaip geriausia plėtoti istoriją ir veikėjus. Dėl šios priežasties ir dėl to, kad tuo pat metu mokiausi ir dirbau, knygai užbaigti prireikė kelerių metų. Taigi, man taip pat buvo iššūkis tęsti, ką pradėjau, ir nepasiduoti bėgant metams.

– Apie ką yra ši knyga?

– Knyga pasakoja apie Emilijų – jaunuolį, kuriam didelė įmonė į smegenis įsodino lustą. Jis tam ryžosi, kad išvengtų skurdo. Dėl šios mikroschemos Emilijus gali savo akimis filmuoti jį supančią aplinką ir viską tiesiogiai rodyti per internetą žiūrovams. Iš pradžių viskas klostosi gerai: Emilijus filmuojasi, sulaukia daugiau žiūrovų ir šiek tiek uždirba iš savo vaizdo įrašų.

Tačiau vieną dieną tiesioginės transliacijos metu susiduria su gaujos nariu, šis jam grasina. Emilijus gindamasis vyrą nužudo – visa tai nufilmuota ir įrašas išsaugotas internete. Gauja pamato vaizdo įrašą ir trokšta atkeršyti – prasideda persekiojimas. Ar Emilijui pavyks išjungti lustą ir išvengti gaujos keršto?

– Kokią žinią norite perduoti skaitytojams šia istorija?

– Niekada nepasiduokite ir būkite kritiški naujoms technologijoms.

– Kokiam skaitytojui ji skirta?

– Ji skirta visiems, kuriems patinka skaityti įkvepiančias, įdomias istorijas.

– Ši knyga pelnė reikšmingų apdovanojimų. Kaip jautėtės dėl tokio sėkmingo debiuto?

– Jaučiausi puikiai! Ypač todėl, kad knygos rašymui paskyriau labai daug laiko. Man taip pat buvo labai smalsu, kaip į knygą reaguos žmonės, nepriklausantys mano šeimai ir artimam draugų ratui. Tai, kad jų reakcija buvo teigiama, paskatino mane ateityje parašyti daugiau knygų.

– Knygoje daug veiksmo, įvykis veja įvykį. Gal yra minčių knygos siužetą pritaikyti filmo scenarijui?

– Žinoma, tai būtų puiku! Bet kurti filmą būtų labai sudėtinga, nes aplinka, kurioje vyksta veiksmas, yra gana neįprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas