Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 21

Netrukus paaiškės chorinės muzikos konkurso „Vox juventutis 2012“ nugalėtojai

Gegužės 25 d., penktadienį, 18 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje rengiamas jaunųjų kompozitorių chorinės muzikos konkursas-koncertas „Vox juventutis 2012“. Jame Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ atliks septynias naujų kūrinių chorui a cappella premjeras.
Choras „Jauna muzika“
Choras „Jauna muzika“ / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kūriniai bus atliekami anonimiškai (neskelbiant autorių pavardžių), iš jų čia pat renginio metu vertinimo komisija rinks prizinių vietų nugalėtojus. Kaip ir ankstesniais metais už savo favoritus galės balsuoti ne vien žiuri nariai, bet ir choro dainininkai bei klausytojai.

„Vox juventutis“ – vienas ambicingiausių choro „Jauna muzika“ projektų, rengiamas kasmet nuo 2006 m., bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos liaudies kultūros centru.

Sumanymas inicijuoti chorinės muzikos konkursą, kuriame savo jėgas galėtų išbandyti jauni, dar studijų nebaigę kompozitoriai, kilo choro „Jauna muzika“ meno vadovui, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kompozicijos katedros profesoriui Vaclovui Augustinui. Pasak jo, šis konkursas – tai puiki paskata kompozitoriams ne vien teoriškai susipažinti su chorinio dainavimo specifika ir realizuoti savo novatoriškas kūrybines idėjas, o chorui – atrasti gabius kūrėjus ir papildyti savo koncertinį repertuarą.

Pasirengimas konkursui vyksta kūrybinių dirbtuvių principu: atrinktų kūrinių autoriams sudaromos sąlygos konsultuotis su choro vadovu, dalyvauti repeticijose kaip choro artistams, mokytis iš savo ir kolegų klaidų, o vėliau įgytą patirtį pritaikyti būsimuose kūriniuose.

Žinoma, jog po pirmojo atrankos etapo šiųmečiam koncertui-konkursui buvo atrinkti Algirdo Kraunaičio, Viliaus Lakštučio, Ramintos Naujanytės, Aleksejaus Peguševo (Latvija), Lukrecijos Petkutės, Raimondos Skabeikaitės, Monikos Sokaitės kūriniai. Tačiau atliekamų kūrinių autorystė liks neatskleista iki pat koncerto pabaigos, kai konkurso komisijos nariai (ją šiemet sudarys kompozitorius Mindaugas Urbaitis, muzikologas ir kompozitorius Linas Paulauskis, choro dirigentai ir kompozitoriai Vytautas Miškinis, Gintautas Venislovas ir Donatas Zakaras) paskelbs laimėtojų vardo vertus autorius. Pagal konkurso sąlygas šiemet prioritetas bus teikiamas kūriniams, kokiu nors būdu susijusiems su Maironiu. Po komisijos verdikto bus apdovanoti ir publikos bei choro „Jauna muzika“ dainininkų simpatijas pelnę kompozitoriai.

Tradiciškai koncerto programą papildys šių metų vasarį Vokietijoje vykusio VIII tarptautinio kompozitorių konkurso „Musica sacra 2012“ laureatų sakralinės muzikos kūriniai: Bartoszo Kowalskio (Lenkija) „Rex tremendae majestatis“ ir Phillipo Armstrongo Cooke’o (Didžioji Britanija) „O salutaris Hostia“.

Įėjimas į renginį nemokamas.

„Vox juventutis 2012“ rengėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga, Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, rėmėjas – Kultūros rėmimo fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai