Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 15

82-ame Filharmonijos sezone – Taivano nacionalinis orkestras bei atlikėjai iš Ukrainos

Naują koncertų sezoną Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) pasitinka šūkiu „Skambančios istorijos“. Iki Naujųjų metų Vilniuje publikai siūloma per 50 įvairaus žanro renginių. Juose pasirodys žymūs Lietuvos ir užsienio muzikai, skambės turiningos programos, žadama LNF pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos nacionalinė filharmonija
Lietuvos nacionalinė filharmonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LNF direktorė Rūta Prusevičienė tikisi, kad 82-ąjį koncertų sezoną Filharmonijoje koncertuosiantys atlikėjai bei publika į muzikines istorijas panirs visa širdimi ir pasisems iš jų vilties bei įkvėpimo gyventi gražiau, kūrybiškiau.

Šįmet afišose išvysime naujų vardų, koncertuose išgirsime dar negirdėtų kūrinių. Antai sezono atidarymo koncerte rugsėjo 16-ąją su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) grieš violončelės virtuozas iš Vengrijos Istvánas Várdai.

Pasak LNSO meno vadovo ir vyr. dirigento Modesto Pitrėno, sezono pradžia bus įspūdinga ne vien dėl susitikimo su šlovės sulaukusiu violončelininku, bet ir dėl jo pasirinkto kūrinio – tėvynainio kompozitoriaus Andráso Mihály Koncerto violončelei ir orkestrui.

Organizatorių nuotr./Modestas Pitrėnas
Organizatorių nuotr./Modestas Pitrėnas

Premjerų nestigs per visą sezoną, o gausiausia jų bus tradiciškai rudenį rengiamuose Tarptautinio aktualiosios muzikos festivalio „Gaida“ koncertuose. Kaip teigė M.Pitrėnas:

„Dvi savaites čia kunkuliuos šiuolaikinė, moderni aktualioji muzika, mirguliuos solistų pavardės. Šįkart festivalis turi seserystės ir brolystės ženklą. Pirmame koncerte skambės žymiųjų seserų Katios ir Marielle Labèque duetas, antrajame matysime ir girdėsime žaviuosius broliukus iš Olandijos Arthurą ir Lucasą Jussenus.“

Vienas ryškesnių kultūrinės diplomatijos vaisių – rugsėjo 25 d. Vilniuje ir 26 d. Kaune vyksiantys Taivano nacionalinio simfoninio orkestro ir smuikininko Roberto Cheno koncertai.

Ryšiai su įvairiomis įstaigomis bei koncertinėmis organizacijomis šį sezoną bus plėtojami itin intensyviai. R.Prusevičienė prabrėžia: „Mums svarbu plėtoti įvairius partnerystės ryšius, ir šį sezoną publika tai pajus. Bus gausu koprodukcijos su Lietuvos festivaliais, kaip antai jau minėtąja „Gaida“ ar Šv.Jokūbo festivaliu, su įvairiomis koncertinėmis įstaigomis, kolektyvais, užsienio festivaliais.“

Vienas ryškesnių kultūrinės diplomatijos vaisių – rugsėjo 25 d. Vilniuje ir 26 d. Kaune vyksiantys Taivano nacionalinio simfoninio orkestro ir smuikininko Roberto Cheno koncertai. Jų programoje vakarietiška muzika derės su kompozitorės Chen Shih-Hui kūryba, publikos neabejotinai lauks rytietiškų atspalvių prisodrinti potyriai.

LNF nuotr./Taivano nacionalinio simfoninio orkestro stryginių grupė
LNF nuotr./Taivano nacionalinio simfoninio orkestro stryginių grupė

82-ąjį sezoną bus tęsiama ir ukrainietiška gaida – orkestro muzikos koncertuose nuskambės Valentino Silvestrovo Septintoji ir Devintoji simfonijos, Filharmonijos scenoje koncertuos nemažai atlikėjų iš Ukrainos.

Spalio 14 d. įvyks didžiausio Ukrainos klasikinės muzikos tarptautinio festivalio „Odessa Classics“ baigiamasis koncertas „Exile“.

Tradiciškai Filharmonija skirs dėmesio Lietuvos kompozitorių kūrybai – programose išgirsime ir klasikų, ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinių.

Antai vien rugsėjį laukia keli ryškūs lietuviški akcentai: rugsėjo 16 d. sezono atidaryme skambės Eduardo Balsio poema „Jūros atspindžiai“, rugsėjo 18 ir 21 d. koncertų programų ašimi taps Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba.

Valstybiniame Vilniaus kvartete violončelininką Glebą Pyšniaką keičia konkursą į šią poziciją laimėjęs ukrainietis Viktoras Rekalo.

Rugsėjo 24 d. vyksiančiame Lietuvos kamerinio orkestro sezono pradžios koncerte su pianistu Andriumi Žlabiu, be kitų kūrinių, skambės Jono Tamulionio „Rojaus paukščių giesmės“ ir „Toccata diavolesca“, o rugsėjo 28 d. koncertu „In memoriam Broniui Kutavičiui“ bus pagerbtas šio vieno iškiliausių mūsų šalies kompozitorių atminimas.

Naujų vardų šį sezoną atsiras ir Filharmonijos kolektyvuose. Viena ryškesnių permainų – Valstybiniame Vilniaus kvartete violončelininką Glebą Pyšniaką keičia konkursą į šią poziciją laimėjęs ukrainietis Viktoras Rekalo.

LNF nuotr./VVK su nauju nariu – Viktoru Rekalo
LNF nuotr./VVK su nauju nariu – Viktoru Rekalo

Didelė šio sezono permaina – kone visi Filharmonijos rengiami koncertai vyks po jos stogu, Didžiojoje ir Mažojoje salėse, mat atsisakyta tradicinių koncertų ciklų Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje bei Trakų pilyje.

LNF taip pat informuoja, kad bilietų kasos persikraustė į kadaise tam jau naudotas patalpas fasado dešinėje pusėje (Aušros Vartų g. 5 / Pasažo skg. 1).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas