Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 22

Šį vakarą 15min portale – trečiasis Vilniaus kariliono festivalio koncertas!

Liepą ir rugpjūtį – penkis trečiadienius iš eilės – 15min eteryje skambės karilionai. Tai – ketvirtojo Vilniaus kariliono festivalio, vyksiančio Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, garsai. Šį vakarą 19.00 val. įvyks trečiasis koncertas, kurio 15min skaitytojai galės klausytis tiesiogiai naujienų portale.

Šį vakarą – ypatingas koncertas. Laura Marie Rueslåten (Norvegija) atliks programą „Kariliono širdyje“ – tai originalūs, specialiai karilionui parašyti Eugen Uten, Jef Rottiers, Géo Clement, Johan Adriaenssen kūriniai. Iš viso skambės net 13 kūrinių, Prieš kiekvieną kūrinį atlikėja skambins varpu tiek kartų, kiek atitinka jo numerį programoje.

Šio vakaro koncertą stebėkite čia:

Apie šio vakaro karilionininkę

Laura-Marie Rueslåtten – Oslo miesto karilionininkė. Septynerius metus mokėsi solinio atlikimo Løgumklosteryje (Danija) įsikūrusioje Skandinavijos kariliono mokykloje. Karilionininkės pareigos jai patikėtos ne tik Oslo rotušėje, bet ir Uranienborgo bažnyčioje. Muzikantė atlieka ir komponuoja kūrinius, skirtus karilionui ir šiuolaikiniams scenos menams, reguliariai dalyvauja įvairiuose sceniniuose pastatymuose, vasaros koncertuose ir oficialiose ceremonijose, tarp jų – Nobelio taikos premijos teikimo iškilmėse.

Organizatorių nuotr./Laura-Marie Rueslåtten
Organizatorių nuotr./Laura-Marie Rueslåtten

Rueslåtten savo kūryboje kariliono ir rankinių varpų muziką pakylėja į naują lygį, eksperimentuodama ir ieškodama naujų muzikos koncertų formų, įskaitant muzikos įrašus su oktobosu ir akustiniu ansambliu, dalyvavimą muzikos ir architektūros magistro studijų projektuose, sakytinio žodžio, kariliono ir plieno stygų gitaros muzikos deriniu paremtus įrašus, kolaboracinius projektus su muzikiniais ansambliais ir „noise“ stiliaus muziką atliekančiu japonų didžėjumi Pain Jerk, šiuolaikinių šokių ir gyvus performanso meno pasirodymus. Rueslåtten reguliariai dalyvauja šiuolaikinių šokių pasirodymuose. Kartu su choreografe Kristina Ryg Helgebostad yra pelniusi 2018 m. Oslo geriausių scenos menų kūrėjų apdovanojimą už jų sukurtą šokio kompoziciją „Cheers“.

Rueslåtten savo kūryboje pasitelkia erdvinės sinestezijos principus, siekdama muzikos koncertų bei meniniuose kontekstuose suderinti skonį, garsą ir (arba) vizualinius menus, kad suteiktų publikai įvairius jutimus žadinančių potyrių. Ji taip pat yra įgijusi Oslo kulinarijos akademijos WSET pažengusio lygio vyno bei spiritinių gėrimų žinovo sertifikatą ir yra dirbusi vyno pramonės konsultante. Ši patirtis įkvėpė ją surengti vyno degustacijos bei muzikos koncertą „Ås“ vyno klube, alaus degustacijos ir kariliono muzikos koncertą Grimbergene, taip pat vyno degustacijos bei abstraktaus vizualinio meno pasirodymą „Semmingsen“ galerijoje. Ji eksperimentuoja su naujomis meno formomis, sujungiančiomis įvairius jutimus bei žanrus, tokius kaip džiazas, „jojk“, elektrinės gitaros muzika, viešųjų erdvių menas, vizualiniai menai bei instaliacijos.

Karilionas yra perkusinis muzikos instrumentas, kurį sudaro mažiausiai 23 išlietų suderintų varpų komplektas. Karilionu skambinantis muzikantas vadinamas karilionininku arba karilionieriumi. Kariliono varpai yra suderinti pustonių intervalais. Kariliono varpai nesiūbuoja taip, kaip vakarų šalių bažnyčių varpai, o tiesiog kaba pritvirtinti prie instrumento. Karilionininkas groja mažaisiais piršteliais (laikydamas sugniaužtus kumščius), spaudydamas klavišus, kurie sujungti su vidiniais plaktukais, mušančiais per skambinimo mechanizmą. Taip pat naudojami pedaliniai klavišai. Riturnelės yra trumpos karilionui skirtos melodijos, kurios grojamos automatiškai tam tikru valandos intervalu. Šios melodijos į išorinius kiekvieno varpo plaktukus yra perduodamos MIDI (duomenų) failais, elektroniniu būdu arba mechaniškai.

Apie ketvirtąjį Vilniaus kariliono festivalį

Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje bažnyčios bokšte įrengtas didžiausias Lietuvoje ir Centrinėje Europoje karilionas į tarptautinę muzikos šventę vilniečius ir miesto svečius kviečia jau ketvirtą kartą.

Festivalio iniciatoriai broliai dominikonai laukia klausytojų Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios šventoriuje, patogiai galima klausytis ir įsitaisius Lukiškių aikštėje, o netoli gyvenantiems – savo balkone ar kieme. Visi koncertai nemokami. Negalintiems atvykti į sostinę, visus Vilniaus kariliono festivalio koncertus transliuos naujienų portalas 15min.

Ketvirto Vilniaus kariliono festivalio likusi programa:

  • liepos 29 d. 19:00 Yuko Tajima (Japonija) atliks programą „Japonijos muzika“ – nuo klasikos, japoniškos tradicinės iki popmuzikos ir net anime filmų muzikos;
  • rugpjūčio 5 d. 19:00 Anna Kasprzycka (Lenkija) pakvies kartu švęsti savo gimtadienį – jos programa ir vadinasi „Sveiki atvykę į mano gimtadienį“. Muzikantė šia proga gros mėgstamiausius kūrinius: Philipo Glasso, Domenico Scarlatti, grupės Queen ir kitų.

Pirmąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuris vyko liepos 8 dieną, galite pamatyti ir išgirsti čia:

Antrąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuris vyko liepos 15 dieną, galite pamatyti ir išgirsti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas