Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 11

„Fausto“ kostiumų dailininkas Jonas Morrelis: niekada nedirbau nuo 9 iki 5

„Žmogus, kurio gero skonio skubiai reikia D.Britanijai“, „Hendelis jau seniai neatrodė taip gerai“, „absoliučiai pribloškiantys, nuostabūs ir efektingi“, „šmaikštūs ir išradingi, gyvybingi ir išmoningi“, „penkios žvaigždutės iš penkių“ – tai tik keli griežčiausių „The Guardian“, „The Independent“, „Sunday Times“, „Financial Times“ kultūros kritikų atsiliepimai apie kostiumų dailininko Jono Morrellio darbus. O jų – net keli lapai smulkiu šriftu surašytoje nemenkoje jo biografijoje ir vienas iš jų – „Faustas“, į Vilnių grįžtantis jau spalio 12–15 d.
Jono Morrellio kostiumai
Jono Morrellio kostiumai / D.Matvejevo nuotr.
Temos: 2 Opera Spektaklis

Kuklus, be galo profesionalus, su kiekvienu draugiškas ir labai malonus – taip paklausta apie darbą su Jonu atsiliepia užkulisiuose sutikta įspūdingų kostiumų virveles varstanti darbuotoja – Vilnius City Operos kostiumininkė. Kas tas žmogus, įvertintas aukščiausiu Anglijos teatro apdovanojimu „Olivier“ už geriausius teatro kostiumus, vis lakstantis Kongresų rūmuose?

– Kaip atrodo „Fausto“ kostiumai?

– Atspyrėme nuo 19 amžiaus. Tačiau aklai nevergavome periodui, taigi tai - labai šiuolaikiška 19 amžiaus Paryžiaus interpretacija. Dekadentiškas ir tamsus pasaulis. Prabangus, o kartu – be galo skurdus ir skaudus. Buržuazija ir kabaretai. Socialiniai suvaržymai. Kontrastai.

– Dekadentiškasis Paryžius populiarus teatre, tiesa?

– Taip. Jis taip dažnai kuriamas, ir dažnai kuriamas labai gerai. Todėl tai nemažas iššūkis. Manau, kad šiuolaikinė mada tiesiog apsėsta tuo periodu. Aš manau, kad tai ta tamsa, gotika – ji ir šiandien mums labai artima. Aš dievinu šį laikmetį – tai labai įdomus, gražus, labai seksualus, labai užburiantis, o kartu – tamsus ir psichologiškas periodas.

D.Matvejevo nuotr./Jono Morrellio kostiumai
D.Matvejevo nuotr./Jono Morrellio kostiumai

– „Faustui“ sukūrėte virš 100 unikalių rankų darbo kostiumų. Ar jums labiau patinka dideli pastatymai, kaip šis, ar mažesni?

– Aš labai mėgstu dirbti su dideliais pastatymais. Kūrėjui tai kaip tapymas ant didelės drobės plačiu teptuku. Gali sukurti papildomų temų, turėti kelias temas, tuo tarpu mažame pastatyme paprastai išdirbi vieną idėją. Tai taip pat įdomu, bet tokie milžiniški pastatymai suteikia daugiau galimybių.

– Kaip sekasi dirbti su Dalia?

– Gerai. Ji ištraukia iš manęs gerų idėjų. Tai tikrai gerai.

– Tai – jūsų penktas darbas su Vilnius City Opera. Kas jus traukia į Vilnių?

– Taip: „Verteris“, „Trubadūras“, „Pelėjas ir Melisanda“, „Toska“, ir dabar „Faustas“. Čia galiu prikišti rankas prie drabužių gamybos tiesiogine to žodžio prasme. Dažnai dideliuose operos teatruose viskas griežtai suskirstyta departamentais, vieni galvoja, kiti gamina ir turiu mažiau įtakos galutiniam rezultatui. Čia galiu viską išbandyti ir kontroliuoti. Be to, Dalia suteikia labai daug laisvės. Tai tiesiog puiku.

D.Matvejevo nuotr./Jono Morrellio kostiumai
D.Matvejevo nuotr./Jono Morrellio kostiumai

– Kokia geriausia jūsų darbo pusė?

– Manau, geriausia tai, jog dirbu mylimą darbą. Manau, kad daug žmonių neturi tokios galimybės. Aišku, aš labai retai būnu namuose. Bet man patinka keliauti, sutikti naujus žmones, kitus profesionalus. Nekenčiu rutinos. Niekada nesu dirbęs nuo 9 iki 5. Nemanau, kad man puikiai sektųsi. Ko gero, nepasižymiu disciplina, kurios reiktų tokį darbą dirbti. Nors teatre dažnai dirbu nuo 9 iki 9 (juokiasi).

– O kas sunkiausia?

– Kartais atrodo, kad bandau pasiekti neįmanoma. Bandau suspėti su beprotiškai lekiančiu laiku ir kažkokiais būdais įtilpti į biudžetus. Kostiumų dailininko darbe tikrai daug adrenalino.

VIDEO: Daugiau apie dešimtmečio premjeros „Fausto“ kostiumus:

Ch.Gounod opera „Faustas“ spalio 12–15 d. grįžta į Vilniaus Kongresų rūmus. Dirigentas – Gintaras Rinkevičius, režisierė – Dalia Ibelhauptaitė, kostiumai – Jonas Morrellis (D.Britanija), scenografija – Dickas Birdas (D.Britanija), šviesų dailininkas – Peteris Mumfordas (D.Britanija). Groja Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento