Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 16

Lietuvoje vieši 5 mln. dolerių vertės smuiku grojantis rusas Andrejus Baranovas

Prestižiškiausio smuikininkų konkurso nugalėtojas – Lietuvoje. Rusas Andrejus Baranovas, pernai laimėjęs karalienės Elizabeth II smuikininkų konkurse, Vilniuje ir Kaune koncertuos grodamas vienu brangiausių pasaulyje – Stradivarijaus smuiku.
Smuikas
Smuikas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Karalienės Elizabeth II smuikininkų konkursas Briuselyje vyksta kas trejus metus. Muzikantai konkursą vadina aukščiausia meistriškumo pakopa. Pernai jame laimėjęs 26-erių A.Baranovas sako, kad konkurso nauda – akivaizdi: nebereikia įrodinėti, kad jis tikrai vertas geriausio jaunojo muzikanto vardo.

„Iki konkurso grodavau penkiuose koncertuose per mėnesį, o kai laimėjau pernai gegužę, jau birželį – 18-a koncertų“, – skaičiuoja smuikininkas.

Su pianistu Dariumi Mažintu draugaujantis smuikininkas ir jo kvietimu viešintis Lietuvoje, A.Baranovas šią savaitę nemokamai konsultuoja kelis talentingus studentus.

Sankt Peterburge baigęs mokyklą, vėliau Šveicarijoje studijavęs smuikininkas yra ir Oistracho, Paganinio konkursų laureatas. Laimėjus karalienės Elizabeth II konkursą Japonijos muzikos fondas jam trejiems metams davė Antonijaus Stradivarijaus smuiką. Instrumentui – daugiau kaip 300 metų. Šiandien jis įkainotas 5 mln. dolerių.

Tačiau, pasak muzikanto, svarbiausia – ne smuiko kaina, o paslaptis, glūdinti jame.

„Turėjau smuiką, sukurtą 1947 metais. Juo buvo lengva groti, garso neužgesindavo joks orkestras. Bet kai paėmiau į rankas šį smuiką, supratau, kad instrumentas turi savą, stiprų charakterį – jis kaip asmenybė. Kiekviena nata, kiekvienas garsas liejasi gražiausiomis spalvomis. Žodžiais labai sunku apsakyti, manau, tai tikra magija“, – pasakoja A.Baranovas

Smuikininkas A. Baranovas ir pianistas Darius Mažintas, kartu rengiantys romantizmo programą, koncertuos Vilniuje ir Kaune.

Nacionalinė filharmonija šiuo koncertu tęsia ciklą, kuriame pristatomi talentingiausi pasaulio jaunieji muzikantai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?