Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 27

Džiazo improvizacijos „Jam sessions“ sugrįžta į „Nida Jazz Maratonas“ festivalį

Po ilgos pertraukos į „Nida Jazz Maratonas“ sugrįžta „Jam Sessions“. Improvizuoti koncertai vyks Menų zonoje rugpjūčio 5–6 dienomis, nuo 23 val. Šie muzikos vakarai skirti ištikimiausiems džiazo gerbėjams, norintiems ne tik išvysti džiazo virtuozų meistriškumą, bet ir smagiai pabendrauti su jais neformalioje meniškoje aplinkoje.
„Nida Jazz Maratonas“ festivalis
„Nida Jazz Maratonas“ festivalis / Organizatorių nuotr.

Festivalio organizatorius ir prodiuseris, bosinės gitaros meistras Leonidas Šinkarenka šių metų festivalį vadina laisvės festivaliu. Todėl laisve spinduliuojantys improvizaciniai „Jam Sessions“ vakarai tarsi visiškai natūraliai sugrįžo į festivalio programą. „Po dviejų metų suvaržymų, bus ypatingai gera vėl susitikti su senais pažįstamais, susipažinti su naujais ir kartu pasigroti“, – šypsosi festivalio organizatorius.

– Leonidai, papasakokite daugiau apie „Jam sessions“. Kuo jie skiriasi nuo įprastų koncertų?

– Tai nėra specialus, iš anksto suorganizuotas ir „sustyguotas“ koncertas. „Jam session“ metu tvyro laisva atmosfera, čia visi susirenka praleisti gerai laiką, improvizuoti ar klausytis improvizacijų.

„Jam session“ – spontaniškas muzikantų susirinkimas po pagrindinio koncerto, kai dar norisi pratęsti vakarą ir pasigroti. Jų metu scenoje galima išvysti pačių netikėčiausių sudėčių muzikantų grupes. Visus juos vienija ta pati muzika, ta pati tarptautinė kalba – džiazas.

Muzikantai žino pagrindines temas, standartinius kūrinius, kuriuos groja visi pasaulio džiazmenai. Tad kai kažkuris vienas muzikantas pasiūlo kurią nors temą, kiti prisijungia ir groja kartu. Kaip pavyzdį pateiksiu visiems žinomą „Hiperbolės“ dainą „Vasara“. „Jam session“ metu ši daina visada skambės skirtingai, nes susibūrę skirtingi muzikantai ją grodami improvizuos savaip.

– Kaip šioms sesijoms susiburia muzikantų grupės? Ar prieš tai muzikantai kartu repetuoja? Ar yra numatytas kažkoks konkretus skaičius, kiek muzikantų gali groti „Jam sessions“?

– Ne. Scenoje gali groti kad ir šimtas muzikantų. Laukiami visi. Jokių taisyklių čia nėra. Šie improvizaciniai grojimai vyksta iš anksto nerepetavus. Pasitaiko taip, kad tokių sesijų metu groji su visiškai iki tol nepažįstamu muzikantu ir būna labai smagu. Kadangi tai ne akademinė muzika, nereikia groti tiksliai nata į natą. Čia viskas vyksta improvizuotai ir tai yra „Jam“ sesijų žavesys.

– Kokie atlikėjai gros „Jam Session“ šių metų festivalyje? Ar išvysime tuos pačius atlikėjus, kurie gros ant pagrindinės scenos?

– Tikrai gali pasirodyti ir tie, kurie gros pagrindiniuose koncertuose. Bet taip pat gali prisijungti ir kiti džiazmenai – drąsiai lipti ant scenos ir kartu improvizuoti. Labai daug pradedančių muzikantų savo „festivalinę karjerą“ pradeda būtent naktinių „Jam session“ metu.

– Atėjus į tokį vakarą nežinosi, kokios staigmenos laukia, kas ir ką gros?

– Tikrai taip. Kadangi „Jam sessions“ yra spontaniškas improvizuotas grojimas, koncertinio vakaro pratęsimas, kažką prognozuoti labai sunku. Galbūt bus taip, kad kiti muzikantai bus pavargę ir aš turėsiu vienas lipti ant scenos šokti ar dainuoti (juokiasi).

Organizatorių nuotr./„Nida Jazz Maratonas“ festivalis
Organizatorių nuotr./„Nida Jazz Maratonas“ festivalis

Visgi dažniausiai būna taip, kad užgrojus geram ritmui, net ir labiausiai pavargęs muzikantas nebegali ramiai nusėdėti vietoje ir susivilioja pats pagroti. „Jam session“ metu tvyro absoliuti laisvė – kas nori jungiasi, kas nori išeina.

Iki šiol Nidoje visos vykusios „Jam“ sesijos būdavo labai linksmos – muzikuodavome prieplaukoje iki paryčių. Šiemet leidimą groti turime iki 2 valandos nakties.

– Ar išvysime jus grojantį „Jam session“?

– Žinoma. Būtinai prisijungsiu. Į festivalį atvažiuoja mano pažįstami ir draugai, kurie dalyvaus koncertuose. Aš tikrai norėsiu su jais improvizuotai pagroti vakarais.

Pristatydama šią išskirtinę festivalio dalį, advokatų kontora „Glimstedt“ sako, kad džiaze, kaip ir teisėje, aukšto lygio improvizacijos įmanomos tuomet, kai jas atlieka susigrojusi, kūrybinga ir motyvuota komanda.

„Teisė kurti yra viena svarbiausių sudėtinių laisvės dalių. Esame teisininkų komanda, kurios gyvenimo būdas yra ne tik teisė, bet ir džiazas. Džiaugiamės galėdami būti greta išskirtinių kūrėjų ir „Nida Jazz Maratonas“ festivalio jau daugelį metų“, – sako advokatų kontoros „Glimstedt“ partneris, advokatas Kęstutis Jaskutėlis.

Teisė kurti yra viena svarbiausių sudėtinių laisvės dalių.

Džiazo muzikos mylėtojai jau 21-ąjį kartą laukiami šių metų kultūros sostinėje – Nidoje. Tradiciniame „Nida Jazz Maratonas“ festivalio scenoje rugpjūčio 4–7 dienomis bus galima klausytis Lietuvos, Estijos, Italijos, Vokietijos, JAV ir Rusijos džiazo legendų. Festivalio koncertai vyks skirtingose Neringos miesto vietose – pakrantėje, Bardų skvere, Tomo Mano namelyje, Menu zonoje, Nidos kopoje prie Švyturio. Daugiau informacijos ieškokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas