Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 07

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“: kaip skamba peizažas?

Gegužės 10–19 dienomis Vilniuje, Druskininkuose ir Liškiavoje 35-ąjį kartą vyksiantis tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“ šiemet kviečia išsilaisvinti. Laisvėja ir festivalio programa – joje atsiranda vis daugiau improvizacinės ir eksperimentinės muzikos, o mūsų supratimą, kokia yra ir gali būti muzika, šiemet plės ir vizualiosios bei tyliosios muzikos kūriniai.
Festivalio Druskomanija'19 spaudos konferencija
Festivalio Druskomanija'19 spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį Kompozitorių namuose vykusioje spaudos konferencijoje Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas, kompozitorius Mykolas Natalevičius teigė, jog laisvės idėjos šiam festivaliui buvo svarbios nuo pat jo įkūrimo pradžios.

„Festivalis prasidėjo dar tada, kai nebuvo laisvos Lietuvos. Jis buvo susijęs su tam tikru protestu – išsikėlimu iš centro į Druskininkus. Laisvė ir protestas buvo vieni pagrindinių festivalio akcentų. Simptomiška, kad šios idėjos išsilaikė iki šių dienų ir šiandien festivalis tyrinėja paribius nuo tradicinių meno formų, įtraukia daug tarpdiscipliniškumo, daug klausimų, kas yra menininkas, koks jis turi būti“, – sakė M.Natalevičius.

Pasak jo, šis festivalis ypatingas ir tuo, kad suteikia progą jauniesiems kūrėjams kurti, būti atliktiems profesionalių kolektyvų, taip pat – plėsti kūrybinius kontaktus tarptautiniu mastu: „Mums, tokiai mažai šaliai su tokia maža meno rinka, yra gyvybiškai svarbu palaikyti saitus su kitomis valstybėmis.“

Festivalio meno vadovė, kompozitorė Juta Pranulytė teigė, jog šiųmetis festivalis, paskelbęs atvirą kvietimą kompozitoriams, siūlė laisvinti mintį ir kūrybą, o siekiant pritraukti naują auditoriją, klausytojai išgirs ne tik šiuolaikinės akademinės muzikos programą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juta Pranulytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juta Pranulytė

„Vis ryškėjanti kryptis – elektroninės, alternatyvios muzikos pasirodymai. Siekėme plėsti disciplinos rėmą. <...> Bus ir nestandartinių sprendimų – laisvosios muzikos programa, kurioje kompozitoriai buvo kviečiami kurti netradicines – grafines, tekstines ir kitokias – partitūras“, – sakė J.Pranulytė, pridūrusi, kad kompozitorių geografija šiemet kaip niekad plati – nuo Pietų Korėjos iki JAV.

Festivalio viešųjų ryšių koordinatorė, muzikologė Paulina Nalivaikaitė teigė, jog plečiant auditoriją vietoje anksčiau rengtų muzikologų konferencijų šiemet lankytojai bus kviečiami sudalyvauti susitikimuose su kūrėjais. Vilniuje savo įžvalgomis dalinsis kompozitoriai, kurių domėjimosi sritys – tylioji ir vizualioji muzika, o Druskininkuose klausytojai turės progą susipažinti su jaunaisiais kompozitoriais.

Vienas laukiamiausių festivalio renginių – lietuvių šiuolaikinės ir moderniosios muzikos styginių dueto „Twenty Fingers“ koncertas „Tyli muzika“, sekmadienį, lygiai vidurnaktį vyksiantis Šv. Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi dueto narė, smuikininkė Lora Kmieliauskaitė teigė, jog besiruošiant koncertui partitūrų gavo kaip niekad daug – apie keturiasdešimt, tad sunkiausia buvo atsirinkti, kurios iš jų skambės koncerte.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lora Kmieliauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lora Kmieliauskaitė

„Buvo ir labai gražių grafinių partitūrų, kurias norisi tiesiog kabinti ant sienos. Gavom tuntą nuotraukų – be jokių artikuliacijų, be nieko. Tiesiog – grok peizažą“, – kalbėjo L.Kmieliauskaitė.

Pasak jos, koncerto programa labai skirtinga, o vienintelis visus kūrinius vienijantis aspektas yra tyluma.

„Druskomanijoje“ klausytojai galės išgirsti ir choro „Vilnius“ inicijuoto, pusę metų trukusio kūrybinio projekto „Vilnius LAB“ rezultatą – tris kompozicijas chorui, kurias sukūrė atrankos konkursą laimėję kompozitoriai Andrius Arutiunian, Mantvydas Pranulis ir Monika Zenkevičiūtė.

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“ gegužės 10–16 dienomis vyks Vilniuje, gegužės 17–19 dienomis – Druskininkuose ir Liškiavoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas