Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 03

Dvi originaliausios Vilniaus grupės gros festivalyje „Tallinn Music Week“

Šių metų gegužės 12-14 dienomis Taline vyks vienas didžiausių Baltijos šalių muzikos industrijos renginių – miesto festivalis „Tallinn Music Week“. Tai muzikos verslo konferencija, profesionalų pranešimai, seminarai, show case’ai ir, žinoma, koncertai. Anksčiau buvęs išskirtinai Baltijos ir Šiaurės šalių renginiu šiemet festivalis sukvies 176 atlikėjus iš 41 pasaulio šalies, rašoma pranešime spaudai.
„Arklio galia“ ir „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
„Arklio galia“ ir „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ / Marijaus Siliūno nuotr.

Labai sveikintinas ir džiuginantis festivalio organizatorių sprendimas – pakviesti į festivalį 2 išskirtines alternatyvios Vilniaus scenos grupes „Lapkričio dvidešimtosios orkestras“ (toliau LDO) ir „Arklio Galia“ (AG). Abi grupės koncertuos gegužės 13 dieną klube „Kivi Paber Käärid“. Pakeliui į Taliną planuojama surengti koncertą ir legendiniame Rygos klube „DEPO“.

Besiruošdami pasirodymams grupių muzikantai pasidalino šmaikščiais ir kaip visada originaliais samprotavimais apie organizatorių sprendimus, savo grupių pasirodymus bei planus festivaliui.

– Kaip grupės nariai sureagavo sužinoję, jog TMW pasirinko jus šiemet groti programoje?

Žilvinas (AG): Grupės nariai buvo kukliai apstulbę ir drabstėsi sarkastiškomis replikomis apie savo būsimą tarptautinę sėkmę. Taip pat kalbėjo apie šią kelionę kaip komandstatystės (teambuilding) atostogas.

Kipras (LDO): Aišku apsidžiaugėm. Ne tiek jau daug kartų turėjom galimybę pasirodyti užsienio publikai, tad galimybė sudalyvauti TMW intriguoja. Ilgainiui džiaugsmą ėmė keisti šioks toks erzulys. Buvome paprašyti susukti TikTok video, gana vėlai sužinojom, kad turėsim vos 30 min pasirodymui, šalia 4 solo-duo atlikėjų, nuotaika niekaip nerezonuojančių su tuo, ką darom mes. Galiausiai LDO žanras įvardintas kaip indie-punk, kas apskritai kelia abejonių ar jie bent kokius namų darbus padarė mus priimdami į TMW.

Tomo Tereko nuortr./„Arklio galia“
Tomo Tereko nuortr./„Arklio galia“

Valdis (LDO): Pilnas spektras reakcijų – nuo abejingumo ir nerimo iki džiaugsmo ir pasididžiavimo. Visgi, žinia turbūt daugiausiai sugeneravo pragmatiškų minčių – kaip važiuosime, ar groti koncertą Rygoje, iš kur nuomoti mini autobusą, ar išvis verta groti be Tito (Titas Laucius – grupės trombonistas ir žinomas režisierius tuo metu pristatys savo filmą festivalyje Italijoje – aut. past.), kas dar moka groti trombonu ir neužknisa, ar lietuviškai nesuprantanti auditorija priims mūsų pasirodymą, ar verta važiuoti dvi dienas ir pagroti tik 35 minutes, ar naivuoliai organizatoriai supranta, kad nespėsim padaryti su prieš mus/po mūsų grojančiomis grupėmis changoverio per 15 minučių ir t.t.

- Ko tikitės iš savo pasirodymo Taline? Gal turite išsikėlę kokių specifinių tikslų?

Žilvinas (AG): planas minimum yra susirasti bent vieną gerbėją, kuris būtų ne iš Lietuvos. Tas vienas gerbėjas savo šalyje paskleis mūsų muziką kaip nesustabdomą kultūrinį virusą ir už pusmečio minios skanduos negražiuosius mūsų priedainius, nesuprasdami apie ką jie.

Kipras (LDO): tikimės kokio nors malonaus siurprizo. Kadangi grosime švedišką dainos „Karlsonas“ versiją, gal mus išgirs švedų prodiuseriai ir pakvies groti švediškoje Eurovizijoje.

Valdis (LDO): Tikiuosi, kad klausys daugiau žmonių, negu tik kartu grojančių grupių muzikantai. Tikimės per daug nesugriauti festivalio scenos timeline'o. Turiu tikslą sudaužti bokalą su kuo nors iš Eestimaa ir pasakyti terviseks. Po kelių bokalų padainuoti kartu Ärgake Baltimaad. Paklausti, kodėl visi Estijos pankai gyvena Tartu.

Tomo Tereko nuortr./„Lapkričio dvidešimtosios orkestras“
Tomo Tereko nuortr./„Lapkričio dvidešimtosios orkestras“

- Pasakykite, kuo, jūsų manymu, jūs skiriatės nuo kitų grupių. Ir kodėl TMW pasirinko būtent jus?

Žilvinas (AG): manau, kad mūsų muzika jokiu atžvilgiu nėra tarptautinė. Tiesa pasakius, ir anapus Vilniaus mažai kas mus supranta. Žmonės vis daugiau nori keistų, netikėtų patirčių. Pats mieliau klausyčiau estiškai dainuojamo pankroko apie tenykštę politiką, nei kokios nors profesionalios poproko grupės, angliškai dainuojančios „oh my love“.

Kipras (LDO): teko girdėti iš lietuviškų grupių (kurios geriau eksportuojamos, labiau profesionalios ir ne mažiau įdomios), jog jiems eilę metų nepavyksta patekti į TMW. Kodėl organizatoriai pasirinko mus? Gal dėl to, jog mūsų ansamblis susideda iš didelio skaičiaus žmonių (šiuo metu Orkestre groja 8 muzikantai – aut. past.), tai daro įspūdį ant scenos. Mūsų eklektiška estetika dar nėra išsemta muzikos rinkoje. Turiu įtarimą jog ekstravagantiškas įvaizdis irgi prideda taškų. Istoriškai muzikos pasaulis matė tiek daug skirtingų išsišokėliškumo formų, jog dabar kažkuo nustebinti yra itin sunku. Tad dauguma muzikantų nusigręžia nuo tokio įvaizdžio, o mes tuo tarpu senamadiški, turime charizmos ir originalių prasmingų tekstų. Panašu jog mums sekasi.

Valdis (LDO): Pasirinko, nes mes geriausi. Skiriamės nuo kitų grupių turbūt tuo, kad mums nelabai kas terūpi. Nesiveržiam į grupių konkursus ir komercinius projektus. Kadangi ši grupė nėra mūsų pragyvenimo šaltinis, galim sau leisti nepataikauti klausytojui, daryti tai, kas mums patinka ir dainuoti valstybinio radijo eteriui netinkančius tekstus. Kažkodėl egzistuoja universalus potraukis nepriklausomiems su autoritetais nesitaikstantiems vyrams – prisiminkime James Dean. Iki pilno komplekto mums turbūt trūksta 8 odinių striukių ir 8 motociklų su kuriais važiuotume į sekantį turą.

Muzikantai jau pakuojasi instrumentus (bei odines liemenes) ir kviečia savo gerbėjus vykti kartu ir palaikyti grupes Taline bei Rygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas