Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 23

„Stresas“ – žemų dažnių pažadinti roko dievai

Jei ieškotume grupės „Stresas“ internete, rastume nemažai juodos spalvos. Ne perkeltine prasme. Tokia spalva paprastai dominuoja labai sunkaus roko puslapiuose. Ši grupė – solidūs atlikėjai, kurie savo gyvenime jau grojo daugeliui girdėtose grupėse. Galėtų negroti, tačiau groja. Netrukus jų rifus išgirs festivalio „Mėnuo Juodaragis“ dalyviai.
„Stresas“ – sunkiojo roko dievai
„Stresas“ – sunkiojo roko dievai / Grupės "Stresas" archyvas

Būtų labai paprasta rašyti, jei tai būtų naujai susikūrusi grupė su jaunais atlikėjais ir neišsipildžiusiomis ambicijomis. Tada būtų viskas daug aiškiau. Tai būtų naujiena muzikos padangėje, turinti svajonių ir vizijų.

„Stresas“ – lyg airiškas „Guinnesso“ alus – juodas ir išlaikytas. Atlikėjai neskraido po sceną ir iš savęs nedaro ikonų.

Nedažo kūnų vaizdais iš pragaro. Nesikarsto metalo apkaustais, auskarais ir grandinėmis. Nepataikauja televiziniam formatui.

Jie visi žino, ko yra verti, ką mėgsta groti. Nė vienas raumuo nesujudės dėl įvaizdžio. Nė viena nata neskambės dėl mados. O jei užlips ant scenos, tai bus grynos nesuvaržytos energijos iškrova – lyg sulėtintas žaibas.

VIDEO: Grupė „Stresas“

„Mes grojame gryną energiją“, – taip sako grupės siela gitaristas Artūras Liolys, visų vadinamas Fišeriu. Taip pasakytų ir kiti grupės nariai. Žinoma, jų muziką būtų galima užrašyti natomis, bet vargu ar pavyktų suteikti joms energiją be šių muzikantų.

Sunkiojo roko rinktinė

Gitaristas A.Liolys bando apibūdinti, kas iš tiesų yra „Stresas“. Groja kažką tarp roko ir metalo. Jau koncertavo ne viename galingame roko festivalyje. Daina „Nežudyk“ buvo įtraukta į geriausių rock/metal dainų sąrašą knygoje „Sunkūs metai 2015“.

Artimiausi koncertai: rugpjūčio 25 dieną – „Mėnuo Juodaragis“, kitos dienos vakare – Šiaulių naktys.

„Susirinkome visi tiesiog iš pomėgio sunkiajai muzikai. Čia pats nuoširdžiausias atsakymas. Visi su patirtimi. Šiemet pavasarį pradėjome debiutinio albumo įrašų sesiją“, – pasakoja gitaristas.

Kokiose grupėse vyrai grojo? Vokalistas Antanas Dailidė kadaise savo balsą plėšė grupėje „Pekla“.

A.Liolys grojo legendinėje Pasvalio grupėje „Plentas“, vėliau – „Volis“. Būgnininkas Valdas Latonas palaikė „Meressin“ ir „Poccolus“ ritmą. Bosistas Dainius Paskačimas taip pat ne naujokas sunkiojo roko pasaulyje.

A.Liolys sako, kad pats galėtų scenoje ir negroti: „Visiskai neturiu patologinio poreikio ištisai rodytis visur ir su visais. Priešingai. Kuo toliau, tuo labiau norisi groti tik tai, kas eina iš širdies ir tik su bičiuliais.“

Iš tiesų – šiems vyrams nieko daugiau svarbaus ir nėra be muzikos. Jie dorai nežino, kuriam miestui atstovauja: Pakruojis, Vilnius, Šiauliai, Panevėžys, Ginkūnai. Didžioji dalis idėjų gimsta Šiauliuose. Instrumentų bazė – Panevėžyje. Pirmasis įrašas – Rygoje.

Sujungė žemi dažniai

Grupės būgnininkas Valdas Latonas sako, kad „Stresas“ – išskirtinai Artūro projektas: „Šis, palankiai aplinkybėm susiklosčius sutiko Antaną. Ir jiems bendraujant atsirado pirmieji kūriniai. Visa kita tik detalės.

Grupės "Stresas" archyvas/„Stresas“ – sunkiojo roko dievai
Grupės "Stresas" archyvas/„Stresas“ – sunkiojo roko dievai

Kažkuriuo grupės gyvavimo metu, kai jau prasidėjo pirmų dainų įrašinėjimai, kvietimai koncertuoti, Artūras paskambino man, paklausti, ar prisidėčiau. Beveik tuo pat metu pasikvietė ir Dainių prisijungti bosine gitara groti.“

Nepažini tikrovė. Mūsų grojama muzika – sunkusis rokas. Žemų dažnių burzgesys. Net muzika nepavadinsi. Ir nevadinam.

Vyrai vieni kitus pažinojo jau ne vienerius metus. Tai visiems buvo aišku, kas vyksta. Charakteriai skirtingi ir kategoriški. Nėra šansų nesusipykti per pirmą repeticiją.

V.Latonas žino, kas iš tiesų jungia grupę: „Teisinga būtų paklausti, kam išvis sutikome groti. Čia ir yra didžioji paslaptis. Nepažini tikrovė. Mūsų grojama muzika – sunkusis rokas. Žemų dažnių burzgesys. Net muzika nepavadinsi. Ir nevadinam.

Grojant Artūro gitarinius rifus, žemų dažnių antimuziką – muša į galvą adrenalinas, kuris ir jungia mus. Jokia kita veikla nesukelia tokio efekto. Mes tiesiog grojam ne garsus, o energiją.

Mūsų grojimą galima sulyginti su ilgu traukinio sąstatu, judančiu bėgiais. Užtikrintai, nesustabdomai. Jokio pataikavimo, jokių kompromisų. Tik koncertuose atsiranda ta ypatinga energija, kurios jokiais kitais būdais neišgausi. Todėl ir grojam. O kodėl būtent sunkųjį roką? Nuo savęs nepabėgsi. Koks charakteris – tokia ir muzika.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas