Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kontratenoras, pavergęs muzikaliąją Austriją: LNOBT koncertuos A.Mühlbacheris

Spalio 6 d. 18 val. į kompozitoriaus Antonio Vivaldi kūrinių koncertą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) kviečia baroko muzikos orkestras „Cappella Concertante Vilnense“ ir kontratenoras iš Austrijos Aloisas Mühlbacheris, rašoma LNOBT pranešime spaudai.
Alois Muhlbacher
Alois Muhlbacher / Alexander Eder nuotr.

Lietuva turi „Ąžuoliuką“, o Austrija – ne mažiau garsų Švento Florijono berniukų chorą. Kontratenoras Aloisas Mühlbacheris į muzikos sceną žengė būtent iš šio choro, kurį pradėjo lankyti vos penkiametis ir su kuriuo apkeliavo nemažai pasaulio šalių. Neretai jam būdavo patikimos solinės soprano partijos (pavyzdžiui, atliekant Gustavo Mahlerio Ketvirtąją simfoniją Zalcburgo festivalyje). Balsingasis Aloisas tapo jaunąja Austrijos žvaigžde: apie jį netgi buvo susuktas pusvalandžio trukmės televizijos filmas.

Operos scenoje – nuo 15 metų

Būdamas penkiolikos, 2010 m. A. Mühlbacheris debiutavo Vienos valstybinėje operoje atlikdamas Piemenėlio partiją Richardo Wagnerio operoje „Tanhoizeris“. Vėliau ten pat atliko Oberto ir Orontės partijas Georgo Friedricho Händelio operoje „Alčina“. Anksti sėkmės sulaukęs dainininkas baigė aktorinio meistriškumo studijas Lince ir studijavo solinį dainavimą pas prof. Utą Schwabe Vienos privačiame muzikos ir meno universitete. Nuo 2023 m. tęsia magistro studijas Londono karališkojoje muzikos akademijoje pas prof. Michaelą Chance'ą.

Šiandien 29-erių metų A.Mühlbacherio repertuare – G.F.Händelio operos „Alčina“ ir „Rinaldas“, Wolframo Wagnerio „Marija Magdalena“, Johanno Sebastiano Bacho oratorija „Pasija pagal Matą“ ir kiti bažnytinės muzikos kūriniai. Šių metų pradžioje solistas dainavo Obertą Milano „La Scala“ operos „Alčinos“ pastatyme. Jis taip pat gastroliuoja su įvairiais senosios muzikos ansambliais atlikdamas J.S.Bacho, G.F.Händelio, Georgo Philippo Telemanno ir Antonio Vivaldi kūrinių programas.

„Per Pisendel“ ir kiti A.Vivaldi šedevrai

„Cappella Concertante Vilnense“ – orkestras, 2022 m. suburtas iš LNOBT simfoninio orkestro artistų. Gilindamiesi į baroko muzikos atlikimo tradicijas, jie kasmet nudžiugina publiką keliais naujais pasirodymais.

Kartu su LNOBT baroko orkestru „Cappella Concertante Vilnense“ jau penktą kartą koncertuos graikų kilmės smuikininkas Dimitris Karakantas. Solo su orkestru taip pat grieš orkestro artistai Bernardas Petrauskas (smuikas) ir Roma Jaraminaitė (violončelė).

Martyno Aleksos nuotr./Dimitris Karakantas
Martyno Aleksos nuotr./Dimitris Karakantas

„Šįsyk pristatysime vilniečiams įspūdingą programą, skirtą vienam didžiausių Baroko epochos kompozitorių Antonio Vivaldi (1678–1741). Bendradarbiaudami su nepaprastai talentingu jaunuoju austrų kontratenoru A. Mühlbacheriu, pasinersime į moteto meną su „Nisi Dominus“ ir „Ascende læta“ bei kontrastingomis arijomis iš įvairių A.Vivaldi operų.

Vokaliniams kūriniams papildyti pasirinkome tris galingus instrumentinius to paties kompozitoriaus kūrinius. Koncertas d-moll dviem smuikams, violončelei ir styginiams RV 565 yra viena geriausių keliems solistams skirtų kompozicijų, o itin virtuoziški „Per Pisendel“ (Koncertas d-dur RV 205, dedikuotas autoriaus draugui, puikiam vokiečių smuikininkui ir kompozitoriui Johannui Georgui Pisendeliui) ir Koncertas e-moll RV 278 puikiai reprezentuoja A.Vivaldi itin pamėgtą žanrą – smuiko koncertą“, – pasirodymo programą pristato orkestrui „Cappella Concertante Vilnense“ vadovausiantis D.Karakantas.

1987 m. gimęs Larisos mieste Graikijoje, smuikininkas baigė Vienos muzikos ir scenos menų universitetą, studijavo barokinį smuiką Franzo Listo muzikos akademijoje Veimare bei Zalcburgo „Mozarteum“ universitete. Tapęs daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų pirmųjų premijų laureatu, D.Karakantas pradėjo savo karjerą koncertuodamas kaip solistas su įvairiais baroko ir šiuolaikinės muzikos orkestrais. Nuo 2015 m. jis yra Zalcburgo orkestro „Orchester 1756“ meno vadovas, solistas ir koncertmeisteris. Siekdamas tiesti muzikinius tiltus tarp epochų, 2018 m. D.Karakantas įkūrė jaunimo orkestrą „Nuovo Barocco“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas