Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 17

„Liūdni slibinai“: „Nauju albumu valysime kiekvieno lietuvio dvejones ir nerimą“

Grupė „Liūdni slibinai“ dvasiškai apsišiukšlinusiai Lietuvai pristato savo antrąjį albumą, pavadintą „Be jokių Ė“. Švęsdami savo 4-ąjį gimtadienį ir koncertuodami Lietuvos miestuose, aktoriai siekia išvalyti kiekvieno klausytojo sielą nuo dvasios konservantų ir palikti joje daugiau vietos teigiamiems jausmams.
Grupė „Liūdni slibinai“
Grupė „Liūdni slibinai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po koncertų – šviesesni gerbėjų veidai

Šiemet baigę magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, aktoriai Aistė Lasytė, Vaidas Kublinskas ir Dominykas Vaitiekūnas su savo grupe „Liūdni slibinai“ vis labiau įsitvirtina Lietuvos scenoje. Nors visi artistai turi skirtingos veiklos – V.Kublinskas su A.Lasyte ruošiasi spektaklio „Mano vardas Čarlis“ premjerai „Lėlės“ teatre, o D.Vaitiekūnas repetuoja miuzikle „Velnio nuotaka“ ir dirba televizijos projekte „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ – grupė nuo to nenukenčia.

„Mes turime savo nišą, atliekame kažkokią misiją, žmonės po mūsų koncertų išeina šviesesniais veidais – ko daugiau atlikėjas gali reikalauti? Jeigu ne tai yra prasmė, kas tada ji yra?“ – rimtu veidu svarstė V.Kublinskas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Grupė Liūdni slibinai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Grupė „Liūdni slibinai“

Prieš dvasinį konservantą Ė

Prieš dvejus metus aktoriai su gerbėjų pagalba ir parama išleido debiutinį „Albumą, raginantį tautą“, o šį rudenį dienos šviesą išvydo ir antroji kompaktinė plokštelė „Albumas be jokių Ė“ su 16 klausytojams jau daugiau ar mažiau girdėtų dainų.

„Bandėme pakeisti visą Lietuvą iš karto, bet tai mums pavyko tik iš dalies. Todėl nusprendėme, kad turime lįsti į kiekvieno žmogaus sielą ir valyti atskirai kiekvieną lietuvį. Kai kiekvienam jų bus gerai, tai ir visai Lietuvai bus gerai“, – albumo koncepciją pristatė V.Kublinskas.

„Pajutome, kad ne visus žmones suprantame, todėl ėjome gatvėmis, lankėmės turgeliuose ir klausėme, kas jiems negerai. Ir dažnai jie mums atsakydavo: „Ė...Ė...“ Ką reiškia tas „Ė“? „Ė“ – tai dvasinis konservantas, nenatūralybė“, – konstatavo D.Vaitiekūnas.

„Kai žmonės kankinami apatijos, depresijos, streso, juose atsiranda dvejonė. Naujuoju albumu norime valyti tas dvejones, nerimą, stresą, kad žmonėse liktų daugiau vietos šviesioms emocijoms, geriems tikslams. Kad žmonės nesakytų „ė...“, o sakytų „O, kaip gražiai atrodai!“, „Ak, kaip nuostabu!“ – šviesios ateities klausytojams linkėjo V.Kublinskas.

Nuo vyrų viengungystės iki Kristijono Donelaičio

„Liūdni slibinai“ atkreipė dėmesį, kad dabar visuomenė garsiai ir daug kalba apie šiukšlių rūšiavimą, nors turi daug rimtesnių problemų.

„Pirmiausia reikia pradėti rūšiuoti viduje, galvoje, širdyje. Iš vienų žmonių vidaus veržiasi šiukšlės ant kitų, užteršdamos vis daugiau lietuvių. Taip galime sulaukti dvasinio ekologinio sprogimo. „Ė katastrofos“. Ir bus ne Lietuva, o Lietuvėėėėėė...“ – netrukus jau gąsdino aktorius.

Naujajame „Liūdnų slibinų“ albume sudėtos dainos, kurias klausytojai jau matė atliekant scenoje.

„Pirmajame albume buvo remtasi XX ir XXI a. poetų tekstais, o antrajame albume mes nukeliavome net į Švietimo epochą iki pat Kristijono Donelaičio. Mums įdomu save provokuoti, pasiimant seną tekstą su pakeiksnojimais šiuolaikinės moralės požiūriu ir bandant surasti sąsajų tarp praeities ir ateities“, – dainos „Pavasario linksmybės“ atsiradimą aiškino D.Vaitiekūnas.

„Iš dainų pamatysite, kad mums svarbi sveikatos apsauga („Gipsas“), lygios galimybės („Jeigu aš būčiau vyras“), jaunų vyrų viengungystės problema („Arbata“), vaikų auklėjimo spragos („Pasaka apie sriubą“), mąstymo svarba ir nauda („Ipolitas“), drąsa pasitinkant mirtį („Kukučio mirtis“) ir kitos temos“, – „Albumo be jokių Ė“ tematiką pristatė V.Kublinskas.

VIDEO: Liūdni slibinai - Kūmas ir kūma

Nors atrodo keisti, gerbėjų daugėja

„Liūdni slibinai“ neslėpė, kad antrąją kompaktinę dainų plokštelę išleisti buvo lengviau – gerbėjai išpirko pirmojo albumo kopijas, o už jas uždirbtus pinigus aktoriai investavo į „Albumą be jokių Ė“.

„Jaučiame, kad gerbėjų daugėja. Jie drąsėja, po koncertų praleidžiame gerą pusvalandį, dalindami autografus ir fotografuodamiesi su jais gerbėjų „Facebookui“, – juokėsi D.Vaitiekūnas. – Tik turime tokią bėdą, kad kol žmonės neateina į mūsų koncertus, nors ir būna apie mus girdėję, bet nesupranta, kas mes esame. Spaudoje mes atrodome keistai, bet nieko negalime padaryti.“

Artimiausi antrojo „Liūdnų slibinų“ „Albumo be jokių Ė“ pristatymo koncertai:

Spalio 18 d. Panevėžyje, Panevėžio muzikiniame teatre.
Spalio 19 d. Vilniuje, klube „New York“.
Spalio 26 d. Kaune, klube COMBO.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Grupė Liūdni slibinai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Grupė „Liūdni slibinai“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai