Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 19

Šeštoji Gatvės muzikos diena suvienijo muzikantus ir papuošė Lietuvą

Šeštadienį Lietuvos miestų ir miestelių gatves užplūdo geros muzikos ir nuotaikos dozė – surengta šeštoji Gatvės muzikos diena (GMD). Tūkstančiai grojančių muzikantų, šimtai tūkstančių muzikos gurmanų ir gruzinų paruošta staigmena – to tikėtasi šiais metais. Visa kita, anot organizatorių, neprognozuojama.
Akimirka iš „Gatvės muzikos dienos“
Akimirka iš „Gatvės muzikos dienos“ / Gretos Skaraitienės nuotr.

Tikėtasi sulaukti iki 8000 muzikantų

Lietuvoje į gatves per gatvės muzikos dieną išeina apie 5000–6000 muzikantų. Šiemet jų tikimasi sulaukti dar daugiau. Kiekvienais metais GMD organizatoriai užsako kokios nors atributikos visiems dalyviams – šiemet jie paruošė net 8000 ženkliukų su GMD logotipu. Kauno miestas tikisi surinkti apie 300 muzikantų, Vilnius – daugiau nei tūkstantį. Prie jų Gatvės muzikos dieną dar prisijungė 56 Lietuvos miestai ir miesteliai iš visų dešimties apskričių. Projekto vadovės Dainos Urbanavičienės teigimu, ir nedideli miestai aktyviai dalyvauja šioje šventėje, tik muzikantų skaičius smarkiai skirsis nuo didžiųjų Lietuvos miestų.

„Be to, mažesnių miestų GMD koordinatoriai pasiguodžia, kad pas mus į sostinę nori atvažiuoti groti jauni muzikantai, nes Vilniuje didesnė šventė, kita atmosfera. Anot jų, „smagiau ir fainiau“, – pasakojo projekto vadovė.

Pilies gatvėje – tik gyva muzika

Šių metų naujovė – sostinės Pilies gatvė tapo Akustine gatve. GMD idėjos iniciatorius A.Mamontovas pasakojo, kad per kelerius metus renginio dalyviai susidūrė su problema: yra muzikantų, grojančių akustiškai, ir yra grojančių su garso stiprinimo aparatūra.

„Tie, kurie groja su stiprinimo aparatūra, visiškai nustelbia akustiškai grojančius, ir, tiesą sakant, tai yra neteisinga kitų žmonių atžvilgiu. Kai groja mergaitė su fleita, ir šalia groja roko grupė, tai tos mergaitės tikrai nesigirdi, o ji lygiai taip pat nuoširdžiai dalyvauja GMD. Norėjosi išskirstyti miestą zonomis. Akustinis garsas labiau tinka mažoms gatvelėms, kur garsas atsimuša nuo sienų ir tokiu būdu yra šiek tiek sustiprinamas, o grojantiems su stiprinimo aparatūra geriau yra didelės gatvės, kur garsas išsisklaido. Taip susilygina garsumas grojančių akustiškai ir su elektra“, – sprendimą Pilies gatvėje leisti muzikantams ir grupėms groti tik gyvai paaiškino idėjos iniciatorius.

Gruzinai uždainuos lietuviškai

A.Mamontovo teigimu, GMD tikslas yra gera nuotaika, gera atmosfera, bendravimas, siekis pripildyti miestą muzikos garsų ir pamatyti, kad tas miestas gali atrodyti visai kitaip.

„Vis dažniau matau ir šiaip paprastomis dienomis grojančius gatvėse jaunus ir ne tik jaunus žmones. Tai byloja, kad kai kam GMD duoda tokį impulsą ir bet kurią kitą dieną išeiti į gatvę groti. Juolab kad tai nėra draudžiama. Nėra jokio įstatymo, kuris apmokestintų muzikantus gatvėje. Niekas neturi teisės išvaryti muzikanto iš tos ar kitos vietos“, – tikino GMD idėjos iniciatorius.

Projekto vadovė Daina Urbanavičienė teigė, kad šiais metais viena gruzinų grupė ruošia staigmeną – lietuviškai sudainuos ir įrašys dainą, bus parengtas reportažas apie tai. Jis pasirodys „GMD“, „Youtube“ svetainėse, reportažą parodys ir nacionalinė televizija. Lietuviai gruzinams taip pat įrašė sveikinimą ir išsiuntė jį į Gruziją.

Virusas sparčiai plinta

A.Mamontovas džiaugėsi, kad nuo pernai metų iniciatyvą rengti Gatvės muzikos dienas perėmė ir kaimyninės šalys. Pirmieji, užsikrėtę šiuo virusu, – latviai. Tiesa, pas juos Gatvės muzikos diena vyko kitu laiku – rugpjūčio pabaigoje, per miesto šventę – Rygos dienas. Pernai GMD taip pat nuskambėjo Minske, Baltarusijoje, kur irgi priklausė Minsko dienų programai. Šiemet baltarusiai ir latviai per savo miesto dienas ir vėl ketina rengti GMD.

Muzikantas apgailestavo, kad kaimynams nepavyko surengti šios šventės tą pačią dieną kaip ir Lietuvoje. Tačiau A.Mamontovas turi ir kuo pasidžiaugti: „Šiemet, kaip mes, organizatoriai, ir svajojome, GMD vyks tą pačią dieną ir kitoje šalyje – Gruzijoje, sostinėje Tbilisyje. Aš ten esu pakviestas į spaudos konferenciją, pristatymą. Tai bus oficialus neoficialaus asmens vizitas.“

Negana to, pasaulio lietuvių jaunimas gegužės 19-ąją ketina išeiti į centrines Paryžiaus, Kopenhagos, Jorko, Punsko, Talino bei Notingamo aikštes ir groti bei dainuoti lietuviškai. Bus šokami klumpakojai, rengiami muzikiniai piknikai, skambės gitaros, perkusijos, šlageriai ir lietuvių liaudies dainos.

Viešas pasvajojimas virto gražia tradicija

Tradicija rengti Gatvės muzikos dieną prasidėjo labai netikėtai – nuo interviu viename laikraštyje 2007 m. pradžioje. Tada A.Mamontovo žurnalistė paklausė, ką jis norėtų matyti Vilniaus gatvėse ir dainininkas pasvajojo, jog būtų smagu, kad būtų daugiau grojančių.

„Tiek, kiek tenka keliauti po pasaulį, tie miestai, kuriuose grojama, skamba gyva muzika, palieka daug geresnį įspūdį, nei tie, kurių gatvėse niekas negroja, – pokalbį, paskatinusį sukurti tokią šventę, prisiminė muzikantas. – Iš kalbos išėjo, kad būtų smagu, jei pradžiai nors vieną dieną metuose visi išeitų į gatves ir grotų. Kitą dieną jau kalbėjausi su Artūru Zuoku, kuris paskaitęs interviu nusprendė, kad jam ši idėja labai labai patinka. Buvo labai geras pagrindas, nes artėjo 2009-ieji – kai Vilnius tapo Europos kultūros sostine, ir iš karto GMD buvo priimta į tų renginių sąrašą. Nuo tada ji vyksta kiekvienais metais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai