Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 04

Lietuvos kamerinis orkestras pirmą kartą vieši Kinijoje

Vasarą gausiai gastroliavęs, Vokietijoje, Suomijoje, Šveicarijoje ir Švedijoje mūsų šalį garsinęs Lietuvos kamerinis orkestras (LKO; meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas) nenuleidžia sparnų ir rudenį. Šiuo metu orkestras vieši Kinijoje, kur spalio 5-9 dienomis numatyti trys koncertai. Tai pirmosios LKO gastrolės šioje šalyje.
Lietuvos kamerinis orkestras
Lietuvos kamerinis orkestras / D.Matvejevo nuotr.
Temos: 1 Kinija

Spalio 5 d. laukia pasirodymas žymiausioje Kinijos salėje – Nacionaliniame scenos menų centre, Pekine (National Centre for Performing Arts Beijing), dėl savo charakteringos išskirtinės architektūros vadinamame „Kiaušiniu“. Spalio 6 d. numatytas koncertas Ksiameno (Xiamen) miesto naujajame menų centre – Balhamo didžiojo teatro Didžiojoje salėje (Balham Grand Theatre Grand hall), o spalio 9 d. – prestižiniame Makao muzikos festivalyje, Šv. Dominyko bažnyčioje. Visų koncertų solistas ir dirigentas – violončelininkas Davidas Geringas. Koncertuose skambės Antono Arenskio, Piotro Čaikovskio, Josepho Haydno, Wolfgango Amadeaus Mozarto kūriniai ir lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės „De profundis“ styginių orkestrui.

Grįžęs iš gastrolių, spalio 19 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje, koncerte „Violončelė capricciosa“, Lietuvos kamerinis orkestras pasirodys su Denisu Šapovalovu – violončelininku, kurį legendinis Mstislavas Rostropovičius po jųdviejų koncertų Anglijoje, Prancūzijoje ir JAV pavadino įstabiu talentu.

1998 m. prestižiniame tarptautiniame P. Čaikovskio konkurse pelniusiam aukso medalį D. Šapovalovui atsivėrė žymiausios scenos – jis debiutavo Pasauliniame violončelininkų kongrese JAV, tapo Virtualaus muzikantų konkurso Niujorke nugalėtoju. D. Šapovalovas aktyviai dalyvauja ir šiuolaikinės muzikos projektuose, naujų kūrinių premjerose, autoriai jam yra dedikavę ne vieną kompoziciją. 2007 m. violončelininkas buvo pirmas akademinės muzikos atlikėjas, surengęs pasirodymą Šiaurės ašigalyje ir skyręs jį Maestro Rostropovičiui. Koncerte Vilniuje su LKO solistas ketina atlikti P.Čaikovskio „Pezzo capriccioso“ violončelei ir orkestrui, op. 62 ir J. Haydno Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 1 C-dur, Hob. VIIb Nr. 1. Orkestro muzikos programoje dar turėtų nuskambėti P. Čaikovskio Serenada styginiams C-dur, op. 48 ir W. A. Mozarto Divertismentas D-dur, KV 205.

960 m. prof. Sauliaus Sondeckio įkurtas LKO yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų mūsų šalies muzikų kolektyvų. Per kelis veiklos dešimtmečius LKO gastrolių maršrutuose užfiksuotos beveik visos Europos šalys, Šiaurės ir Pietų Amerika, Japonija, Egiptas, Pietų Afrikos Respublika, Australija, o dabar prisidės ir Kinija. Gastrolių metu orkestras ne kartą bendradarbiavo su M. Rostropovičiumi, J. Bašmetu, G. Kremeriu, V. Spivakovu, T. Grindenko, I. Oistrachu, J. Kissinu, D. Geringu ir kitais iškiliais menininkais. Pastarųjų metų LKO veiklos kulminaciniai momentai – pasirodymai su smuikininkais J. Rachlinu, V. Repinu, S. Krylovu, altistu M. Rysanovu, pianistais D. Baškirovu, B. Douglasu, A. Volodinu, S. Babajanu, violončelininkais M. Maiskiu, D. Geringu ir D. Šapovalovu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento