Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 29

Nacionalinėje filharmonijoje – muzikos dovana romantikams

„Romantikai – romantikams“ – taip svajingai pavadintame kamerinės muzikos koncerte šio žanro korifėjai Lietuvoje Čiurlionio kvartetas ir pianistas Petras Geniušas atliks Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Roberto Schumanno ir Antoníno Dvořáko kūrinius. Romantikams šis spalio 6-osios koncertas Filharmonijos Didžiojoje salėje yra nuostabi dovana. O dovanojimo džiaugsmą patiems muzikams stiprins tai, kad koncertu bus paminėtas Čiurlionio kvarteto senbuvio, jaunatviškojo violončelininko Sauliaus Lipčiaus 70-metis ir kūrybinės veiklos 50-metis.
Petras Geniušas
Petras Geniušas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Publika buvo pakerėta idealiai tolygaus visų instrumentų skambesio. Temos kontūrai, veržli linija, gajus ritmas ir tempas, garso efektai – visa tai buvo ekspresyviai perteikta skoningu stiliumi. Mes tiesiog stebėjomės garso spalvų prabanga. Tokius subtilius atspalvius gali išgauti tik talentingų artistų rankos!“ – tokiomis ir panašiomis citatomis mirgėjo Vengrijos („Magyar Hírlap“), Vokietijos („Schwarzwälder Bote“), Norvegijos („Bergens Tidende“) laikraščiai po Čiurlionio kvarteto gastrolių šiose šalyse.

Susibūręs 1968 metais Čiurlionio kvartetas tebegarsėja kaip išradingas ir techniškai pažangus kolektyvas. 1990 m. jis vienas pirmųjų buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Nuo pat įsikūrimo jame griežia violončelininkas Saulius Lipčius, šiemet švenčiantis 70-metį ir kūrybinės veiklos 50-metį. Muzikų dinastijos trečios kartos atstovas (tradiciją tęsia ir sūnus) sako, kad visą savo kūrybinį gyvenimą skyrė kvartetui ir džiaugiasi, jog ilgus dešimtmečius gali dirbti vienoje bendraminčių komandoje.

Su kolektyvu jo senbuvis S. Lipčius koncertavo svarbiausiose pasaulio scenose nuo Islandijos iki Japonijos ir Kinijos, nuo Didžiosios Britanijos iki JAV, pasaulinėse parodose „EXPO Aichi“ Japonijoje ir „MIDEM 2005“ Prancūzijoje, ne kartą dalyvavo prestižiniuose festivaliuose, tokiuose kaip „Prahos pavasaris“, Šlėzvigo-Holšteino, „Europamusikale“, „Amadeo“ Zagrebe, Šv. Magnuso Didžiojoje Britanijoje ir kt. Pernai koncertais Lietuvoje ir Italijoje kvartetas paminėjo Mykolo Kleopo Oginskio metus, o Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui skirtą programą atliko Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtpenkmečio progai skirtų Lietuvos kultūros sezonų pradžios renginiuose Krokuvoje.

Čiurlionio kvartetas koncertuoja su įvairiais partneriais. Šį vakarą su kvartetu muzikuoja žinomas pianistas Petras Geniušas – originalių idėjų nuolat pateikiantis atlikėjas, dalyvaujantis įvairių žanrų festivaliuose, moderniuose projektuose, dažnai ir su kitų sričių menininkais. Su Čiurlionio kvartetu pianistas atlieka vieną tobuliausių kamerinio žanro pavyzdžių – A. Dvořáko Fortepijoninį kvintetą A-dur, op. 81, kupiną čekų dainų ir šokių intonacijų, spalvų ir romantinio polėkio.

Violončelininko Sauliaus Lipčiaus jubiliejui skirtą koncertą papuoš ir pirmasis lietuviškas kvarteto žanro kūrinys – M. K. Čiurlionio Styginių kvartetas c-moll bei R. Schumanno Styginių kvartetas Nr. 1 a-moll, op. 41 Nr. 1, kuriame Vienos klasikų įtaka išmoningai derinama su sodriais, efektingais romantiniais potėpiais.

Kamerinės muzikos koncertas „Romantikai – romantikams“ Filharmonijos Didžiojoje salėje vyks spalio 6 d., ketvirtadienį, 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito