Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su įspūdingais atlikėjais sugrįžta improvizacinės muzikos ciklas „Improdimensija“

Kūrybiškos ir žanrinėmis klišėmis nesupančiotos muzikos namai „Improdimensija“, po vasaros atostogų vėl atveria duris. Rugsėjį „Improdimensijos“ komanda visus išsiilgusius nekanoninės muzikos kviečia į tris puikius koncertus, vyksiančius „MAMA Studios“ patalpose (A.Mickevičiaus g. 29, Vilnius).
Prasidėjo šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos šventė „Vilnius Jazz“
Prasidėjo šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos šventė „Vilnius Jazz“ / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Rugsėjo 4 d. pirmą kartą Lietuvoje pasirodys Niujorko improvizacinės scenos žymūno saksofonininko Stepheno Gauci trio, kuriam kompaniją palaikys nemažiau intriguojantis Vilniaus scenos reiškinys „Fleitų 3“ kolektyvas; rugsėjo 11 d. bekompromisį laisvojo džiazo spektaklį pademonstruos Liudo Mockūno, Tomo Blancarte‘o ir Christiano Windfeldo bei Girilalo Baarso, Isabelės Rößler ir Kazimiero Jušinsko trijulės. Na, o pirmąjį rudens mėnesį vainikuos rugsėjo 25 d. vakarą įvyksiantis beprecedentis būgnų ir perkusijos taifūnas, kurį sukels Arkadijaus Gotesmano, Christiano Lillingerio ir Kresteno Osgoodo trio.

„Šiek tiek atsikvėpę po vasaros atostogų sugrįžtame dar vienam dubliui. Rugsėjį pakviesime į tris koncertus, kuriuose pasirodys neabejotini savo amato meistrai. Esame labai laimingi, kad „Improdimensija“ tapo tuo vardu, kuris reiškia kokybę, todėl galime Lietuvos publikai pristatyti tokio kalibro muzikantus kaip perkusininkas Christianas Lillingeris, kontrabosininkas Tomas Blancarte‘as, saksofonininkas Stephenas Gauci ir kt.

Be to, toliau tęsiame tradiciją – kiekvieno koncerto metu scenoje pasirodys ne tik svečiai iš užsienio, bet ir vietiniai mūsų muzikantai, − pasakoja „Improdimensijos“ vadovas L.Mockūnas ir priduria, − rugsėjo mėnesio programa tai tik įžanga. Rudens/žiemos sezonui esame suplanavę ne vieną puikų koncertą. Sekite naujienas“.

Niujorkietiškos improvizacijos fiesta ir fleitų trio

Rugsėjo 4 d. į „Improdimensija“ atvyksta vienu ryškiausių Niujorko improvizacinės scenos saksofonininku tituluojamas Stephenas Gauci. Klausant šio muzikanto net sunku patikėti, jog dėl vaikystėje patirtos ligos jo klausa yra gerokai susilpnėjusi.

Plati tonų paletė, neįtikėtini tembrai – tai yra tenoriniu saksofonu grojančio S.Gauci vizitinė kortele. Būtent dėl klausos netobulumo šis saksofonininkas pasikliaudamas savo vidine nuojauta sugeba išgauti išties netradicinius sąskambius, už ką yra ypač vertinamas viso pasaulio melomanų.

S.Gauci, per savo karjerą yra grojęs su ryškiausiomis žvaigždėmis. Jo partnerių gretose tokie muzikantai kaip Kris Davis, Tyshawn Sorey, Nate‘a Wooley, Williamas Parkeris, Williamas Hoockeris, Joe Morrisas, Ingebrigtas Hakeris Flatenas ir kt.

Į Lietuvą pirmą kartą atkeliaujantis saksofonininkas pasirodys ne vienas, bet su savo suburtu trio. Kartu su S.Gauci į sceną žengs nemažiau kultinės JAV džiazo bei improvizacinės muzikos asmenybės − kontrabosininkas Adamas Lane ir būgnininkas Kevinas Shea.

Ši trijulė pademonstruos Niujorko laisvojo džiazo grožį ir jėgą! S.Gauci trio koncertas – tai bendras „Improdimensijos“ ir Latvijos eksperimentinės muzikos festivalio „Skaņu mežs“ pastangų vaisius.

Rugsėjo 4 d. vakarą taip pat publika scenoje išgirs kolektyvą „Fleitų 3”. Fleitos ir dar trio formate – pakankama egzotika. Būtent tokią egzotika pateiks tarp šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos laviruojantis, puikia instrumentų valdymo technika bei inovatyviomis idėjomis alsuojantis Mėtos Gabrielės Pelegrimaitės, Salomėjos Kalvelytės ir Kristupo Giko kolektyvas.

Laisvojo džiazo stichijos

Rugsėjo 11 d. „Improdimensiją“ siaubs laisvojo džiazo stichija. Lietuvos grandas L.Mockūnas ners į improvizaciją su dviem tokiomis pat spalvingomis, nepripažįstančiomis kompromisų asmenybėmis – vienu unikaliausių kontraboso balsų pasaulyje amerikiečiu Tomu Blancarte’u ir danų mušamųjų minimalistu Christianu Windfeldu. Abu Liudo partneriai yra gerai žinomi Lietuvos publikai ir užsirekomendavę kaip tie, kurie nuolat stumia improvizacinį meną į naujus kraštutinumus.

Apie šiuos muzikantus būtų galima kalbėti labai ilgai, tam reiktų daug ištvermės, nes ką savyje talpina šie trys žmonės – užtektų kur kas didesnei kompanijai. Tūkstančiai įrašų, tūkstančiai koncertų, ant rankų ir kojų pirštų netelpantys apdovanojimų sąrašai ir t.t. Tai tik menka dalis to ką slepia šie improvizatoriai.

Kas bent kartą yra girdėjęs šiuos muzikantus puikiai žino – laukia nuožmus, bekompromisis vakaras, kuriame saksofonas, kontrabosas ir perkusija nušluos viską savo kelyje! Išlieka tik vienas nežinomasis − ar delikatusis perkusijos genijus C.Windfeldas sugebės bent kelioms minutėms suvaldyti Liudo ir Tomo šėlą suteikdamas galimybę publikai atsikvėpti?

Greta šio laisvojo džiazo taifūno rugsėjo 11 d. praūš dar viena muzikinė stichija – 2021 m. užgimęs vokalisto Girilalo Baarso ir kontrabosininkės Isabelės Rößler duetas „Double Up“ bei saksofonininko Kazimiero Jušinsko tandemas. Tai bus kiek ramesnis, tačiau nemažiau abstraktus, vokalinius užkaborius tyrinėjantis ir gyliu saksofono bei kontraboso dialogu persmelktas pasirodymas.

Būgnų ir perkusijos lavina

Būgnų ir perkusijos fanai nedelsiant privalo savo kalendoriuose pačia ryškiausia spalva apsibrėžti rugsėjo 25-ąją. Tądien sostinėje, remiantis Richterio skale, įvyks solidus žemės drebėjimas, kurį sukels trijų unikalių būgnininkų/perkusininkų – Arkadijaus Gotesmano, Christiano Lillingerio ir Kresteno Osgoodo pajėgos. Šios pajėgos atvyksta bendru „Improdimensijos“ ir „Utenos regiono perkusijos ir džiazo festivalio“ kvietimu.

Lietuvą, Vokietiją ir Daniją reprezentuojantys būgnininkai seniai nebėra susaistyti jokiomis geografinėmis ribomis. Jų žinomumas perkopė jų gimtinių sienas. Tai puikiai ne tik Europoje, bet ir pasaulyje žinomi muzikantai, kurių kiekvienas pasižymi unikalia muzikine estetika, skambesiu ir technika. Supainioti Arkadijų, Christianą ar Krestena su kažkuo kitu bemaž neįmanoma. Tai per daug saviti kūrėjai.

Ši trijulės narius, grojančius Lietuvoje su įvairiais kolektyvai, mūsų šalies melomanai turėjo progos. Tačiau kaip trio Arkadijus, Christianas ir Krestenas pasirodys pirmą kartą! Trijulė pristatys specialią programą „Percussion Story“, kurioje susilies tiek spontaniška improvizacija, tiek iš anksto gerai apgalvoti kompoziciniai pasažai. Tai bus visiškai šviežias oro gūsis būgnų ir perkusijos muzikos pasaulyje. Šiukštu nepraleiskite galimybės tapti liudininkais to, kas bus įrašyta į Lietuvos muzikos istorijos metraščius!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas