Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 15

Pianistas Rokas Valuntonis: „Sceninis adrenalinas visur toks pats“

Prestižinių konkursų laureatas, apdovanotas Karalienės Mortos premija ir pelnęs Dalios Grybauskaitės bei Valdo Adamkaus padėkas už pasiekimus muzikoje – taip derėtų 28-erių metų pianistą Roką Valuntonį, kurio koncertų maršrutai nusitiesė net iki tolimosios Japonijos.
Rokas Valuntonis
Rokas Valuntonis / Neringos Greičiutės nuotr.

Baigęs Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, R.Valuntonis toliau mokėsi Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje, pedagogės Aleksandros Žvirblytės klasėje. Studijas jis tęsė Sibelijaus akademijoje Helsinkyje bei Paryžiaus „La Schola Cantorum“.

Dažnai užsienyje koncertuojantis pianistas teigia, jog didelio skirtumo, ar groji Lietuvoje, ar svetur, nėra: „Lietuvoje gal kiek smagiau, vis tiek yra draugų, pažįstamų, bet visur pasaulyje užsimezga žmogiškas ryšys, kalba per muziką. O scenininis adrenalinas ir jaudulys visur toks pats.“

R.Valuntonis teigia, jog pagrindinis jo tikslas – nugalėti save ir, nepaisant to, kur ir kada groja, atrasti ryšį su kompozitoriumi ir instrumentu.

R.Valuntonis teigia, jog pagrindinis jo tikslas – nugalėti save ir, nepaisant to, kur ir kada groja, atrasti ryšį su kompozitoriumi ir instrumentu.

Šiuo metu pianistas ruošiasi rečitaliui Palangoje, kur rugpjūčio 20 d. atliks romantizmo epochos genijaus Franzo Liszto kūrinių programą.

„F.Lisztas yra vienas mano mėgstamiausių kompozitorių nuo labai senų laukų. Pirmą kartą surengsiu tokį rečitalį, kur grosiu vien Liszto muziką. Su didžiuliu entuziazmu to laukiu. Ilgai ruošiausi,“ – sakė R.Valuntonis, teigęs, jog grojant kompozitoriaus muziką esi priverstas įsigilinti ir į jo gyvenimą.

Neringos Greičiutės nuotr./Rokas Valuntonis
Neringos Greičiutės nuotr./Rokas Valuntonis

Liszto gyvenimas ir kūryba mane labai sužavėjo. Jis rašė „Klajonių metus“ ir daug išgyveno. Nostalgija, savos vietos ieškojimas, žmogiškosios egzistencijos prasmės paieškos – Lisztas visa tai išreiškė savo kūryboje, – pasakojo R.Valuntonis.

„Liszto gyvenimas ir kūryba mane labai sužavėjo. Jis rašė „Klajonių metus“ ir daug išgyveno. Nostalgija, savos vietos ieškojimas, žmogiškosios egzistencijos prasmės paieškos – Lisztas visa tai išreiškė savo kūryboje. Su juo jaučiu ryšį – iš tam tikrų savo gyvenimo puslapių galiu pajausti tai, ką ir jis jautė,“ – pasakojo R.Valuntonis.

Paklaustas, su kokiais iššūkiais susiduria pianistas, norintis skambinti F.Lisztą, R.Valuntonis teigė, jog techninių sunkumų tikrai netrūksta, mat F.Lisztas buvo didžiulis novatorius: „Kaip ir L.van Beethovenas savo laiku, Lisztas įtraukė daug naujovių į fortepijono skambinimo meną. Jo kūriniuose turi būti tam tikra bravūra ir lengvumas, tačiau visa tai užrašyta labai sudėtingai. Perteikti visa tai nėra lengva.“

Pasak atlikėjo, visų sunkausia užduotimi lieka mėginimas suprasti kompozitoriaus būseną, kuriant muziką, susipažinti su ta literatūra, kurią jis skaitė, pajausti, ką jis išgyveno ir ką norėjo pasakyti.

Pasak atlikėjo, sunkausia užduotimi lieka mėginimas suprasti kompozitoriaus būseną, kai jis kūrė muziką, susipažinti su ta literatūra, kurią jis skaitė, pajausti, ką jis išgyveno ir ką norėjo pasakyti.

R.Valuntonis dažnai apibūdinamas ne tik kaip virtuoziškas atlikėjas, bet ir kaip labai entuziastingas, publiką sujaudinti gebantis artistas. Tačiau pats pianistas epitetams daug dėmesio neskiria. „Aš tiesiog mėgstu groti, mėgstu būti scenoje ir kalbėti muzikos kalba. Galbūt, jei manyje gimsta entuziazmas, tam tikras polėkis, jis ir persiduoda publikai. Tačiau to reiktų paklausti žmonių po koncerto,“ – juokėsi R.Valuntonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento