Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 31

Kauniečiams – neeilinis JAV dievinamo pianisto virtuozo Rudolfo Budgino koncertas

Gegužės 31 d., ketvirtadienį, 18 val. KTU III rūmuose (Laisvės al. 13, Kaunas) įvyks išskirtinis koncertas. Akustinį pasirodymą surengs iš JAV parskridęs pianistas virtuozas Rudolfas Budginas.
Rudolfas Budginas
Rudolfas Budginas / KTU nuotr.

Daugeliui Lietuvoje kol kas mažai žinomas atlikėjas gimė Plungėje, muzikų šeimoje. Pradėjęs mokytis groti pianinu ketverių, devynerių jis jau debiutavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Studijų metai, pradedant Plungės muzikos mokykla ir Čiurlionio menų gimnazija, vėliau Lietuvos Muzikos akademijoje, Maskvos  P. Čaikovskio konservatorijoje  buvo skirti meistriškumo  tobulinimui  ir klasikos atlikėjo karjeros įtvirtinimui.

1994 metais Rudolfui buvo suteikta pilna stipendija Pietų Kalifornijos universitete, Los Andžele, kuriame pianistas baigė magistro studijas, įgijo  aukščiausią  muzikos daktaro laipsnį.                

Kaip ir kiekvienas ambicingas pianistas, Rudolfas dalyvavo daugybėje konkursų. Jo kūrybinę biografiją nuspalvino  pirma vieta respublikiniame konkurse Vilniuje, II vieta Vitols tarptautiniame pianistų konkurse (Vitols Int’national Piano Competition), I vieta tarptautiniame  Listo  konkurse  Los Anžele (Los Angeles Liszt Piano Competition)bei pagrindinis apdovanojimas prestižiniame „Yamaha“ konkurse (Yamaha of Europe award).

Tačiau klasikinės muzikos standartai tapo per ankšti Rudolfui. Jis tiki, kad ir klasikinę muziką galima peteikti taip, jog publika ne tik mėgautųsi gerai žinomų kūrinių atlikimu, bet ir galėtų džiūgauti koncertuose.

„Džiazuojantis“ klasiką Rudolfas Budginas, turintis kino žvaigdės charizmą, peržengia akademiškumo ribą , gerai žinomus kūrinius perteikdamas  per šiuolaikinio žmogaus, talentingo muzikanto, puikiai pažįstančio įvairių muzikinių žanrų  bei stilių subtilybes prizmę.  

Rudolfo eksperimentai su klasikine ir pop muzika sukėlė muzikos agentūrų susidomėjimą. 2009-2010 metais pianistas aplanke 85 Amerikos miestus su soliniais pramoginės klasikos koncertais. Tai buvo labai svarbus lūžis ne tik Rudolfo karjeroje, bet ir pianisto santykyje su publika. Šiandien pianisto tikslas yra pašalinti barjerus tarp publikos ir atlikėjo bei suteikti klasikinei muzikai nenuspėjamų interpretacijų.

Koncertų metu skamba ne tik muzika, Rudolfas įterpia pasakojimus iš savo gyvenimo, populiariai pasakoja apie atliekamų kompozitorių kūrybą  ir pateikia savo šiuolaikinio talentingo pianisto požiūrį į klasiką,  stebindamas ir džiugindamas publiką. Rudolfas sugeba labai rimtai žiūrėdamas į muzika , būti ne toks rimtas savo atžvilgiu. Jo virtuoziškas atlikimas, sveikas jumoro jausmas ir begalinė charizma įtraukia publiką į muzikinį žaidimą ir priverčia gyventi, mėgautis bei džiaugtis to žaidimo rezultatais kartu su juo.

„Buvo aišku, kad jie mėgsta klasikinę muziką, bet aš jaučiau, kad galiu padaryti daugiau  ir aš norėjau padaryti daugiau. Pristatau klasiką pagardintą įvairiais muzikiniais stiliais. Noriu įtraukti savo auditoriją  giliai į muziką,   iš anksto atspėti, kokia bus jos reakcija. Man patinka atpalaiduoti koncerto atmosferą“, – sako Rudolfas,- „Nes, žinote, koncertas yra labai formalus dalykas. Man patinka žmonės apskritai. Man patinka su jais kalbėtis. Ir, kai tu sukuri draugišką atmosferą, kai gali paaiškinti, ką jie ketina išgirsti, tai daug geriau, tai daug smagiau“.

Rudolfas Budginas yra  labai gerai žinomas Šiaurės Amerikos muzikos mylėtojams kaip netradicinis klasikinės muzikos atlikėjas. Jo koncertinių kelionių maršrutai tęsiasi per visą šalį ir už jos ribų, jo koncertai sutraukia pilnas sales klausytojų.  Jį  įvairaus amžiaus amerikiečių publika pasitinka kaip roko žvaigždę. 

Savo netradicine klasikinių kūrinių interpretacija ir virtuozišku atlikimu Rudolfas pakerėjo pubilką Paryžiuje, Barselonoje, Madride, Romoje, Budapešte, Zalcburge, Kiolne, Kopenhagoje, Tokijuje, Rygoje , Maskvoje ir daugelyje kitų pasaulio miestų.

Šiuo metu Rudolfas Budginas gyvena  San Luis Obispe  Kalifornijos centrinėje pakrantėje  ir yra Cuesta koledžo muzikos profesorius. Taip pat jis vadovauja Tomo Akviniečio koledžo kameriniam orkestrui (Orchestra at Thomas Aquinas College).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai