Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 01

Mirė iškilus čekų dirigentas Jiri Belohlavekas

Čekų maestro Jiri Belohlavekas, buvęs vyriausiasis BBC simfoninio orkestro dirigentas, mirė po ilgos ligos, būdamas 71 metų, ketvirtadienį pranešė Čekijos filharmonija.
Čekų dirigentas Jiri Belohlavekas
Čekų dirigentas Jiri Belohlavekas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Čekija

Orkestro atstovas Ludekas Brezina naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad J.Belohlavekas mirė anksti ketvirtadienį.

Čekijos filharmonija jį pagerbė savo feisbuko puslapyje.

„Su dideliu liūdesiu skelbiame apie Jiri Belohlaveko, Čekijos filharmonijos vyriausiojo dirigento ir muzikos direktoriaus mirtį ... po jo drąsios kovos su rimta liga“, – sakoma pranešime.

J.Belohlavekas yra laikomas vienu geriausių dabartinių čekų muzikos interpretuotojų; ypač tai pasakytina apie tokių kompozitorių kaip Antoninas Dvorakas, Bedrichas Smetana ir Bohuslavas Martinu muziką.

1946 metais Prahoje gimęs J.Belohlavekas nuo 1972 iki 1989 metų vadovavo keliems čekų orkestrams, tarp jų – Brno filharmonijos orkestrui ir Prahos simfoniniam orkestrui, o 1990-1992 metais pirmą kartą perėmė vadovavimą Čekijos filharmonijai.

1995 metais J.Belohlavekas buvo paskirtas BBC simfoninio orkestro pagrindiniu kviestiniu dirigentu, o 2006 tapo jo vyriausiuoju dirigentu.

2012 metais J.Belohlavekas grįžo į Čekijos filharmoniją kaip vyriausiasis dirigentas ir sausio mėnesį pasirašė naują šešerių metų kontraktą su šiuo Prahoje įsikūrusiu orkestru.

Jis garsėjo griežtumu, bet buvo labai gerbiamas už savo meninį principingumą, kėlė aukščiausius reikalavimus muzikantams, su kuriais dirbo.

Jis yra dirigavęs daugeliui garsiausių pasaulio orkestrų, pavyzdžiui, Berlyno filharmonijos orkestrui, Niujorko filharmonijos orkestrui ir Bostono simfoniniam orkestrui.

J.Belohlavekas taip pat yra dirigavęs garsiausiuose operos teatruose, tokiuose kaip „Covent Garden“ Londone, „Bastille“ Paryžiuje ir „Metropolitan Opera“ Niujorke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento