Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Reperis P.grim: „Man neužtenka sakyti „kalės“ bei „pardavinėkit narkotikus ir šaudykitės“

Jo namai – abiejuose Atlanto krantuose. Nuo vaikystės su šeima išsikėlęs gyventi į Čikagą, čia praleidžia daugiausia laiko. Tačiau vasaroms jis sugrįžta į Lietuvą, kur pristato Čikagos kultūros įkvėptą savo repo/hiphopo kūrybą. Kuo ji įdomi ir išskirtinė? Apie tai glaustai kalbamės su Povilu Grinkevičiumi (arba tiesiog – P.grim).
„Hip Hop Nation '15“
„Hip Hop Nation '15“
Temos: 1 Muzika

– Kokiam repo/hiphopo subžanrui galėtumėte priskirti savo kūrybą?

– Negaliu pasakyti tiksliai, bet tai veikiausiai būtų arčiausiai to, kas vadinama reality rap (red. realybės repas), t. y. repu, kuris kalba apie tikrą gyvenimą. Nors mano tekstai nėra vien tik apie žmonių kasdienybę. Jame yra ir šiek tiek „kosmoso“ (juokiasi), minčių, peržengiančių kasdienybės ribas.

– Jūsų tekstuose (priešingai nei populiariojoje hiphopo kultūroje) nėra kalbėjimo apie merginas, mašinas ar pinigus. Juose tarsi persismelkia tarpkultūrinės patirtys. Ką norite pasakyti savo tekstais?

– Tekstus kuriu iš pasaulio, noriu, kad žmonės atsimerktų ir pamatytų, kas vyksta šiauriniuose Čikagos rajonuose, apskritai, Amerikoje, Lietuvoje, Rusijoje, Ukrainoje... Man neužtenka sakyti  „kalės“ bei „pardavinėkit narkotikus ir šaudykitės“.

Tai yra intelektualus repas intelektualiems žmonėms, ir ne visiems žmonėms mano muzika patiks. Tačiau aš nekuriu dėl to, kad tapčiau populiarus ar uždirbčiau. Tikiu, jog mane išgirs tie, kurie ir turi išgirsti.

Asmeninio archyvo nuotr./P.grim
Asmeninio archyvo nuotr./P.grim

– Ar sunku būti išgirstam Čikagos hiphopo industrijoje? Juk ten visko turėtų būti labai daug...

– Taip, būti išgirstam ten – labai sunku. Dalis tų, kurie iš tikro daug ką pasako, Čikagoje veikia pogrindyje ir vien tik dėl meilės muzikai. O daugybė tų, kurie uždirba pinigus, varo tą patį per tą patį.

Jie stumia visokius dalykus tam, kad žmonės nesubręstų, neišsivystytų, nenorėtų ko nors pasiekti, liktų tame pačiame rajone ir net nevažiuotų iki centro. Ir tokių žmonių yra visur – ir Čikagoje, ir Vilniuje, Klaipėdoje ir t.t...

Čikagos muzikos industrijoje yra daug talentų, bet žvaigždžių iš Čikagos nėra. Dauguma savo muzikos atkeliauja čia pardavinėti iš Niujorko, Los Andželo, todėl Čikaga daug metų klausė kitų. Tačiau turime ir savų legendų, kurie groja jau apie 25-erius metus.

– Ar turite omenyje Twistą?

– Taip, dabar jis jau gerai uždirba visoje Amerikoje.

Asmeninio archyvo nuotr./P.grim
Asmeninio archyvo nuotr./P.grim

– O koks yra šio žanro muzikos statusas dabartinėje Lietuvoje? Kiek turime žinomų ir nuoširdžiai dirbančių reperių/hiphoperių?

– Prieš kelias dienas draugo paklausiau, ką jis žino iš mūsų reperių. Atsakė, jog iš Klaipėdos 4-is vardus galėtų pasakyti, tokių, kurie ne tik kuria, bet ir gerai varo, o kuriančių Vilniuje galėtų įvardyti daugiau.

Manau, kad Vilnius šiuo metu yra hiphopo sostinė Lietuvoje. Lietuvoje hiphopo kultūra dabar yra auksiniame amžiuje, nors daug kas iš kūrėjo ir atlikėjų sako, jog viskas eina į kitą pusę, per pastaruosius metus atsirado kažkokia monotonija.

– Ar kurdamas albumą turėjote kūrybinę grupę, ar daugiau dirbote vienas?

– Mano kūrybinė grupė visą laiką buvo mano draugai, grupė „All Player“ ir šeima, ypač mama. Šiuo metu mano prodiuseris yra „Chance Productions“, kuris ir kūrė „beat'us“ (red. muzikinį foną) mano albumo „Chef Povilas“ muzikai.

– Kokie yra jūsų artimiausi kūrybiniai planai?

– Lietuvoje, dirbsiu su „Vinyl Records“. Tikiuosi, jog su „Micro One“, su kuriuo greitu metu Vilniuje turėsime koncertą, kūrybinis bendradarbiavimas tęsis.  Taip pat labai noriu pasirodyti „Gatvės lygoje“ – laidoje, kur žmonės ateina ir labai tvirtai gyvai repuoja.

– Galbūt, norėdamas pasiekti platesnes Lietuvos auditorijas, ketinate parašyti dainą lietuviškai?

– Būdamas Lietuvoje esu parašęs vieną dainą pusiau lietuviškai, pusiau angliškai. Dar vienoje dainoje yra ir lietuviškų, ir portugališkų žodžių. Tačiau kalba man neatrodo problema. Daug kas man sako (kai improvizuoju), varyk angliškai, nes prie to esi pripratęs. Daug kas angliškai jau šiandien supranta, tačiau neatmetu galimybės pradėti daugiau kurti lietuviškai.

Šį savaitgalį, rugsėjo 5 d. (šeštadienį), Vilniaus klube „nArauti“ vyks BASSLINE SQUAD organizuotas renginys „Hip Hop Nation '15“, kur P.grim pristatys savo albumą. Taip pat dalyvaus ir Lietuvoje apdovanojimais įvertintas reperis „Micro One“.  Tai bus JAV ir Lietuvos repo/hiphopo kultūrų susijungimas. Atvykit, pamatykit, išgirskit“, – į renginį skaitytojus kviečia P.grim.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento