Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 08

Muzikos konkursų laureatai ieško naujų auditorijų: Lietuvoje vyko projekto „Give Music a Future“ renginiai

Profesionaliosios muzikos atlikėjai vis dažniau ieško galimybių ne tik plėsti auditoriją, bet ir rasti nišų, kuriose muzika galėtų atsiskleisti kaip komunikacijos priemonė, vienijanti skirtingų tautybių, profesijų ar socialinių grupių žmones. Būtent to siekia ir bendradarbiavimo projektas „Give Music a Future“ („Suteik muzikai ateitį“), kurio iniciatorius – Europos jaunimo muzikos konkursų sąjunga (EMCY). Projekte bendradarbiauja 8 partneriai iš 7 Europos valstybių, tarp kurių ir „Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas“ bei VšĮ „Natų knygynas“. Jį finansuoja programa „Kūrybiška Europa“, renginius Lietuvoje remia ir Lietuvos kultūros taryba.
Performansas Vaikų ligoninėje
Performansas Vaikų ligoninėje / M.Mikulėno nuotr.
Temos: 1 Muzika

Pirmoji šio projekto dalis lapkričio 4–7 d. vyko Lietuvoje: jos metu surengti keturi performansai, kurių metu jaunieji EMCY konkursų laureatai iš skirtingų Europos valstybių kartu su svečiais iš Didžiosios Britanijos „The Flying Gorillas“ muzikos ir geros nuotaikos dovaną atnešė į Vilniaus vaikų ligoninę, Pabradės socialinės globos namus ir Pabradės užsieniečių registracijos centrą.

Projektas, brėžiantis naujus klasikinės muzikos horizontus

„Give Music a Future“ – tai bendradarbiavimo projektas, vienijantis skirtingų Europos valstybių muzikantus ir konkursų organizatorius. Projekto renginių metu jaunieji atlikėjai, EMCY konkursų laureatai iš skirtingų valstybių skirtingose Europos šalyse trumpam palieka tradicines koncertų erdves ir savo talentu dalinasi su netradicinėmis auditorijomis – interaktyvūs pasirodymai vykdomi ligoninėse, mokyklose, pabėgėlių, imigrantų centruose, kurių publika dažnai neturi galimybės klausytis gyvai atliekamos profesionalios muzikos. Be to, kūrybinių dirbtuvių ir performansų metu į juos įtraukiami ir žiūrovai, galintys patys pajausti kūrybinio proceso džiaugsmą.

„Tai pirmasis tokio tipo EMCY bendradarbiavimo projektas. Pagrindinis jo tikslas yra leisti jauniesiems konkursų nugalėtojams tobulėti įvairiose muzikos srityse, sutikti naujus mokytojus, pamatyti, kaip galima patiems plėsti auditorijas, aktyviai veikti. „Give Music a Future“ veikloms rinkomės mažai atstovaujamas grupes – čia Vilniuje pasirodymai vyko vaikų ligoninėje, bendravome su specialiųjų poreikių turinčiais žmonėmis, lankėmės ir pabėgėlių centre. Buvo nepaprasta stebėti, kaip jie į tai reagavo! Norime pamatyti, ką mes galime duoti šioms auditorijoms, ir ko patys iš jų galime išmokti“, – apie projekto tikslus pasakojo EMCY prezidentas Paulas Scholeris.

Pasirodymai Lietuvoje – tai tik dalis „Give Music a Future“ projekto renginių. Gruodį jaunieji muzikantai kartu su „The Flying Gorillas“ keliaus į Turkiją. Kovą renginiai vyks Liuksemburge, kur bus lankomasi mokyklose, taip pat bus bendraujama su specialiųjų poreikių turinčiais žmonėmis, organizuojami ir keli įprasti konkursų laureatų koncertai. Numatytos veiklos ir Vokietijoje bei Ispanijoje. Kitų metų lapkritį EMCY suburtas saksofonų kvartetas, kurį sudaro atlikėjai iš skirtingų Europos šalių, Liuksemburge penkias dienas ruoš tarptautinę jauno kompozitoriaus kūrinio premjerą. Po to jie leisis į gastroles Ispanijoje.

Unikalus programos „Kūrybiška Europa“ finansuojamų iniciatyvų kontekste

Tarptautinį bendradarbiavimą ir klasikinės muzikos auditorijų plėtrą skatinantis projektas „Give Music a Future“ projektas yra finansuojamas Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“. Jos kuratorė Lietuvoje Eglė Deltuvaitė išskiria kelis pagrindinius šios programos tikslus, siekiant tarptautinio kūrybiškumo sklaidos.

„Kiekviena programos schema turi savo prioritetus ir akcentus, tačiau jie visi dera su keturiais pagrindiniais visos programos tikslais. „Kūrybiška Europa“ siekia didinti Europos kultūros ir kūrybos sektorių pajėgumus veikti tarptautiniu mastu, skatina tarptautinę kūrinių sklaidą ir kultūros profesionalų mobilumą. Mums svarbu ir plėtoti auditorijos formavimo veiklą Europoje ir už jos ribų, didinti finansinius kultūros ir kūrybos sektorių pajėgumus bei remti tarptautinį politinį bendradarbiavimą, kad būtų skatinama politikos plėtotė, inovacijos, auditorijos formavimas ir nauji verslo modeliai“, – pasakojo E. Deltuvaitė.

Jos teigimu, „Give Music a Future“, nors ir puikiai atitinkantis pagrindinius programos tikslus, visgi yra išskirtinis kitų jos finansuojamų projektų kontekste.

„Išskirtiniu šio projekto bruožu įvardinčiau tai, kad jo vykdytojai skatina ir padeda jauniems muzikinių konkursų laureatams galvoti apie savo auditoriją, užmegzti santykius su žmonėmis, kurie turi ribotas galimybes dalyvauti kultūriniuose renginiuose. Tuo pačiu jauni atlikėjai skatinami ir tobulėti bei siekti karjeros tarptautinėje klasikinės muzikos rinkoje“, – mintimis dalijosi programos „Kūrybiška Europa“ kuratorė Lietuvoje.

Lietuvos publikai jaunieji muzikantai prisistatė kartu su „The Flying Gorillas“ kompanija

„Give Music a Future“ renginius Lietuvoje organizuoja Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas bei VšĮ „Natų knygynas“. Šios dvi organizacijos neseniai surengė ir itin teigiamai įvertintą tarptautinę EMCY konferenciją Vilniuje.

Lietuvoje vyko keturi performansai, kuriuose dalyvavo jaunieji muzikantai. Tai smuikininkė Justina Dvarionaitė iš Lietuvos, trimitininkas Stefanas Ilievas iš Makedonijos ir fleitininkė Iris Maaß iš Austrijos. Atlikėjai pasirodė kartu su svečiais iš Didžiosios Britanijos „The Flying Gorillas“. 1997 m. Susanos Garcios ir Nigelo Warracko pradėta iniciatyva apjungia europietiško stiliaus muziką su kitų kultūrų elementais, sukurdama itin patrauklius muzikinius pasirodymus, į kuriuos įtraukiama ir publika.

„Esame šokio ir muzikos kompanija, veikianti Londone, bet rengianti pasirodymus visame pasaulyje. Daugiausia dirbame su vaikais, tačiau tenka muzikuoti ir kartu su įvairiomis suaugusiųjų auditorijomis. Dalyvauti projekte „Give Music a Future“ mus pakvietė EMCY generalinė sekretorė Sophie Duhnkrack – tapome vienais iš jo partnerių. Balio Dvariono labdaros ir paramos fondo atstovai mums pasiūlė dalyvauti jų organizuojamuose renginiuose Lietuvoje, kur dirbome su skirtingomis grupėmis, paprastai neturinčiomis galimybės šokti ar išgirsti profesionalios muzikos, pamatyti tikrus instrumentus“, – pasakojo vienas „The Flying Gorillas“ įkūrėjų N. Warrackas.

Pasirodymų metu „The Flying Gorillas“ kartu su jaunaisiais konkursų laureatais trumpai pristato muzikos instrumentus, kartu atlieka charizmatiškus kūrinėlius – auditorija turi progos išgirsti ne tik tradicinius europietiškus, bet ir neeuropinėms kultūroms priskiriamus instrumentus. Organizuodami interaktyvius, judesius ir kalbą ar dainavimą apjungiančius žaidimus, atlikėjai į kūrybinį procesą po truputį įtraukia visą publiką.

„Kiekviena auditorija į mūsų pasirodymus reaguoja labai skirtingai. Dažnai dirbame pradinėse mokyklose, kur vaikus sunku sustabdyti – jiems labai patinka prisidėti prie mūsų pasirodymų. Labai noriai jungiasi ir žmonės, turintys protinę negalią – jie ypatingai mėgsta šokti. Mums labai patinka su jais dirbti, kadangi jie yra spontaniški, nejaučia baimių, kurių turime mes. Štai suaugusieji, paprašyti šokti, dažniausiai tiesiog sustingsta, o specialiųjų poreikių žmonės tiesiog pašoka nuo kėdžių! Mums tai – nuostabi patirtis“, – pasakojo N. Warrackas.

Paklaustas, kodėl tokie projektai kaip „Give Music a Future“, perkeliantys jaunuosius muzikantus į netradicines erdves, yra svarbūs, vienas „The Flying Gorillas“ įkūrėjų teigė, jog tai – nepaprasta patirtis, visų pirma, publikai.

„Nuostabi vien galimybė pamatyti realius instrumentus. Žiūrovai gali juos palaikyti, net išbandyti, stebėti tikrus žmones, grojančius tikrais instrumentais. Vaikai, specialiųjų poreikių turintys žmonės, kitos mažai reprezentuojamos grupės pamato, kiek daug darbo reikia tam, kad gimtų tas nuostabus garsas. Tai – unikali patirtis“, – teigė N. Warrackas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento