Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 04

Kompozitorius pakeis kompiuteriai?

Kompiuterinė programa „Iamus“ taip sėkmingai kuria muziką, kad ją sugroti sutiko pasaulinio lygio atlikėjai, pavyzdžiui, Londono simfoninis orkestras.
Kompiuterinė pelė
Kompiuterinė pelė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kompiuteriai muziką kurti padeda jau ne vieną dešimtmetį, tačiau žmogus visuomet buvo esminis komponentas, užtikrinantis, kad kūriniai skambės gerai, praneša telegraph.co.uk.

Tačiau taip buvo anksčiau. Malagos universiteto programuotojai sukūrė programą „Iamus“, kuri sugeba kompozicijas kurti be žmogaus įsikišimo. Kelios jų pasirodė pakankamai geros, kad jas atlikti sutiktų žymiausi orkestrai ir muzikantai.

Vienas jų bus Londono simfoninis orkestras, kuris šių metų rugsėjį pasirodysiančiame kompaktiniame diske atliks „Iamus“ sukurtą muziką. Gustavo Diaz-Jerez, San Sebastiano muzikos konservatorijos pianistas, įraše skambins fortepijonu. Anot jo, orkestras buvo „nustebintas“ muzikos, kurią paprašyta atlikti, kokybės.

Orkestro vadovas Lennoxas Mackenzie pasakojo, kad pradžioje muzika buvo „per daug sudėtinga“, tačiau „galiausiai pamaniau, kad ji gana įspūdinga“.

Kompiuterinė programa muziką kuria keisdama garsus ir medžiagą panašiu į žmogaus evoliuciją būdu. Ji groti parengtus kūrinius gali gaminti nesustodama.

Komandos, kūrusios „Iamus“, vadovas Francisco Vico teigia, kad kai žmonės pirmą kartą išgirta šią muziką, jiems sunku patikėti, kad ją kūrė vien kompiuteris.

Pirmoji pilna „Iamus“ kompozicija sugrota 2011 metų spalį. Kūrinį „Sveikas, pasauli!“ atliko klarnetas, smuikas ir fortepijonas.

 

VIDEO: Hello World! - Iamus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai