2018 10 23

„Karo Requiem“: Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristato išskirtinį tarptautinį projektą

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras pirmadienį išvyko į gastroles. Tarptautinis projektas, į kurį įsiliejo du šimtai atlikėjų, Vokietijos, Lenkijos ir Klaipėdos klausytojams suteiks išskirtinę progą išgirsti Benjamino Britteno „Karo Requiem“, skirtą Pirmojo pasaulinio karo pabaigai paminėti, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras
Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras / Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr.

Klaipėdoje kūrinys bus atliekamas lapkričio 3 d. Žvejų rūmuose.

Idėja pristatyti klausytojams B.Britteno „Karo Requiem“, kaip bendrą trijų šalių teatrų projektą, kilo pažymint Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmetį, o 1918 m. prasidėjo nauja Europos tautų santykių era.

„Karo Requiem“ pirmą kartą buvo atliktas Koventryje 1962 m. Tai įvyko naujos Koventrio katedros atidarymo proga. Senąją Antrojo pasaulinio karo metu sunaikino vokiečių Luftwaffe (nacistinės Vokietijos vermachto karinės oro pajėgos).

B.Britteno kūrinys, priešingai nei tradiciniai Requiem, nėra skirtas tik mirusiųjų pagerbimui. Amžinas liturgijos muzikinis tekstas perauga į tiesioginį dialogą su britų poeto Wilfredo Oweno karo kovos eilėmis. Vos 25-erių sulaukęs W.Owenas 1918 m. žuvo Prancūzijoje, o jo eilės pripažinimo sulaukė tik poetui išėjus Anapilin.

B.Britteno požiūris į meną ir karą sutapo su W.Oweno mąstymu, tad B.Britteno ant „Karo Requiem“ partitūros užrašė W.Oweno žodžius: „Kūrinio tema yra karas ir apgailestavimas dėl jo. Poezija apgailestauja. Viskas, ką šiandien gali padaryti kūrėjas – perspėti“. Šis įspėjimas toks pat aktualus šiandien.

„Karo Requiem“ angliškosios eilės yra dainuojamos solistų – tenoro ir baritono, jiems akompanuoja kamerinis orkestras. Liturginę, lotyniškąją, dalį atlieka sopranas solo, mišrus choras, vaikų choras ir simfoninis orkestras.

B.Britteno kūrinį Klaipėdoje atliks: Aga Mikolaj (sopranas), Benjamin Hulett (tenoras), Stephan Genz (baritonas), Pomeranijos teatro simfoninis orkestras (Vokietija), Ščecino Pilies operos orkestras (Lenkija), Pomeranijos teatro operos choras (Vokietija), Ščecino Pilies operos choras (Lenkija), Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras, Ščecino berniukų choras „Słowiki” (Lenkija), Ščecino Vakarų Pamario techninių mokslų universiteto prof. Jano Szyrockio akademinis choras (Lenkija). Jų vyr.dirigentai ir meno vadovai – Florian Csizmadia ir Jerzy Wolosiuk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas