Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Pirmas kartas istorijoje: V.Vanoostenas tapo pagrindiniu kviestiniu LNSO dirigentu

Šią savaitę Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF) buvo pasirašyta svarbi sutartis – prancūzų dirigentas ir pianistas Victorienas Vanoostenas trejiems metams tampa Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) pagrindiniu kviestiniu dirigentu, rašoma pranešime spaudai.
Victorienas Vanoostenas
Victorienas Vanoostenas / Germain Verhille nuotr.

Tai pirmas kartas LNSO istorijoje, kai dvišaliu sutarimu bus bendradarbiaujama su kviestiniu dirigentu. LNSO meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas nesikeičia, lieka maestro Modestas Pitrėnas.

„Fantastiškas“, – taip prancūzų batutos meistrą V.Vanoosteną apibūdina LNSO orkestrantai. Jiems antrina ir publika, jau kelissyk apsilankiusi jo diriguojamuose koncertuose Filharmonijoje. Pirmoji pažintis su šiuo dirigentu įvyko 2021 metais, Mūzai Rubackytei pakvietus jį diriguoti vieną iš VII Vilniaus fortepijono festivalio „Paryžietiški vakarai Vilniuje“ koncertų. Po iškart užsimezgusios simpatijos su orkestru buvo dar kelios kartu parengtos simfoninės programos, iš kurių ypač įsimintina tapo 2023-iųjų Vilniaus festivalio atidarymo programa „Mano širdis atsiveria tavo balsui“, ir visa peraugo į nuolatinio bendradarbiavimo siekį.

Pagal trejiems metams pasirašytą bendradarbiavimo sutartį, V.Vanoostenas įsipareigoja per metus su LNSO parengti penkias koncertines programas, taip pat atlikti muzikos įrašų.

„Labai džiaugiamės šia partneryste ir tikimės, kad maestro V.Vanoostenas, tarptautinės auditorijos dėmesį atkreipęs 2018 m., kai Danielio Barenboimo kvietimu dirigavo Berlyno „Staatsoper“ ir nuo tada tapo šio legendinio maestro asistentu, įpūs naujų kūrybinių vėjų LNSO koncertinėje veikloje, praplės orkestro repertuarines ir interpretacines ribas, prisidės prie orkestro vardo pasaulinės sklaidos“, – sako LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Prancūzų dirigento ir pianisto V.Vanoosteno veikla intensyvi ir ryški. Minėtini pastarojo meto svarbiausi įvykiai: debiutas Vienos „Musikverein“ su jam jau pažįstamu „Tonkünstler“ orkestru, pasirodymai su Lenkijos nacionalinio radijo simfoniniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais, naujas „Karmen“ pastatymas Marselio operoje, debiutas su Monrealio „Orchestre Métropolitain“ ir solistu Emmanueliu Pahud. V.Vanoostenas taip pat dirigavo koncertams Paryžiaus filharmonijoje, vadovavo Ch.Gounod operos „Sabos karalienė“ pastatymui Marselio operoje, taip pat naujam „Traviatos“ pastatymui Sent Etjene bei Briuselio filharmonijos naujametinių koncertų ciklui.

Būdamas Šveicarijos orkestro „Neuchâtel Symphony Ensemble“ meno ir muzikos vadovu, jis taip pat daro ryškią tarptautinę karjerą, diriguoja didžiausiuose operos teatruose (Paryžiuje, Berlyne, Frankfurte, Ciuriche, Tulūzoje), koncertuoja su simfoniniais orkestrais (Vienos „Tonkünstler“, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lenkijos nacionalinio radijo simfoniniu, Briuselio filharmonijos ir Monrealio), bendradarbiauja su tokiais garsiais menininkais kaip Emmanuelis Pahud, Bruce’as Liù, Lang Langas, broliai Jussenai, Gilles’is Apapas, Patrizia Ciofi, Karine Deshayes, Rolando Villazónas ir Jane Birkin.

Berlyno valstybinėje operoje V.Vanoostenas dirigavo L.Cherubini „Medėją“, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Sonya Yoncheva, ir Wimo Wenderso pastatytą G.Bizet operą „Perlų žvejai“. 2014 m. jis buvo paskirtas Marselio operos dirigento asistentu ir tapo muzikos vadovo Lawrence’o Fosterio bendradarbiu. Paryžiaus nacionalinėje operoje jis buvo pakviestas diriguoti R. Wagnerio „Nibelungo žiedą“, yra sulaukęs aukštų įvertinimų už prancūzų sceninės muzikos (operų, baletų) bei simfoninių opusų interpretacijas. Jo novatoriškas su šveicarų menininkų kolektyvu „Supermafia“ 2021 m. atliktas „Sacre du printemps“ vaizdo įrašas tapo „YouTube“ platformos klasikinės muzikos fenomenu.

Kaip pianistas V.Vanoostenas yra atlikęs Maurice’o Ravelio fortepijoninį koncertą, kuriam pats ir dirigavo. 2015 m. pasirodė pirmoji jo kaip pianisto kompaktinė plokštelė su jo paties fortepijonui transkribuotomis orkestrinėmis C.Debussy, I.Stravinskio, M.Duruflé, C.Saint-Saënso ir M.Ravelio kompozicijomis. 2010–2015 m. V. Vanoostenas buvo Prancūzijos nacionalinės televizijos laidos „La boîte à musique“ meninis redaktorius, dalyvauja „Radio France“, „Radio Classique“ programose.

Muzikinį išsilavinimą V.Vanoostenas įgijo Paryžiaus konservatorijoje, kur studijavo fortepijoną pas Michelį Béroffą, taip pat šioje konservatorijoje bei Sibelijaus muzikos akademijoje Helsinkyje įgijo dirigento išsilavinimą, jo mentoriai buvo Esa-Pekka Salonenas, Alainas Altinoglu, Leifas Segerstamas, Davidas Zinmanas, Peteris Eötvösas ir Pierre’as Boulezas. 2016 m. kaip dirigentas jis nugalėjo konkurse „ADAMI“, yra pelnęs organizacijos „Société Génerale Mécénat Musical“ bei fondo „Banque Populaire“ stipendijų. Maestro yra apdovanotas Prancūzijos Respublikos ordinu už nuopelnus Prancūzijos kultūrai.

Artimiausias dirigento V.Vanoosteno pasirodymas su LNSO įvyks jau rytoj, birželio 7 d., 19 val. 28-ajame Vilniaus festivalyje. Nacionalinės filharmonijos scenoje skambės festivalio programa „Trys herojai: Wagner, Liszt, Strauss“, koncerte solo fortepijonu skambins talentu stebinantis Izraelio pianistas Yoavas Levanonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius