Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Pasaulinė smuiko žvaigždė Leila Josefowicz koncertuos Lietuvoje

Pirmą kartą į Lietuvą atvyksta pasaulinio garso smuikininkė Leila Josefowicz (Kanada, JAV). Spalio 19 d. smuiko žvaigždė pasirodys Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncerte, kuriam diriguos įžymus vokiečių dirigentas Peter Rundel, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Leila Josefowicz
Leila Josefowicz / Chris Lee nuotr.

Koncertas vyks naujai įrengtoje LVSO koncertų salėje Vilniuje. „Los Angeles Times“ kritikas apie Leilą Josefowicz yra rašęs, kad jai grojant „karts nuo karto verta žvilgtelėti į smuikininkės pėdas – ar jos nepakilusios nuo žemės“. O kai „nusileidžia ant žemės, ji transformuojasi į audringą rokerę“, kurios „virtuoziškumas sklando džiaugsmingos energijos bangomis“.

Leila Josefowicz gimė Kanadoje išeivių iš Europos šeimoje, tačiau ankstyvoje vaikystėje su tėvais persikėlė į Los Andželą, JAV. Ji buvo laikoma vunderkindu, mokytis griežti smuiku pradėjo nuo trejų metų. Būdama trylikos Leila pradėjo lankyti ir vėliau baigė prestižinį „Curtis Institute of Music“ Filadelfijoje, kur mokėsi pas Jaime Laredo ir Jaschą Brodskį.

Būdama šešiolikos ji jau grojo Niujorko „Carnegie Hall” salėje su garsiuoju orkestru „Academy Of St. Martin In The Fields“ ir įžymiu dirigentu Seru Neville‘iu Marrineriu. Tais pačiais metais ji pasirašė ekskliuzyvinį kontraktą su „Philips Classics“ įrašant Čaikovskio ir Sibelijaus smuiko koncertus, vėliau sekė kontraktai su „Warner Classics“, „Nonesuch Records“ ir „Deutsche Grammophon“.

Būdama dvidešimties Leila pradėjo koncertuoti su pačiais žymiausiais JAV simfoniniais orkestrais, o jos koncertų kalendorius netrukus tapo itin intensyvus bei aprėpiantis Šiaurės ir Pietų Ameriką, Europą, Aziją, Australiją ir net Naująją Zelandiją.

Tiek klasikinius smuiko šedevrus, tiek naujai sukurtus kūrinius Leilą kviečia atlikti patys geriausi pasaulio orkestrai: Berlyno filharmonijos orkestras, Karališkasis „Concertgebouw“ orkestras, Bostono simfoninis orkestras, Čikagos simfoninis orkestras, Niujorko filharmonijos orkestras, Klyvlando orkestras, Los Andželo filharmonijos orkestras, San Francisko simfoninis orkestras, Leipcigo „Gewandhaus“ orkestras, Londono simfoninis orkestras ir daugybė kitų puikių orkestrų.

Leila Josefowicz yra aistringa šiuolaikinės klasikos interpretuotoja, o ši aistra atsispindi jos koncertų programose, kuriose išryškėja entuziazmas kaskart pateikti publikai ką nors naujo. Leila pabrėžia atlikimo kokybės ir įtaigos svarbą: jos manymu, kiekvienas pasirodymas turi būti ypatingas.

Todėl nestebina, jog Leilai savo naujus kūrinius rašo garsiausi šių laikų kompozitoriai, tokie kaip John Adams, Thomas Adès, Luca Francesconi ir daugelis kitų. 2008-2009 metais ji atliko specialiai jai sukurto Esa-Pekka Saloneno smuiko koncerto pasaulinę premjerą su Los Andželo filharmonijos orkestru, už kurį autorius pelnė prestižinį apdovanojimą „Grawemeyer Prize“.

2014 m. Leila atliko jai sukurto Luca Francesconi smuiko koncerto „Duende“ pasaulinę premjerą, už kurią autorius laimėjo „The Royal Philharmonic Society Music Award“. 2015 m. ji atliko specialiai jai sukurtos Johno Adamso dramatinės simfonijos „Scheherazade.2“ pasaulinę premjerą su Niujorko filharmonijos orkestru.

Dabartiniame Leilos Josefowicz kalendoriuje – pasirodymai su garsiuoju „Berliner Philharmoniker“ orkestru, Karališkuoju „Concertgebouw“ orkestru, Los Andželo filharmonijos orkestru, Züricho „Tonhalle“ ir Berlyno „Konzerthaus“ orkestrais, Londono, Drezdeno, Oslo, Helsinkio filharmonijų orkestrais, Hamburgo „NDR Elbphilharmonie“ orkestru, žymiaisiais JAV simfoniniais orkestrais ir tokiais pasaulinio garso dirigentais kaip Esa-Pekka Salonen, Paavo Järvi, Susanna Mälkki, Louis Langrée, Hannu Lintu, John Storgårds, bei su pačiu Johnu Adamsu.

Šį sezoną Leila priėmė žymiosios Reikjaviko „Harpa“ koncertų salės ir Islandijos simfoninio orkestro kvietimą tapti reziduojančia menininke, kur koncertavo diriguojant Danieliui Bjarnasonui ir Evai Ollikainen, griežė solinį rečitalį.

2022 m. su garsiuoju orkestru „Academy Of St. Martin In The Fields“ Leila Josefowicz įrašė plokštelę „Bohemian Rhapsodies“, kurioje skamba populiarūs Pablo de Sarasate’s, Camille’o Saint-Saënso, Henryko Wieniawskio, Jules’o Massenet, Maurice’o Ravelio, Ernesto Chaussono koncertiniai kūriniai smuikui.

Leila ne kartą buvo nuominuota ir „Grammy“ apdovanojimui: puikių įvertinimų sulaukė jos interpretuojamos Johno Adamso Dramatinės simfonijos smuikui ir orkestrui „Scheherazade.2“ įrašas, išleistas „Warner Bros UK“, bei „Deutsche Grammophon“ išleistas Esa-Pekka Saloneno Koncertas smuikui su Suomijos radijo simfoniniu orkestru, diriguojant kompozitoriui.

Leila yra pelniusi įvairių prizų ir kitų įvertinimų, o 2018 m. pripažįstant jos išskirtinius nuopelnus kultūrai ir profesinę meistrystę jai buvo įteiktas itin prestižinis apdovanojimas „Avery Fisher Prize“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius