Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Išleidžiama unikali ryškiaspalvių kanklių linija Niujorke

Niujorke gyvenanti kompozitorė ir kanklininkė Simona Smirnova toliau savo darbais patvirtina jai priskiriamą kanklių ambasadorės vardą. Kartu su instrumentų meistru Vytautu Švažu, jie sukūrė 5 ryškiaspalves autorinio dizaino kankles. Jas Simona pristatė specialiame renginyje Niujorke, rašoma pranešime spaudai.
Simona Smirnova
Simona Smirnova / Mikhail Lipyanskiy nuotr.

Kad kanklės būtų patrauklios, matomos ir prieinamos, kad nacionalinis instrumentas pasklistų po pasaulį, kad norintiems pradėti groti, tai padaryti būtų paprasčiau, kad kanklės būtų aktyviai naudojamos tarptautinės bendruomenės ir kanklių pavadinimą be pastangų ištartų vis daugiau žmonių – tokių tikslų vedina Simona brandino šį sumanymą ir dabar paleidžia į pasaulį, kviesdama įsigyti šiuos unikalius rankų darbo instrumentus.

Specialiame renginyje Niujorke gegužės 24 d. svečiai galėjo išgirsti kanklių skambesį, išbandyti jas patys ir jau užsisakyti. Simona tiki, kad šis projektas išsivystys ir į dar kažką didesnio, ir kol kas planus laiko paslaptyje.

Norintys įsigyti kankles, turės įvykdyti vieną neįprastą sąlygą – parašyti Simonai motyvacinį laišką. Menininkė siekia, kad kanklės netaptų tik dulkes renkanti dekoracija. Jai svarbu, kad kanklės patektų į tų žmonių rankas, kurie tikrai jomis gros.

Dizainą kanklėms Simona kūrė pati. Jos viziją įgyvendinęs meistras Vytautas Švažas, instrumentui dėmesingai parinko lietuviško klevo medieną. Prieš porą metų Vytautui specialiai Simonai sukūrus įspūdingas sparno formos kankles, jų darbas kartu išaugo į šį dar spalvingesnį projektą.

Armino Valūno nuotr./Spalvotos kanklės
Armino Valūno nuotr./Spalvotos kanklės

Kanklių dizaine sudera miesto kultūros ir archajiškas poliai. Ant kanklių išraižyti baltiški simboliai primena apie protėvių išmintį, o ryškios spalvos įkvėpė urbanistinio Niujorko gyvenimo pulsas ir spalvinga menininkės asmenybė. Kalbėdama apie šį sumanymą Simona sako, kad kanklės sujungia „urban“ ir „archaic“ energijas ir požiūrius. Šias puses kompozitorė sėkmingai derina ir savo kūryboje. Simona atlieka šiuolaikinę muziką, kankliuoja, šoka seksualius šokius ant aukštakulnių ir aktyviai dalyvauja „Grammy“ bendruomenės veikloje. Viskas jos gyvenime telpa į vieną spalvingą ir žaismingą visumą.

Akį traukiančios kanklės turi 12 stygų. Būtent tokiomis kanklėmis grodavo senovėje. Profesionalios 29 stygų kanklės atsirado tik XX amžiuje. Archajinės kanklės yra 12-os (ar net 5, 7 ar 9) stygų. Simona sako, kad būtent tokiomis, mažiau stygų turinčiomis, kanklėmis daug lengviau galėtų pradėti groti visai jomis nemokantys skambinti žmonės. Be to, mažesnių išmatavimų kankles daug lengviau vežtis su savimi kelionėje. Nors šio dizaino kanklės supaprastinamos, kad taptų prieinamos, bet iš tiesų, grįžtama prie šaknų.

Žalios kanklės – su žalčio simboliu, kuris reiškia begalybę, meilę, energiją, sveikatą ir vaisingumą.

Juodos kanklės – su chtoninio arba požeminio pasaulio ženklu, kuris taip pat simbolizuoja Motiną Žemę.

Geltonos kanklės – su saulės simboliu, kuris praneša apie šviesą, pilnatvę ir sėkmę.

Rožinės kanklės – su roželės simboliu, kuris yra apie meilę, sveikatą, grožį.

Mėlynos – su vėjo simboliu, kalbantį apie pokyčius.

Simona plačiai vadinama lietuviškų kanklių ambasadore ir yra vienintelė kanklininkė JAV. Ji suprato, kad nors paskutiniais metais aktyviai skleidžia žinią apie kankles, rengia seminarus, išleido kanklių natų knygą, visgi to negana. Net ir po jos koncertų kanklėmis itin susidomėję žmonės nesiryš ieškoti meistro, kad jiems sukurtų kankles, jie nesivargins siųstis instrumentą iš Lietuvos. Tam reikia per daug pastangų. Dabar Simona visiems susidomėjusiems galės iš karto pasiūlyti greitą ir patogų sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius