Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03

Septynios muzikinės idėjos Tėčio dienai

Šį sekmadienį visi savo mylimus tėčius sveikinsime su Tėvo diena. O tiems, kurių tėčiai – prisiekę melomanai, pateikiame septynias skambias idėjas – džiazo ir klasikinės muzikos albumus, kurie pradžiugins net pačius išrankiausius klausytojus.
Muzika
Muzika / 123rf.com nuotr.

Visus albumus galite įsigyti Rūdninkų knygyne, kuriame Tėvo dienos proga iki sekmadienio visoms knygyno prekėms taikoma 15 proc. nuolaida.

1. Keith Jarrett, Charlie Haden – Last Dance

Tai – legendinio pianisto Keitho Jarretto ir pasaulinės kontraboso žvaigždės Charlie Hadeno odė meilei. Visi kūriniai – tarsi maži senos, subrandintos meilės prisipažinimai, – reikia turėti omenyje, jog albumą atlikėjai įrašinėjo turėdami nemažą metų skaičių. Vieno interviu metu kontraboso partijas atliekantis Ch. Hadenas prasitarė: „Žinote, kodėl ši muzika skamba taip gerai? Nes mes su K. Jarrettu turime vienodą patirtį. Mes nebesivaržome, kuris groja geriau. Mes sugebame įsiklausyti ir išgirsti.“ Juk taip ir turi skambėti brandi meilė, ar ne?

Įsigyti čia

VIDEO: Keith Jarrett & Charlie Haden - "Last Dance"

2. Nik Bärtch’s Ronin – Llyria

Šveicarų kompozitoriaus ir pianisto Nik Bärtscho kompanija pristato minimalistinį, tikslų, apskaičiuotų, šaltą ir dažnai net minorišką džiazą. Fortepijonas, mušamieji, bosinė gitara, perkusija, altinis saksofonas ir bosinis klarnetas sukuria tikrą minimalizmo puotą: pasikartojimai, itin lėtas ir menkiausius nervus sujaudinantis kulminacijos laukimas užburia ir kartu stipriai veikia emociškai: šiuose garsuose girdime ir nepatogumą, nerimastingumą, laukimą, menką frustraciją ir, be abejo, atomazgą apvainikuojantį pakylėjimą.

Įsigyti čia

VIDEO: LLYRIA Modul 47

3. Youn Sun Nah – Same Girl

Korėjietė, aksominio balso savininkė Youn Sun Nah albume „Same Girl“ žaismingai pritaria sau kalimba, taip dar geriau išryškindama jauno ir švelnaus balso virpėjimą. Balansuodama ant dramatiškos ir kartu pasteliškai ramios balso ribos, jau girdėtiems kūriniams atlikėja suteikia naujų ir mistiškų spalvų. Jai talkina gitaristas Ulfas Wakeniusas, kontrabosu grojantis Larsas Danielssonas bei perkusininkas Xavieras Desandre-Navarre.

Įsigyti čia

VIDEO: Youn Sun Nah - My Favorite Things

4. Stacey Kent – Dreamsville

Stacey Kent muzikos kritikų apibūdinama kaip geriausia šio šimtmečio baladžių atlikėja. Albumas, įrašytas 2001-aisiais, sklidinas negąsdinančio lėtumo, romantikos, malonių ir kartais net šiek tiek melancholiškų mums jau gerai pažįstamų baladžių interpretacijų. Visos dainos apjuostos intymiomis ir klausytoją viliojančiomis St. Kent vokalo vibracijomis. Išlaikytas laikas, atlikėjos tartis, subtiliai naudojamos pauzės, pabrėžiančios pagrindines dainų frazes, leidžia mums mėgautis naujoviškomis standartinių kūrinių versijomis.

Įsigyti čia

VIDEO: Stacey Kent - Thanks For The Memory

5. Esperanza Spalding – Junjo

Maža mergaitė prie didelio kontraboso – štai kokios mintys pirmiausia šauna į galvą išvydus amerikietę kontrobosininkę ir vokalistę E. Spalding. Griausmingai debiutavusi 2006-aisiais su albumu „Junjo“, vos 22-iejų metų sulaukusi Esperanza privertė aiktelėti džiazo kritikus. Albume girdime ne tik emocingai dainuojančią ir kontrabosu grojančią atlikėją, bet ir pianistą Aruáną Ortizą bei perkusininką Francisco Mela. Trio atlieka savo kurtas kompozicijas bei Jimmy Rowleso, Egberto Gismonti ir Chicko Chorea kūrinių interpretacijas.

Įsigyti čia

VIDEO: Esperanza Spalding - Junjo - Mompouana

6. Carreras, Domingo, Pavarotti & Mehta – In Concert

Trijų žymiųjų solistų albumas įrašytas gyvai Romoje 1990-aisiais. Šis albumas inicijavo trijų tenorų fenomeną, nors pagrindinė idėja buvo visai kitokia: surinkti lėšas Jose Carreraso tarptautiniam leukemijos fondui bei priminti apie J. Carreraso, laimėjusio kovą su šia baisia liga, talentą. Pavarotti, Domingo ir Carrerasas pakaitomis dainuoja operos arijas, Brodvėjaus hitus bei tradicines neapolietiškas dainas. Solistams akompanuoja Zubinas Mehta. Šis koncertinis įrašas pateko net į Gineso rekordų knygą kaip visų laikų perkamiausias klasikinės muzikos albumas.

Įsigyti čia

VIDEO: José Carreras;Plácido Domingo and Luciano Pavarotti - Granada

7. Jan Garbarek – Officium

Vienas ryškiausių saksofonininkų, norvegų kilmės Janas Garbarekas, bendradarbiaudamas su vyrų vokalo žvaigždėmis Hilliard Ensemble, Austrijos Propstei St. Gerold vienuolyne 1994-aisiais įrašė albumą „Officium“. Senoji vokalinė muzika, pramaišiui su Garbareko saksofonu, aidi tarp vienuolyno sienų kartais virsdama į griausmingą bangą, lydimą čaižaus instrumento vaitojimo. Kritikai kartą atsiliepė, kad „Officium“ yra būtent tas albumas, kurio Johnas Coltrane’as turėtų klausytis danguje.

Įsigyti čia

VIDEO: Morales : Parce mihi domine

Visus albumus galite įsigyti Rūdninkų knygyne, kuriame Tėvo dienos proga iki sekmadienio visoms knygyno prekėms taikoma 15 proc. nuolaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento