Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionalinė filharmonija pradeda 84-ąjį sezoną ir tiesia bendrystės tiltus

Po intensyvios vasaros koncertinės veiklos Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) žengia į rudenį ir atveria duris 84-ajam koncertiniam sezonui. Jo moto „Iš meilės muzikai“ primena, jog visa, kas vyksta Filharmonijoje, kaip istoriniame Vilniaus pastate, ir čia rengiamuose koncertuose, randasi būtent dėl šio motyvo, rašoma LNF pranešime spaudai.
LNF 84-ojo sezono spaudos konferencija
LNF 84-ojo sezono spaudos konferencija / Dmitrij Matvejev nuotr.

Jis simboliškai sujungs ir su meilės šalimi vadinama Prancūzija, kur vyksiančiame Lietuvos kultūros sezone be daugelio kitų menininkų pasirodys ir po Filharmonijos stogu reziduojantys muzikai.

84-ojo sezono pradžia – rugsėjo 21-ąją. Atidarymo koncerte „Paganini ir Schuberto šedevrai“ grieš Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) ir jo meno vadovas, smuikininkas Sergejus Krylovas. Iki Naujųjų metų vien Vilniuje ketinama surengti arti 50 koncertų, dauguma jų vyks Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Dmitrij Matvejev nuotr./LNF 84-ojo sezono spaudos konferencija
Dmitrij Matvejev nuotr./LNF 84-ojo sezono spaudos konferencija

„84-ąjį sezoną Filharmonija pasitinka kupina gražių koncertinių planų, ryšių su įvairiomis kultūros ir diplomatinėmis organizacijomis plėtros idėjų, naujų edukacinės veiklos užmačių. Publikai pasiūlysime įvairaus žanro renginių – nuo simfoninės muzikos vakarų iki žaismingų koncertų visai šeimai, tad įvairaus skonio ir poreikių klausytojai turės iš ko rinktis“, – sezoną pristato LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Filharmonijos scenoje muzikuos ir geriausi Lietuvos atlikėjai, ir užsienio žvaigždės, iš šių ypač norisi paminėti jau artimiausiuose koncertuose su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) pasirodysiančius 2023 m. Čiurlionio konkurso nugalėtoją pianistą Jinhyung Parką (rugsėjo 28 d.) ir vokiečių smuiko žvaigždės Anne Sophie Mutter globojamą violončelininką Maximilianą Hornungą (spalio 5 d.). Pastarasis pasirodys su savo pirmą sezoną kaip LNSO kviestinis dirigentas pradėsiančiu Victorienu Vanoostenu.

Rugsėjo 28 d. su meno vadovo ir vyr. dirigento Modesto Pitrėno diriguojamu LNSO koncertuos ir svečiai iš Lenkijos – Varšuvos filharmonijos choras ir solistas Bartoszas Nowakas. Beje, šis koncertas publikai taps puikia proga pasveikinti maestro M.Pitrėną su jubiliejumi – 50-mečiu.

Įsimintinų susitikimų su užsienio muzikais nestigs per visą sezoną. Šį pusmetį sulauksime smuikininkų Januszo Wawrowskio (spalio 12 d.), Hugo Ticciati (spalio 25 d.), Javier Comesaños Barreros (gruodžio 7 d.), violončelininkų Nicolaso Altstaedto (spalio 29 d.) ir Xavier Phillipso (lapkričio 23), pianisto Lukášo Vondráčeko ir dirigento Mareko Prášilo (lapkričio 9 d.), mecosoprano Elinos Garančos, tenoro Edgaro Montvido, pianisto Simono Trpčeskio, dirigento Karelo Marko Chicono (lapkričio 13 d.), saksofonų kvarteto „Signum“ (gruodžio 14 d.), kontratenoro Raffaele’s Pe ir ansamblio „La Lira di Orfeo“ (gruodžio 21 d.), kitų svečių.

Kai kurios programos – „Čekų muzikos galia“ (lapkričio 9 d.), „Prancūzų muzikos šedevrai“ (lapkričio 23 d.), „Vengriški garsovaizdžiai“ (lapkričio 30 d.), „Vivaldi kantatos“ (gruodžio 21 d.) – nuties kultūrinius tiltus tarp šalių. Publikos pažintį su užsienio atlikėjais praplės koncertai Filharmonijoje, rengiami bendradarbiaujant su VšĮ „Vilniaus festivaliai“, Tytuvėnų festivaliu, Tarptautiniu M.K.Čiurlionio muzikos festivaliu ir kitomis organizacijomis.

Bendrystės tiltai bus tiesiami įvairiomis kryptimis. „Džiaugiamės, kad LNF kolektyvai pasirodys ne tik Lietuvoje, bet taip pat reprezentuos mūsų šalį svetur, antai spalį Lietuvos kamerinis orkestras su ansambliu NIKO koncertuos Didžiajame Provanso Ekso teatre, o ansamblis „Musica humana“ vyks gastrolių į JAV, gruodį LKO kels sparnus į Taivaną. Filharmonijos scenoje minėsime įvairių kolektyvų bei muzikų kūrybinės veiklos sukaktis, koncertais bus pagerbti ir jubiliejus minintys kompozitoriai Feliksas Bajoras bei Giedrius Kuprevičius.

Rūpindamiesi ne tik publikos lavėjimu, bet ir muzikantų profesiniu tobulėjimu šį pusmetį esame numatę surengti užsienio muzikų vedamus pučiamųjų instrumentų meistriškumo kursus. Norintiesiems su Filharmonija susipažinti artimiau ir toliau siūlysime edukacines ekskursijas. Už tai, kad galime vykdyti tokią įvairialypę veiklą, esame dėkingi rėmėjams ir partneriams, ypač trečius metus su LNF bendradarbiaujančiam mecenatui „Norfa“, – sako R.Prusevičienė.

„Norėdami kuo geriau pasiekti savo publiką, stengiamės bendrauti ne tik gyvai, per koncertus ar edukacinius renginius, bet ir pasitelkdami įvairias sklaidos priemones, nuolat atsinaujindami. Štai šiemet atnaujinome Filharmonijos internetinę svetainę, daugiau dėmesio skiriame socialiniams tinklams. Labai vertiname savo publikos lojalumą, tad 84-ąjį sezoną vėl taikome abonementines nuolaidas“, – sako LNF generalinės direktorės pavaduotoja Ieva Tamutytė.

Klausytojai, pasirinkę tris–keturis Filharmonijos rengiamus koncertus, galės įsigyti bilietų su 25 proc. nuolaida, o pasirinkusieji penkis ir daugiau koncertų bilietų įsigis su 30 proc. nuolaida. Svarbi išimtis – nuolaida netaikoma žemiausios kainos kategorijos bilietams, taip pat didelės paklausos ir ypatingo statuso koncertų bilietams. Abonementas galioja tik Filharmonijos organizuojamiems renginiams, vykstantiems Didžiojoje salėje rugsėjo 21–gruodžio 14 d. (imtinai), o įsigyti jį galima tiek Filharmonijos kasose, tiek per kakava.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?