Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje – retrofuturistiniai „Xeno & Oaklander“ ir „Gris Futuro“ sintezatorių signalai

Gegužės 22 d., trečiadienį, pirmą kartą Lietuvoje pasirodys amerikiečiai „Xeno & Oaklander“ bei „Gris Futuro“ iš Meksikos, kuriantys įsimenančias melodijas ir siunčiantys sodrius analoginių sintezatorių signalus, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Xeno & Oaklander“ ir „Gris Futuro“
Xeno & Oaklander“ ir „Gris Futuro“ / Organizatorių nuotr.

Koncertų organizavimo komanda „Facial Tumour Booking“, jau kelis metus džiuginanti vilniečius gurmaniškais renginiais, kviečia į melancholiškai nostalgišką elektroninės muzikos vakarą, kuriame bus kviečiama „Studijos“, „Amicus“, „Bičiulių“ ir kitų '90-ųjų Vilniaus diskotekų dvasia.

Tačiau neapsigaukite, „Xeno & Oaklander“ ir „Gris Futuro“ nėra savo praeities šlovės šešėliuose besistumdančios „žvaigždės“. Abu kolektyvai aktualūs šiuolaikinės muzikos pasaulyje, tik žvelgia į ateitį pro retro akinius.

Organizatorių nuotr./„Xeno & Oaklander“
Organizatorių nuotr./„Xeno & Oaklander“

Duetas „Xeno & Oaklander“ susikūrė 2004-aisiais Brukline, Niujorke ir svariai prisidėjo prie coldwave žanro atgimimo pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje. Merilendo valstijoje gimusio Seano McBride'o ir prancūzų bei norvegų kilmės konceptualios menininkės Liz Wendelbo noir synth pop kūryboje girdėti minimal/dark wave/italo disco ir kitų žanrų atgarsiai. Duetas primena tokių atlikėjų kaip „The Human League“, „Martin Dupont“ ar „Kraftwerk“ skambesį. Kaip ir šie muzikantai, „Xeno & Oaklander“ balansuoja tarp užkrečiančio pop muzikos paprastumo ir smalsių eksperimentų.

Apžvelgdamas naujausią grupės albumą „Vi/deo“, išleistą 2021-aisiais, žinomas muzikos kanalas „Pitchfork“ rašė, jog duetas liko ištikimas analoginėms technologijoms ir nostalgiškoms temoms, tačiau karjeros pradžioje vyravusiame šaltame monochrome atsirado spalvų bei šilumos. Praėjusių metų pabaigoje kūrinys „Hoplite“ (demo) buvo įtrauktas į „Xeno & Oaklander“ globojančios leidybinės kompanijos „DAIS Records“ rinkinį „DAIS223“.

Šio mėnesio pradžioje duetas pristatė pirmąjį savo įrašą nuo „Vi/deo“ laikų – nuotaikingą veržlų šokių muzikos singlą „Magic of the Manifold“. „Sukūrėme stiprų ritmą, kurį priešpastatėme romantiškam vokalui ir analoginių sintezatorių harmonijoms“, - pasakoja muzikantai: „Mąstėme apie fiktyvaus Merkurijaus urvo kerus, kurie dūmais ir garais įkaitina protą ir įžiebia vaizduotę.“

Singlas jau šokdina visus daugelyje tamsesnių šokių aikštelių visame pasaulyje. Jis išjudino ir spalvingojo „Wave Gotik Treffen“ festivalio lankytojus Vokietijoje, kur „Xeno & Oaklander“ pasirodė praėjusį savaitgalį. Tuo tarpu koncertas Vilniuje yra amerikiečių turo Europoje pusiaukelė – duetas bus gerai apšilęs, bet dar nepavargęs.

Organizatorių nuotr./ „Gris Futuro“
Organizatorių nuotr./ „Gris Futuro“

Ne mažiau intriguoja ir minimal synth / synth-pop grupės „Gris Futuro“ iš Meksikos pasirodymas. Šio dueto veikloje kartu su elektroninės muzikos kūrėju Rogelio Serrano „Equinoxious“ dalyvauja ir lietuvė Eglė Naujokaitytė „Muk“. „Gris Futuro“ yra išleidę minialbumą „Hide & See“ bei singlą „Complejo C“.

Duetas nemažai koncertavo Mechike ir kituose Pietų Amerikos miestuose, tačiau tai bus pirmasis „Gris Futuro“ pasirodymas Lietuvoje. „Mūsų skambesys galbūt greičiau yra retrofuturistinis nei tiesiog atkartojantis praeitį.“ – pokalbyje su „Ore.lt“ prieš kelis metus sakė Eglė: „Pavyzdžiui, moduliarinės sistemos naudojimas tokioje muzikoje yra gana naujas ir, bent jau man, nors tai ir analoginė technika, skamba gana moderniai. Be to, kas ta ateitis, o kas – praeitis?“

Prieš išvykdama į Meksiką Eglė grojo ir dainavo grupėje „Verslo rizikos rezervas“ iš Vilniaus, taip pat didžėjavo ir vedė laidas įvairiose radijo stotyse. Šį sezoną LRT Opus eteryje Eglė pristato įvairius žanrus ir muzikinius judėjimus laidų cikle „Magiška muzika“. Ne tik muzikos, bet literatūros pasaulyje nuskambėjo pernai išleista Davido Byrne'o knyga „Kaip veikia muzika“, kurią išvertė... E.Naujokaitytė – jos bibliografijoje rikiuojasi ne tik anglakalbių, bet ir ispanakalbių knygų vertimai.

Išankstinius bilietus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus