Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 05 15

Festivalis „Druskomanija“ gerbėjus pakvies prie kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus 80-mečio torto

Trečiadienį Vilniuje prasidėsiantis tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija 2012“ šiemet išskirtinį dėmesį skiria žymiojo lietuvių kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus 80-ajam jubiliejui paminėti.
Bronius Kutavičius
Bronius Kutavičius / Festivalio "Druskomanija" nuotr.

Gegužės 19 d., šeštadienį, 19 val. Druskininkų sanatorijos „Dainava“ salėje „Aušrinė“, festivalio koncerte „Laisvasis paukštis“ skambės keli B.Kutavičiaus kūriniai, atliekami jaunųjų atlikėjų. Lyrinė, meditacinė kompozicija sopranui, fortepijonui, obojui ir fonogramai „Du paukščiai girių ūksmėj“, įkvėpta subtilios Rabindranatho Tagorės poezijos ir „Gilijos laivužis“ dviem pianistams ir fonogramai – kūrinys, kuriame panaudota pamario krašto daina iš Liudviko Rėzos rinkinio.

Bronius Kutavičius – viena svarbiausių šiuolaikinės lietuvių muzikos figūrų. Jo kūryboje minimalistinės kompozicijos pinasi su archetipiniais lietuvių liaudies ir gamtos garsų motyvais. Dėl daugiasluoksnio repetityviškumo ir muzikinės medžiagos redukcijos bei gana elementarių archetipinių modelių B. Kutavičiaus kūryba šiek tiek panaši į amerikietišką arba ankstyvąjį europietišką minimalizmą.

„B.Kutavičius įnešė išskirtinį indėlį į Lietuvos muzikinę kultūrą, todėl labai džiaugiamės, galėdami pristatyti Lietuvos ir užsienio kompozitorių būtent jam dedikuotų kūrinių pluoštą, įpinant paties Kutavičiaus kompozicijas ir taip pasveikinti jį su garbingu jubiliejumi“, – sakė festivalio „Druskomanija“ direktorė Sigita Ilgauskaitė.

Festivalio koncerte apsilankę klausytojai ne tik išgirs lietuviškojo minimalizmo pradininku laikomo kompozitoriaus kūrinius, bet ir specialiai koncertui susibūrusio ansamblio „No Future“ atrinktas Vidmanto Bartulio, Lino Paulauskio, Dalios Raudonikytės, Justinos Šikšnelytės bei Neilo Lucko premjeras. Klausytojai taip pat turės progą pabendrauti su pačiu B. Kutavičiumi – prieš koncertą, 18 val., įvyks susitikimas „prie torto“, kuriame jubiliatą kalbins muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

Jaunatviškas ir į muzikinius rėmus sunkiai įspraudžiamas festivalis „Druskomanija“ į nemokamus renginius gegužės 16–17 dienomis kviečia Vilniuje, gegužės 18–20 dienomis – Druskininkuose ir Liškiavoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas