Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 20

L.Šinkarenka: „Muzikos po karantino išsiilgę ir klausytojai, ir muzikantai“

Tradicinis džiazo festivalis „Nida Jazz Maratonas“ šiemet ir vėl kviečia geros muzikos mylėtojus susitikti išskirtinės gamtos apsuptyje ir mėgautis išskirtiniais Lietuvos bei pasaulinio lygio džiaxo atlikėjų koncertais.
Koncertas
Koncertas / Pranešimo autorių nuotr.

Nepaisant pandemijos iššūkių, kasmet vykstantis tarptautinis festivalis šiemet jau bus 21—asis. Šių metų Kultūros sostinėje Nidoje vyksiančio festivalio koncertuose rugpjūčio 4–7 dienomis muzikuos Lietuvos, Estijos, Italijos, Vokietijos, JAV ir Rusijos džiazo legendos.

Festivalio organizatorius ir prodiuseris, bosinės gitaros meistras Leonidas Šinkarenka šių metų festivalį vadina laisvės festivaliu. Nes po visus metus trukusių suvaržymų bus ypatingai gera vėl koncertuoti, susitikti su senais pažįstamais, pasveikinti naujus ir, galiausiai, apsikabinti.

– Leonidai, kaip karantinas paveikė jūsų muzikinę veiklą? Kiek koncertų ar projektų per šį laikotarpį teko atšaukti?

– Pastarieji dveji metai mums visiems buvo sunkūs. Pandemija palietė ir pakeitė mūsų gyvenimus. Sustabdė kūrybos procesus . Pasaulis vieną dieną ėmė ir užsidarė, o mus visus paliko nežinioje be aiškios vizijos, kaip gyvensime kitą dieną. Teko atšaukti ne vieną numatytą koncertą Lenkijoje, Italijoje, Slovakijoje, Lietuvoje. Ir dabar kai kurie festivaliai vis dar nukeliami. Štai rugpjūčio 1-ąją turėjome groti Rusijoje, „Kaliningrad City Jazz“ festivalyje, bet dėl siaučiančio viruso festivalis neseniai buvo atšauktas.

Laimei, kitur po truputį atsidaro koncertų salės. Gegužės mėnesį grojome „Mama Jazz“ festivalyje Lietuvoje, „Rigas Ritmi“ festivalyje Latvijoje. Tik ką grįžome iš Italijos, Milano. Rugpjūty laukia Vokietija, Slovėnija. Šiemet muzikuoti tenka daugiau nei 2020-aisiais. Finansiškai visiems muzikantams buvo labai sunku. Tikra katastrofa. Bet gal dar sunkiau, kai lieki izoliuotas nuo kūrybinių procesų.

– Kaip sekėsi kol nekoncertavote, gal tuo metu gimė naujų muzikos kūrinių?

– Galvojau, kad šiuo laikotarpiu užsiimsiu kūrybine veikla, bet nėra viskas taip paprasta. Taip atrodė, kad dabar, kai viskas visur uždaryta, sėdėsiu namie, niekur neisiu ir ramiai kursiu muziką. Bet nelabai taip išeina. Menininkams reikalingas įkvėpimas. O jo nebuvo. Kai aplinkui niekas nevyksta, kai pats nejudi, gyvenimas tampa nuobodus. Karantino laikotarpis buvo psichologiškai sunkus ir man, ir kolegoms.

– Kas tuo laikotarpiu labiausiai padėjo?

– Sukaupta išmintis. Supratimas, kad juodų dienų gali būti ir reikia joms pasiruošti. Pasiruošus išgyventi lengviau.

– Net ir pandemijos laikotarpiu „Nida Jazz Maratonas“ nenutrūko. Festivalis įvyko ir praėjusiais metais, ir šiemet, jau 21-ąjį kartą, džiazo mylėtojai galės mėgautis mėgstamos muzikos garsais po atviru dangumi. Atrodo, kad žvaigždės festivaliui ir jo organizatoriams šypsosi?

– Taip, mums situacija klostėsi palankiai. Net ir praėjusiais metais, kai buvo daug nežinomybės, sienos tarp daugelio šalių buvo uždarytos, mums pavyko per labai trumpą laiką suorganizuoti festivalį, sukviesti muzikantus iš kaimyninių Baltijos šalių, Lenkijos. Ir kokybės atžvilgiu jis niekuo nenusileido ankstesniems festivaliams.

Neįtikėtina, kad šiemet bus jau 21-asis „Nida Jazz Maratonas“. Šių metų festivalį vadinu laisvės festivaliu, nes po dviejų karantino suvaržymų supratome, ką reiškia laisvai keliauti, koncertuoti, sutikti, apsikabinti. Džiaugiuosi, kad pasaulis atsidarė, o mes galime pakviesti koncertuoti tokias pasaulio žvaigždes kaip Tailor – Vintskevich kvartetą kartu su džiazo žvaigžde Eve CorneliOus iš JAV.

– Suorganizuoti tokio lygmens tarptautinį festivalį net ir normaliu laikotarpiu reikalauja daug darbo ir pastangų. Pastaruosius dvejus metus, kai tiek daug suvaržymų, o taisyklės keičiasi vos ne kasdien, tai, atrodo, iš viso sunkiai įmanoma. Kodėl jums toks svarbus šis festivalis?

– Kartą mane draugai prirėmė prie sienos sakydami, kad aš turiu Nidoje organizuoti festivalį. Tą ir padariau. Per šiuos metus festivalis apaugo savo tradicijomis, turi savo dvasią. Kiekvienais metais augo ir muzikantų, ir džiazo muzikos mylėtojų susidomėjimas festivaliu. Nors po kiekvieno festivalio, ypač jeigu kažkas nepasiseka, mintyse sau sakau, kad čia buvo jau tikrai paskutinis festivalis, paskui, pasirodo, kad jis tikrai nebuvo ir nebus paskutinis.

Festivalis tapo mano gyvenimo dalimi. Ir kūryba, ir atlikimas, ir prodiusavimas, ir bendravimas su įvairiausiais žmonėmis – multifunkcinė mano veikla. Man labai įdomu bendrauti ir pažinti kitų žmonių pasaulėžiūrą – ne tik muzikantų iš skirtingų pasaulio šalių, bet ir verslo žmonių, remiančių festivalį. Šios patirtys mane labai praturtina kaip žmogų.

– Kaip pasiseka į festivalį pritraukti tiek daug pasaulinio lygio žvaigždžių?

– Aš pats visada atrenku muzikantus festivaliui. Esu kviečiamas į įvairius festivalius, daug koncertuoju, susipažįstu su įvairiais muzikantais. Matydamas įdomius projektus, pakviečiu juos atvykti į Nidą. Kai papasakoju apie mūsų festivalį, daugelis muzikantų iš karto susidomi.

Kasmet gaunu daugybę laiškų iš muzikantų, norinčių groti mūsų festivalyje. Šiais visuotinio interneto laikais, rasti gerus muzikantus daug lengviau – iš karto gali matyti, kaip groja. Turiu pasakyti, kad netgi mažai žinomi muzikantai gali groti fantastiškai. Tik reikia jiems suteikti sceną.

– Ko palinkėtumėte 21—ojo „Nida Jazz Maratono“ auditorijai ir sau tuo pačiu?

– Nenukabinti nosies. Prasiveršime mes pro pandemijas. Reikia išlaikyti optimistinę dvasią ir tikėtis geriausio. Pasistenkime būti vienas kitam geresni, dažniau pasakykime vienas kitam gerą žodį. Linkiu visiems sveikatos ir kuo daugiau entuziazmo.

– Ar jau galite pasakyti, kad įvyks ir 22-asis džiazo festivalis Nidoje?

– Taip. Pandemija iš žmonių atėmė daug nuostabaus laiko, tad dabar visi ištroškę muzikos, kultūros. O kol būsime sveiki, tol festivalis egzistuos.

„Nida Jazz Maratonas 2021“ koncertai prasidės šių metų rugpjūčio 4 dieną ir tęsis keturias dienas. Visi festivalio renginiai – dovana kurorto svečiams ir gyventojams, todėl bus nemokami. Su išsamia šių metų „Nida Jazz Maratonas“ programa galima susipažinti festivalio tinklalapyje www.nidajazz.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas