Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 12

Kintuose – klasikinės muzikos žvaigždės

Nuo 2012 metų vykstantis Kintų muzikos festivalis į Lietuvą bei pamario kraštą ir toliau sėkmingai pritraukia tarptautinį pripažinimą pelniusius muzikantus. Neseniai pasibaigus penktajam festivaliui, šią savaitę nedidelis pamario miestelis Kintai taps intensyvių muzikinių dirbtuvių vieta.
Baltijos jūros filharmonijos orkestras
Baltijos jūros filharmonijos orkestras / Facebook nuotr.

Šįkart – garsiam dirigentui Kristjanui Jarviui ir jo vadovaujamam tarptautiniam Baltijos jūros filharmonijos orkestrui („Baltic Sea Philharmonic“), taip pat styginių orkestro „Kremerata Baltica“ kvartetui bei solistei iš Austrijos Lidiai Baich.

Šie muzikai rugsėjo 12–14 dienomis Kintuose ruošis Baltijos jūros filharmonijos orkestro rengiamam turui „Baltijos jūros atradimas“ („Baltic Sea Discovery“), kuris rugsėjo 15–24 dienomis vyks Lietuvoje, Rusijoje, Lenkijoje, Danijoje bei Vokietijoje. Tai bus pirmas kartas, kai su Baltijos jūros filharmonijos orkestru muzikuos žinoma smuiko virtuozė L. Baich bei legendinis smuikininkas Gidonas Kremeris ir orkestro „Kremerata Baltica“ atlikėjai.

Gulbės simbolis

Pagrindinė koncertinio turo tema – ekologija, o muzikinės programos simbolis – gulbė. Būtent per gulbės simbolį minėtų šalių klausytojai galės susipažinti su Šiaurinės Europos šalių kultūra bei aplinka. Programoje skambės kultinio estų kompozitoriaus Arvo Perto kūrinys „Gulbės giesmė“.

2014 metais šis kūrinys buvo sukurtas festivalio „Mocarto savaitė“ užsakymu. Tuo tarpu Piotro Čaikovskio „Gulbių ežeras“ – jau seniai pripažintas vienu mėgstamiausių baletų pasaulyje. Būtent šio baleto muziką pats dirigentas K. Jarvis pavertė siuita simfoniniam orkestrui.

„Gulbės – nepaprasto grožio ir žavesio paukščiai. Jų simbolika yra ryški visų Šiaurinės Europos šalių kultūroje, todėl šįkart mūsų repertuaras skirtas būtent joms“, – teigia dirigentas K.Jarvis.

Kultūra ir aplinka

Gulbės tema taip pat atspindi orkestro susirūpinimą aplinkos klausimais. „Mes išeiname už supratimo apie tai, kas yra orkestras, ribų. Orkestro egzistavimui turi būti priežastis, ir tai – ne tik muzikos atlikimas. Mes kuriame bendrą judėjimą, kuris sujungia žmones nuo Norvegijos iki Lietuvos. Turime rūpintis šiuo Šiaurinės Europos regionu ir kuo stipresni esame mes, tuo stipresnis regionas. Tokiu būdu galime rodyti pavyzdį visam pasauliui. Visi esame iš vieno regiono su panašia gamta, miškais ir gyvūnijos pasauliu, o taip pat jūra, kuri suteikia mums jėgų padaryti viską, ko tik norime. Mus formuoja supanti aplinka: valgis, kalba, architektūra, mada. Jei prarasime ryšį su šia aplinka – prarasime save, savo identiškumą“, – teigia K.Jarvis.

Atrandant nežinomybę

Koncerto programa idealiai subalansuota, apjungianti įvairius naujos, populiarios ir visiškai nežinomos muzikos elementus. „Nepažinta muzika“ – tai Mieczyslawo Weinbergo koncertas smuikui ir orkestrui. Koncerto autorius gimė 1919 metais Lenkijoje, o 1939 metais pabėgo į Sovietų Sąjungą, kur už savo modernumą pateko valdžios nemalonėn, nors jį aistringai gynė jo draugas Dmitrijus Šostakovičius. Jo Koncertas smuikui, parašytas 1960 metais, vis dar yra itin retai atliekamas.

Baltijos jūros filharmonijos orkestras – nauja muzikos atlikimo ir pristatymo era

Baltijos jūros filharmonijos orkestras – tai nauja jėga muzikoje ir kultūroje, praplečianti orkestro sampratos ribas. Čia orkestras tampa tikru visuomeniniu judėjimu, apimančiu Šiaurinės Europos regioną su visa jo aplinka, kultūra ir visuomene. Orkestras ne tik muzikuoja, bet ir suburia visų tradicijų ir kultūrų žmones, vykdo aplinkos apsaugos kampanijas, ieško ateities auditorijų klasikinei muzikai. Ir, kaip ir visi tradiciniai orkestrai, jis gražiai, profesionaliai, energingai ir su fantazija atlieka platų repertuarą. Orkestro vadovas K. Jarvis vis dažniau sugrįžta į Lietuvą dėl intensyvaus kūrybinio bendradarbiavimo su Lietuvos kompozitoriumi Gediminu Gelgotu – nuo 2012 metų dirigentas daugiau nei 20 kartų atliko simfoninius G. Gelgoto kūrinius, juos įrašė ir dirigavo pasaulines jų premjeras, nuolat inicijuoja naujų kūrinių atsiradimą. Kintų Muzikos Festivalio vadovai Audra Juodeškienė ir G. Gelgotas džiaugiasi į pamarį net ir ne festivalio metu atvykstančiais svečiais. „Orkestro idėja ir koncepcija visiškai atitinka ir kertines Kintų festivalio idėjas – ne tik muzikuoti, bet ir skelbti žinią apie mūsų regioną, kalbėti apie taiką ir gamtos išsaugojimą ateities kartoms“, – teigia A.Juodeškienė.

Turo „Baltijos jūros atradimas“ koncertai:

Rugsėjo 15 d., 18:30, Klaipėdos koncertų salė, Lietuva

Rugsėjo 16 d., 19:00, Kaliningrado katedra, Rusija

Rugsėjo 18 d., 19:00, Europos Solidarumo centras, Gdanskas, Lenkija

Rugsėjo 22 d., 17:00, Kopenhaga (Kopenhagos Koncertų salė), Danija

Rugsėjo 24 d., 20:00, Penemiunde/Uzedom (Elektro stoties muziejus), Vokietija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento