Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 04 17

Liubos Nazarenko romansai šildys Šv.Kotrynos bažnyčios klausytojus

Balandžio19-osios vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje, garsėjančioje puikia akustika, koncertuos žymi romansų atlikėjų Liuba Nazarenko (vokalas, gitara). Švelnaus tembro sodriu balsu, sau pritardama klasikine gitara, koncerte „Romansų grožio pakerėta“ Liuba perteiks gražiausius senuosius ir šiuolaikinius romansus bei primins jaukaus, saloninio muzikavimo tradiciją.
Liuba Nazarenko
Liuba Nazarenko / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Romansai

Romansas atsirado viduramžiais Ispanijoje ir reiškė pasaulietinę dainą ispanų kalba – romaniškai. Romansas, poezijos ir muzikos sintetinis žanras, greitai populiarėjo ir kitose šalyse. Jo augimui didelę reikšmę turėjo lyrinė Heinrich Heine ir Johanno Wolfgango Goethe poezija bei XIX amžiuje susiformavusios tautinės mokyklos.

Nors laikas keičia muzikinius stilius ir žanrus, mūsų gyvenimo tempą, muzikos ir poezijos suvokimą, bet žmogaus pergyvenimai, norai, emocijos niekur nedingsta. Todėl romansas ir mūsų laikais puikiai atspindi žmonių emocinį gyvenimą. Apie romansą galima kalbėt labai daug, nes jis – neišsemiamas savo gelme ir turtais, kaip ir neblėstanti, nenumaldoma jį maitinanti meilės ugnis. Ištisos kartos nuolat varto gražiausių romansų puslapius. Kitaip ir būti negali, nes jie persunkti meile, o meilė juk nesensta. Romansas nepalieka abejingų nei klausytojų, nei kūrėjų, neriančių į nebylų šauksmą ir iš sielos gelmių keliančių išgrynintą žmogiškąjį dvasios polėkį, viltį, troškimų ugnį ir nusivylimą, skausmą, alsų gailestį praeičiai. Kartais būna sentimentalu, bet viskas skaidru ir tikra.

Tokie romansai nuolat skambėjo mažosios Liubos šeimoje, todėl, kaip teigia dainininkė savo interviu, „romansai tarsi savaime, dar nuo vaikystės, įsiliejo į širdį, ir man niekada nekilo abejonių, kokį muzikinį žanrą pasirinkti“. Žinomai romansų atlikėjai įsijausti į atliekamą muziką padeda tobulai įkūnyta poeto lakoniška mintis, iš kalbos intonacijų išplaukianti plastiškomis melodijomis. Liubos Nazarenko nuoširdžiai atliekamuose romansuose muzika neatsiejama nuo prasmingo, įtaigaus žodžio, kuriam gyvenimu pulsuojančią ritmiką ir harmonines spalvas suteikia raiškus gitaros akompanimentas. Tad koncerto metu iš atlikėjos širdies skriejančios dainos, žodžiai, nenusakomais keliais radę atgarsį klausytojo viduje, užlieja vilties, meilės banga.

Nostalgija alsuojančiame romanso pasaulyje gali kaip niekur kitur atsiduoti ir leisti savo širdžiai tikėtis tos nepakartojamos ir kartais nesulaukiamos akimirkos, kai gali būti toks, koks nori, kai nebijai apnuoginti savo taip pažeidžiamos sielos. Liubos Nazarenko atliekamų romansų magija neša ten, kur norisi būti mylimam ir pačiam mylėti, kur sunkus išsiskyrimo kartėlis ir neviltis pasimiršta. Ak, tas pavasarį atgyjantis ilgesys ir laukimas, kad vėl viskas būtų taip, kaip tada... Ak, ta saldi iliuzija...

Liubos Nazarenko koncertas „Romansų grožio pakerėta“ vyks balandžio 19 dieną 19 val.  Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas