Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 08

Muzika, skirta Nelsonui Mandelai

Muzika ir socialinis aktyvizmas visuomet eidavo greta, tad nenuostabu, kad vieno labiausiai gerbiamų ir mylimų žmogaus teisių aktyvisto Nelsono Mandelos gyvenimo kovos ir pergalės yra įkvėpusios begalę dainų visame pasaulyje.
Nelsonas Mandela (2010 m.)
Nelsonas Mandela (2010 m.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Džiazas, pop, opera ar folkloras – N.Mandela, tapęs tarptautiniu kovos už žmogaus teises simboliu, vienijo ne tik aktyvistus, bet ir muzikos žanrus.

Viena didingiausių kompozicijų, skirtų N.Mandelai – „Mandelos trilogija“. Tai – trijų dalių opera, sukurta 2010 metais Pietų Afrikoje. Kiekvienoje dalyje įkūnijamas vis kitas politiko gyvenimo etapas – jo vaikystė provincijoje; jo, kaip politinio aktyvisto, iškilimas; įkalinimas ir laisvės atgavimas. Kiekvieną dalį kūrė skirtingas kompozitorius, bandydamas muzikos pagalba perteikti kultūrinius ir politinius to meto pokyčius, tad trilogijoje susipina džiazas, opera ir tradicinė afrikietiška muzika.

VIDEO: „Mandelos trilogija“

Pietų Afrikos pop žvaigždė Brenda Fassie dešimtajame dešimtmetyje įrašė dainą „Black President“. Dėl stipraus vokalo, pop muzikos ritmo ir įkvepiančių dainos žodžių ji tapo viena populiariausių N.Mandelai skirtų dainų. Pati B.Fassie dėl savo tvirtos politinės pozicijos ir įsitraukimo į žmogaus teisių judėjimus yra viena labiausiai gerbiamų Afrikos muzikančių.

VIDEO: Brenda Fassie - Black President

Gitaristas Carlosas Santana kartu su džiazo gigantu Wayne Shorteriu N.Mandelai skyrė instrumentinį kūrinį „Mandela“. Dainoje susipynė Lotynų Amerikos, Afrikos, Vidurio Rytų ir džiazo ritmai – jų sintezė atspindi žmogaus teisių aktyvisto svarbą viso pasaulio kovoje už lygybę. Santana, dedikuodamas dainą buvusiam PAR prezidentui, jį apibūdino kaip tikrą kovotoją už laisvę, kuris primena visiems, kad niekas nėra laisvas, kol nėra laisvi visi mūsų broliai ir seserys.

VIDEO: Santana & Shorter ~ Mandela (Live at Montrenx 1988)

Britų ska roko grupė „The Specials“ įrašė vieną labiausiai įsimenamų N.Mandelai skirtų dainų. Energingi saksofono garsai, užkrečiantis pritariančiųjų vokalisčių dainavimas ir ska atmosfera pavertė 1984 metų singlą „Free Nelson Mandela“ pasauliniu himnu N.Mandelai. Daina buvo net du kartus perrašyta – šventčiant 70-ąjį ir 90-ąjį buvusio PAR prezidento gimtadienius.

VIDEO: The Specials - Nelson Mandela

Skaičius 46664 į istoriją įėjo kaip N.Mandelos kameros numeris ir kaip pavadinimas kampanijos, kurią N.Mandela 2002 metais pradėjo siekdamas atkreipti dėmesį į ŽIV ir AIDS problemas. Dainą „46664 (Long Walk To Freedom)“ sukūrė Bono iš U2 ir Joe Strummeris iš „The Clash“, kuris netrukus netikėtai mirė.

VIDEO: Long Walk to Freedom - Bono, The Edge, David A Stewart, Abdel Wright, Youssou N'Dour

Naujausia N.Mandelai skirta daina – grupės U2 kūrinys „Ordinary Love“, skirtas filmui „Mandela: Ilgas kelias link laisvės“. Filmo režisierius Justinas Chadwickas pasakoja, kad Bono, pamatęs šį filmą apie meilę ir atleidimą, grįžo prie savo muzikinių šaknų ir įrašė fantastišką dainą.

VIDEO: U2 - Ordinary Love

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento