Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 05

Linksmiausia kaimo kapela iš Karpatų kalnų surengs koncertą Švenčionėliuose

Liepos 12 dieną, NATO samito Vilniuje metu „Gera muzika gyvai“ kviečia vykti į Švenčionėlius ir praleisti vakarą su „Hudaki Village Band“ iš Ukrainos Užkarpatės. Organizatorių teigimu, tokios galingos kapelos Lietuvoje dar nėra buvę. Vieninteliame Lietuvoje koncerte, „Hudaki Village Band“ kviečia į daugiakultūrinę ir spalvingą šventę, rašoma „Gera muzika gyvai“ pranešime spaudai.
Renginys
Renginys / Organizatorių nuotr.

Maramureše, Vakarų Ukrainoje prie sienos su Rumunija ir Vengrija, kaimo muzikantai vadinami hudakiais. Devyni festivalio „Pasaulis skamba“ hudakiai nuo pat pirmos akimirkos pagauna ir apstulbina, žadėdami tokią pat turtingą patirtį, kaip ir jų drabužių spalvos. Archajiška slavų vokalo tradicija, rumunų melodijos, žydų ritmai ir romų temperamentas susilieja vietinėje kryžkelės kultūroje, kuri vystėsi per šimtmečius gyvenant vienas šalia kito.

„Hudaki Village Band“ istorija yra istorija apie sinergiją, bendrystę ir meilę žmonėms bei žemei šiame daugiakultūriniame katile. Grupės, kokia ji yra šiandien, istorija yra persipynusi su austro Jürgen Kräftner (dabar Jurijus) meile šiam kraštui. Kas privertė vyrą, sulaukusį 18 metų, kilusį iš geros vieniečių šeimos, 1979 m. mesti savo buržuazinį gyvenimą ir apsigyventi 3000 gyventojų Užkarpatės kaime Nyžnije Seliščėje?

Kaip pasakoja Jürgen, atsikraustęs jis iš karto įsiliejo į aktyvios bendruomenės gyvenimą. Kasdienybė apėmė ne tik žemės ūkį ir amatus, bet ir socialiai aktualių klausimų gvildenimą, vietinės radijo stoties organizavimas ir žinoma – muziką. Rytų Europos atsivėrimas po Sovietų Sąjungos griūties gerokai praplėtė akiratį.

Anot Jürgen, tai buvo radikalių pokyčių metai, kai daugelis žmonių prarado viską. „Pastebėjau, kad vestuvėse sutikti kaimo muzikantai geriausiai išgyveno šį stresą ir negailestingą oportunizmą. Jų muzika atlaikė sovietmečio kičą, taip pat komercinę televizijos laidų įtaką. Tik pamažu suvokiau šios muzikos emocinį tankumą, absoliučią nepriklausomybę ir kolosalią galią“ – pasakoja Jürgen ir džiaugiasi, kad per 20 metų grupės sudėtis beveik nesikeitė.

„Hudaki Village Band“ idealiai atliekama muzika, stipri tarptautinė perspektyva ir kruopšti inscenizacija – tokiais hudakias publika jau gėrėjosi šimtuose festivalių ir koncertų salių visoje Europoje, įskaitant Sziget, Fusion, Rudolstadt, Bardentreffen ir kt. Nepaisant 2022 m. vasarį prasidėjusio karo, grupė, gavusi Ukrainos kultūros ministerijos sutikimą, galėjo tęsti tarptautines gastroles.

Hudakius apšildys ir vakaro svečius pasitiks Rakija Klezmer Orkestar – penkių vaikinų orkestras, atliekantis po Antrojo pasaulinio karo beveik išnykusią litvakišką klezmerio muziką.

Koncertai vyks alternatyvios kultūros teritorijoje „Lentpjūvės Respublika“ įsikūrusioje buvusios lentpjūvės teritorijoje šalia bėgių, netoli traukinių stoties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas