Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 27

2018-ieji Lietuvos ir pasaulio muzikoje: repas, moterys ir sunki lietuvių kalba

Kiekvienais metais pasitaiko simbolinių datų, žyminčių to laikotarpio svarbiausius pokyčius ar bendrą atmosferą. 2018-ųjų sausį Kendrickas Lamaras, bene svarbiausias šių dienų repo kūrėjas, trečiąkart iš eilės pralaimėjo svarbiausioje „Grammy“ apdovanojimų nominacijoje – Metų albumu tapo standartinis Bruno Mars darbas. Tačiau balandį Kendrickas vis dėlto buvo legitimuotas: tapo pirmuoju ne akademinės ir ne džiazo muzikos atstovu, įvertintu Pulitzerio muzikos premija.
Kendrickas Lamaras, „Garbanotas Bosistas“ ir „Shishi“
Kendrickas Lamaras, „Garbanotas Bosistas“ ir „Shishi“ / „Reuters“/„Scanpix“, Manto Kristijono Kuliešio ir Vytauto Draginio nuotr.

Pačiai hiphopo kultūrai tai greičiausiai visai nesvarbu, tačiau svarbu istoriškai. Per pastarąjį dešimtmetį repas tapo dominuojančia popkultūros kryptimi. Dabar jis pagaliau ir „rimtų ekspertų“ pripažįstamas galinga meno forma. Tą patvirtina ir svarbiausias šių metų vaizdo klipas – ideologiškai bei kinematografiškai išanalizuotas ir pusę milijardo kartų peržiūrėtas Childish Gambino darbas „This Is America“.

VIDEO: Childish Gambino – This is America

Žinoma, Lamaras bei Gambino yra tik vienos hiphopo pusės – socialiai sąmoningos, refleksyvios, meniškai turtingos – vėliavnešiai. Kitoje pusėje – „SoundCloud“ reperių ešelonai – tatuiruotais veidais, visiems ne daugiau 21-erių. Pagrindiniai šio stiliaus atstovai šiemet buvo nušauti (XXXTentacion), smurtavo, plėšė, perdozavo, jiems gresia kalėjimas iki gyvos galvos (6ix9ine). Nepaisant viso to, jie sukūrė ir daug autentiškos muzikos ir yra vieni klausomiausių jaunimo atlikėjų, nesitraukiantys iš svarbiausių pasaulio topų.

Lietuvoje šiemet didžiausias hiphopo kultūros sukrėtimas turbūt buvo kauniečių trap grupės „Flying Saucer Gang“ atsiradimas. Nedidelis įvykis, bet vis buvo apie ką kalbėti. Niekas nesuprato, ar čia pokštas, ar rimtai. Kodėl šitie pacanai repuoja ir elgiasi taip, lyg gyventų ne Kaune, o Atlantoje? Ir dar svarbiau – kodėl jau pirmas jų pasirodymas sulaukė net 1000 klausytojų?

Muzikine prasme daug įdomesnis eksperimentinis-humoristinis IYE albumas ar Free Finga (Tomo Narkevičiaus) darbai. Šiemet pasirodė jo ir Keanu Blunt (Džiugo Marčėno) kokybiško ir šiuolaikiško repo albumas „Max Pain“. O pats vienas Free Finga į šalies muzikos istoriją įsirašė dar ir išleisdamas pirmą R&B albumą lietuvių kalba.

Asmeninio albumo nuotr./„Free Finga & Keanu Blunt“
Asmeninio albumo nuotr./„Free Finga & Keanu Blunt“

Baigiantis 2018-iesiems reikia pripažinti, kad lietuvių kalba atlikėjams tebėra iššūkis. Angliškai viskas vis dar skamba „paprasčiau“ ir „melodingiau“. Kita vertus, vis daugiau kūrėjų pradeda pastebėti, kad dainuodami lietuviškai susilaukia „daug stipresnio atsako“. Grupė „Garbanotas“ (buvęs „Garbanotas bosistas“), dar pernai sakę, kad lietuvių kalba dažnai skamba „keistai“, ką tik išleido miuzikliškos dvasios albumą „Paskutinė saulė“ – visą lietuvių kalba. Skamba visai ne keistai! Deja, tuo pačiu grupė nusprendė pasikeisti pavadinimą. Neva su tokiu bus lengviau užsienyje.

Į užsienį kelių yra įvairių. Lietuvoje pernelyg nesireklamuodamas, teatrališkos elektronikos duetas Beissoul & Einius šiemet, kaip ir anksčiau, ne kartą koncertavo Ukrainoje ir netgi pasirodė viename didžiausių Europos festivalių – „Sziget“ Vengrijoje. Pankdžiazo trio „Sheep Got Waxed“ grojo Nyderlanduose, Slovėnijoje, Prancūzijos mugėje „Europavox“ ir netgi Kinijoje. Tas pats „Garbanotas“ lankėsi Prancūzijoje, Italijoje, Anglijoje, Vokietijoje.

Dmitry Komissarenko nuotr./„Beissoul & Einius“
Dmitry Komissarenko nuotr./„Beissoul & Einius“

Sunkesnės muzikos atstovams keliai dar atviresni: grupė „Au-dessus“ apvažiavo visą Europą ir jau suplanavo pilną tarptautinį turą kitiems metams, o grupė „Erdve“ pasirašė sutartį su viena svarbiausių metalo muzikos leidyklų „Season of Mist“.

Pasaulinės tendencijos rodo, kad nei anglų kalba, nei stiprus užnugaris nebebus būtinybė sėkmingai karjerai. Kuo toliau, tuo labiau vertinamas multikultūriškumas, unikalumas, stilistinė eklektika (populiariausi pavyzdžiai: prancūzė Christine & the Queens, ispanė Rosalía, K-pop ir latino muzika).

Pasikeitę muzikos klausymosi įpročiai šiek tiek demokratizavo rinką – nekomerciniams projektams suteikė šansų būti išgirstiems. Tiesa, „Spotify“, kaip ir kasmet kiekvienam savo klausytojui dovanojęs jo asmeninę klausymosi statistiką, nusprendė, kad mums bus įdomiau sužinoti, kokio zodiako ženklo atlikėjų klausėmės daugiausia, o ne, pavyzdžiui, kokios lyties.

Vis dėlto muzikos kritikų metų sąrašuose moterys dominuoja ir be „Spotify“ pagalbos. Be dviejų jau minėtų, visi užsienio alternatyvios muzikos ekspertai išskiria šiemetinius rekordus mušančią Cardi B, futuristę Janelle Monáe, eksperimentinės popmuzikos kūrėjas „Let‘s Eat Grandma“, indie atlikėją Mitski, 15 kūrinių, trunkančių lygiai po 60 sekundžių, albumą išleidusią Thierrą Whack, country žvaigždę Kasey Musgraves ir daugybę kitų.

Lietuvoje šiemet merginos irgi stipriai pasistūmėjo. Dvi vienintelės alternatyvios scenos merginų grupės – „shishi“ ir „Crucial Features“ – išleido stiprius debiutinius albumus. Amerikietiško R&B darbą pristatė Angelou. Kitąmet galima tikėtis ryškesnių Rūtos Mur, Beatrich, Areve pasirodymų ir visai naujų vardų.

Justės Urbonavičiūtės nuotr./„Crucial Features“
Justės Urbonavičiūtės nuotr./„Crucial Features“

Taip pat norėtųsi, kad alternatyviosios scenos atlikėjai dar daugiau dirbtų tarpusavyje, jungtųsi į bendrus projektus, vieni kitus stumtų į priekį ir į šviesą. Šiemet didžiulį darbą atliko „Scuared“ komanda, nufilmavusi 9 vaizdo klipus, kuriuose Lietuvos muzikantai atliko vieni kitų dainų koverius. Ne tik vizualiai ir muzikaliai įdomus sumanymas, bet ir simbolinis įrodymas, kaip lietuviška muzikos kultūra auga ir keičiasi.

Dar 10 įrodymų – žemiau:

Free Finga – „Tu maivais“

VIDEO: Free Finga - Tu Maivais

Vilkduja – „Tuštuma pilnėja“

VIDEO: Vilkduja - Tuštuma pilnėja

Happyendless – „Atbėgo kariūnai, sušaudė Brazauską“ (SSG koveris)

VIDEO: Happyendless - Atbėgo Kariūnai, Sušaudė Brazauską (SSG cover)

Timid Kooky – „Tanzen“

VIDEO: Timid Kooky - Tanzen

shishi – „Çavasara“

VIDEO: shishi - Çavasara

Garbanotas – „Liūdnos akys“

VIDEO: Garbanotas - Liūdnos akys (Official Video)

FUME – „Ark“

VIDEO: Fume - Ark

Angelou – „Antidote“

VIDEO: Angelou - Antidote

Ruta Mur – „I Need Your Love“

VIDEO: Ruta MUR „I Need Your Love“

Junior a – „Flashbacks“

VIDEO: Junior a – „Flashbacks“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas