Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 23

Norvegijoje Kauno miesto simfoninio orkestro klausėsi pilnutėlės salės, sulaukta ir valdžios dėmesio

Po sėkmingai pabaigto 12-tojo sezono Kauno miesto simfoninis orkestras neskubėjo paslėpti instrumentų, o ėmė ruoštis ilgai bei įtemptai įrašų sesijai – dvi liepos savaites Kaune buvo įrašinėjama vieno žymiausių Bel canto operų kūrėjo Vincenzo Bellini opera „I Puritani“. Vėliau orkestras dalyvavo tarptautiniame klasikinės muzikos festivalyje „Fjord Cadenza“, kur sulaukė Norvegijos valdžios dėmesio.
Kauno miesto simfoninis orkestras
Kauno miesto simfoninis orkestras / Organizatorių nuotr.

Liepą net dvi savaites Kaune buvo įrašinėjama vieno žymiausių Bel canto operų kūrėjo Vincenzo Bellini opera „I Puritani“ („The Puritans“). Kolektyvo vadovo Algimanto Treikausko bei orkestro vyriausiojo dirigento Constantino Orbeliano inicijuotas tarptautinis leidybinis projektas į Kauną pritraukė gausų būrį klasikinės muzikos pasaulyje puikiai žinomų menininkų.

Naujos kompaktinės plokštelės įrašuose dalyvavo ilgametis orkestro bičiulis, Bel canto žvaigždė Lawrence Brownlee (JAV), sopranas Sarah Coburn (JAV), baritonas Azamatas Zheltyrguzovas (Kazachstanas) ir solistai iš Lietuvos – mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė, tenoras Tomas Pavilionis, bosai Tadas Girininkas ir Liudas Norvaišas bei Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis).

Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro gastrolės Norvegijoje
Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro gastrolės Norvegijoje

Vokalo klausimais solistus konsultavo Niujorko „Metropolitan Opera“ muzikos administracijos vadovas, vokalo pedagogas bei Kauno simfoninio orkestro konsultantas operų ir vokalo projektams Johnas Fisheris. Talkino ir italų dirigentė Elisabetta Maschio.

Įgyvendinęs šį leidybinį projektą ir truputį pailsėjęs, kolektyvas ėmė ruoštis kasmetinėms koncertinėms gastrolėms jau gerai pažįstamoje Norvegijoje. Orkestras, kaip pagrindinis kviestinis svečias, jau ketvirtą kartą dalyvavo tarptautiniame klasikinės muzikos festivalyje „Fjord Cadenza“, kuriame garsino Kauno miesto bei Lietuvos vardą.

Lietuvių pasirodymas sulaukė ne tik pagrindinių vietinės spaudos atstovų dėmesio, tačiau ir išskirtinio pasiūlymo iš Skodjės miesto mero Dago Olavo Tennfjordo bei Alesundo miesto merės Evos Vinje Aurdal. Klausytojai taip pat nestokojo susidomėjimo bei gausiai rinkosi pasiklausyti orkestro ir solistų atliekamų kūrinių.

Viešnagės Norvegijoje metu orkestro vadovas A.Treikauskas sulaukė kvietimo, bendradarbiaujant su Ålesundo ir Skodjės miestų tarptautinių festivalių ir įvairių kultūrinių programų organizatoriais, tęsti Norvegijos ir Lietuvos kultūros sklaidą.

Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro gastrolės Norvegijoje
Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro gastrolės Norvegijoje

Rugpjūčio 10-14 d. vykusių gastrolių metu Kauno miesto simfoninis orkestras atliko keturias koncertines programas. Rugpjūčio 10 d. išskirtinio grožio Alesundo bažnyčioje kartu su solistais – sopranu Charlotte Fongen (Norvegija), bosu Magne Fremmerlid ir instrumentalistais – smuikininku Philippe Quintu (JAV), violončelininke Toril Syrrist-Gelgota (Norvegija) ir altininku Povilu Syrrist-Gelgota (Lietuva-Norvegija) atliko L. van Bethoveno, W. A.Mocarto ir Kjello Marcusseno kūrinius.

Rugpjūčio 11 d. Skodjės mieste esančioje Gomerhuseto koncertų salėje vyko festivalio atidarymo koncertas. Orkestras kartu su išskirtinio talento anksčiau minėtu smuikininku Philippe Quintu atliko F.Mendelsono, L. van Bethoveno kūrinius. Šiame koncerte skambėjo ir specialiai festivaliui norvegų kompozitoriaus Bertilo Palmaro Johanseno sukurtas ir būtent Kauno miesto simfoniniam orkestrui atlikti patikėtas kūrinys.

Kitos dienos koncertas vyko Fosnavago koncertų salėje. Scenoje kartu su orkestru pasirodė smuikininkas Philippe Quintas bei žinomiausias norvegų duetas Eva & The Heartmakeriai.

Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro gastrolės Norvegijoje
Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro gastrolės Norvegijoje

O jau rugpjūčio 13 d. vykusiame festivalio uždarymo šventiniame Gala koncerte pilna salė susirinkusių klausytojų net keletą minučių negailėjo ovacijų Kauno miesto kolektyvui, Augustui Schieldropui (tūba, Norvegija) bei kartu scenoje pasirodžiusiam duetui Eva & The Heartmakeriams.

Viso festivalio metu už dirigento pulto stovėjo ilgametis orkestro bičiulis, orkestro pagrindinis kviestinis dirigentas bei pagrindinis festivalio meno vadovas – Rune Bergmanas, pernai tapęs Kanadoje esančio Kalgario miesto simfoninio orkestro muzikos vadovu ir vyr. dirigentu bei Lenkijos Ščecino miesto simfoninio orkestro meno vadovu ir vyr. dirigentu.

Kol kolektyvas intensyviai ruošėsi koncertinėms programoms, jo vadovas taip pat atsakingai vykdė jam patikėtas festivalio solistų ir instrumentalistų konkurso žiūri komisijos pirmininko pareigas. Kaip ir kasmet viso festivalio metu buvo renkami geriausi jaunieji muzikai.

„Džiugu, kad šiais metais konkurse dalyvavusių jaunųjų muzikų meistriškumo lygis buvo labai aukštas. Galbūt dar ir dėl to, kad prizinį fondą sudarė ženkli suma – 70 000 Norvegijos kronų“, – įspūdžiais dalinosi orkestro vadovas A.Treikauskas.

Konkurso laureatėmis tapo pirmosios vietos nugalėtoja – violončelininkė Birgitta Elise Oftestad. Antroji vieta atiteko jaunajai smuikininkei Oda Holt Günther, o trečioji – valtornininkei Sytske Pas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento