Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 29

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventas pastebimas ir JAV – lietuvišką muziką garsins prestižinėse koncertų salėse

Pianistas Paulius Pancekauskas, 2016 m. baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, fortepijono studijų išvyko tęsti už Atlanto. Šiuo metu pianistas sėkmingai tęsia karjerą JAV ir sako, kad vienas svarbiausių jo tikslų – lietuviškos muzikos sklaida pasaulyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pianistas Paulius Pancekauskas
Pianistas Paulius Pancekauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Apdovanojimus pelnęs pianistas P.Pancekauskas kitąmet pasirodys prestižinėse JAV koncertų salėse. P.Pancekauskas koncertuos „Shalin Liu“ pasirodymų centre, Bostono menų centre, „Faneuil Hall“ ir „Pickman Hall“ koncertų salėse ir daugybėje kitų. 27-erių metų pianistas iš Vilniaus pristatys pripažinimo sulaukusias rečitalių programas, tarp jų – ir išskirtinę Modesto Mussorgskio 1874 m. parašytą fortepijoninę siuitą „Parodos paveikslėliai“ bei Mikalojaus Konstantinio Čiurlionio kūrinius.

„Viena iš mano gyvenimo misijų yra garsinti lietuvišką muziką pasaulyje, – sako P.Pancekauskas. – Iš tiesų, išskirtinai graži ir poetiška M.K.Čiurlionio muzika pasaulyje turėtų būti tokia pat žinoma kaip ir F.Chopino.“

P.Pancekauskas savo pianisto karjerą pradėjo Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje būdamas 6-erių, o sulaukęs 13-os jau laimėjo pirmąjį tarptautinį konkursą. 2009 m. įvykęs pianisto debiutas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru Vilniaus kongresų rūmuose sulaukė kritikų dėmesio. 2010 m. P.Pancekauskas LR Prezidento buvo apdovanotas už muzikinius pasiekimus.

Asmeninio archyvo nuotr./Pianistas Paulius Pancekauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Pianistas Paulius Pancekauskas

Nuo tada Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentas išplėtė savo repertuarą, dalyvaudamas įvairiuose muzikiniuose projektuose, bei atlikdamas tokius retai atliekamus kūrinius kaip W.A.Mozarto koncertas Nr. 7 trims fortepijonams ir orkestrui. 1776 m. parašyta kompozicija buvo užsakyta grafienės Antonia Lodron, kuri norėjo groti kūrinį kartu su savo dviem dukterimis. P.Pancekauskas W.A.Mozarto koncertą Nr. 7 atliko su Klaipėdos kameriniu orkestru ir dviem žymiais amerikiečių pianistais Alexanderiu Paley ir Pei-Wen Chen Klaipėdos koncertų salėje.

2014 m. P.Pancekauskas buvo vienas iš kviestinių muzikantų kasmetiniame Tarptautiniame fortepijono žvaigždžių festivalyje Latvijos pajūrio mieste Liepojoje – prestižiniame renginyje Latvijos kultūros kalendoriuje. Festivalis žymus tarptautinėmis kviestinėmis žvaigždėmis ir yra vienas svarbiausių metų kultūrinių renginių Baltijos šalyse.

2016 m. P.Pancekauskas gavo stipendiją studijoms „LONGY School of Music“ konservatorijoje JAV. Neseniai ją baigęs ir įgijęs Artisto diplomą, pianistas pelnė vieno kūrybingiausių ir originaliausių savo kartos lietuvių pianistų reputaciją už Atlanto.

Amerikoje P.Pancekauskas yra atstovaujamas „Ballets Russes Arts Initiative“ – tarptautiniu mastu žinomos organizacijos, rengiančios daugybę iškilių koncertų ir parodų, tarp kurių – ir filmo, atskleidžiančio garsiojo Rusijos Didžiojo teatro baleto eksperimentinę pusę, peržiūros garsiausiuose JAV muziejuose.

„Paulius yra itin talentingas pianistas“, – tvirtina Anna Winestein, kompanijos „Ballets Russes Arts Initiative“ vykdančioji direktorė ir kultūros antreprenerė, kuravusi parodą „Danser Vers la Gloire: L’Age d’Or des Ballets Russes“ Sotheby‘s galerijoje Paryžiuje. A. Winestein teigimu, P.Pancekauskas yra ypatingas muzikantas, pilnas pasaulinės klasės kūrybingumo.

Kaip „Ballets Russes Arts Initiative“ kompanijos vedantysis pianistas, P.Pancekauskas pasirodė garsioje Prancūzų kultūros instituto Bostone rengiamoje koncertų serijoje, kurioje atliko įžymaus prancūzų kompozitoriaus Jean-Pierre Armanet naujausių kūrinių premjeras, taip pat Bostono Nacionalinio istorinio parko „Faneuil Hall“ koncertų salėje – 4-oje iš 25-ių turistų labiausiai lankomų vietų Amerikoje. Artėjantis pasirodymas Rockporto muzikos festivalyje – tai tik vienas iš daugelio itin laukiamų žymaus lietuvių pianisto pasirodymų Naujajame pasaulyje.

Tikėkimės, kad pandemijai pasibaigus ir koncertiniam gyvenimui sugrįžus į įprastą ritmą, jaunojo pianisto pasirodymus galėsime išgirsti ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas