Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 09

Revoliucijų muzika: politika tarp mėgstamų dainų eilučių

Nė viena revoliucija ar politinė demonstracija neapsieina be muzikos. 1969-aisiais į Vudstoko festivalį susirinkę hipiai priešinosi karui Vietname, jamaikiečiai protesto dainas traukė su Bobu Marley priešaky, o lietuviško „Roko maršo“ nesugebėjo nutildyti net ir geriausiai apmokyti KGB agentai. Yra dainų, kurias kasdien niūniuojame automobilyje ar duše, tačiau niekada nesusimąstome, jog tam tikru metu jos skambėjo ryžtingų perversmų dalyvių lūpose.

Maldos fašistei karalienei

Nacionalinis Didžiosios Britanijos himnas „God Save the Queen“ giedamas jau beveik 300 metų. Nors britai karališkąją šeimą itin myli, monarchija nepatenkinti „Sex Pistols“ pasiskolino žymųjį pavadinimą ir aukštesniųjų jėgų prašė saugoti ne tik karalienę, bet ir jos sukurtą fašistinį režimą.

Pamažu pankų subkultūros himnu tampanti daina vis populiarėjo, o tuo nepatenkinti monarchijos šalininkai užpuolė grupės lyderį Johnny Rotteną ir nepagydomai sužalojo ranką.  

VIDEO: Sex Pistols - God Save The Queen

Didvyriai anapus sienos

Ko gero, pats Davidas Bowie neįtarė, jog 1987-aisiais Berlyne vykęs jo koncertas ilgam įsirašys į istoriją. Tais metais ekscentriškasis dainininkas pasirodymą surengė šalia Reichstago pastato ir Vokietiją suskaldžiusios sienos.

Sušukęs, kad daina „Heroes“ skiriama anapus gyvenantiems vokiečiams, atlikėjas sulaukė netikėto atsako: muzika besimėgaujantys VDR piliečiai pritarė skanduodami Gorbačiovo pavardę ir laisvės šūkius. Taip D. Bowie hitas tapo susivienijimo simboliu ir dar ilgai nedingo iš protestuojančiųjų lūpų.

VIDEO: David Bowie - Heroes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito