Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šv. Jokūbo festivalyje – Zitos Bružaitės kūrinio premjera

Rugsėjo 14 dieną Vilniuje prasideda XIV tarptautinis Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalis. Kaip ir kasmet festivalis suburs gausų profesionalių atlikėjų būrį, klausytojus pakvies į įspūdingas koncertines programas, pristatys naujų kūrinių premjeras.
Kompozitorė ZIta Bružaitė
Kompozitorė ZIta Bružaitė / D.Matvejevo nuotr.

Nuo 2011 m. rengiamas festivalis kiekvieną rudenį sugrįžta į savo „namus“ – Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią bei kitas koncertines erdves.

Festivalis kilo iš bendros choro „Vilnius“ ir brolių dominikonų iniciatyvos priartėti prie žmogaus per choro meną. Ši bendrystė tęsiaisi jau 14 metų, festivalio žinomumas išaugo ir pasiekė tarptautinį mąstą, o festivalio metu skambanti sakralinė muzika pasiekti gali visus norinčius (festivalio renginiai bažnyčiose nemokami).

„Buen Camino!“ – pasaulinė premjera

Visą savo gyvavimo laikotarpį festivalis daug dėmesio skiria lietuvių šiuolaikinei muzikai, lietuvių kompozitorių kūrybai. Gražia tradicija tapo ir kiekvieno festivalio pradžią pažymėti lietuvių kompozitoriaus premjera, dedikuota festivaliui.

Svarbiausiu šių metų festivalio akcentu taps pasaulinė premjera, choro „Vilnius“ ir festivalio užsakymu sukurtas „Buen Camino!“. Jo autorė, kompozitorė Zita Bružaitė, paklausta kaip gimė šis kūrinys, pirmiausia pasidžiaugė Šv. Jokūbo festivalio pozicija lietuvių autorių atžvilgiu.

„Kiek stebiu Šv. Jokūbo festivalį, jo programų turinį, tai akivaizdžiai matau, kad kiekvienais metais yra įtraukiama lietuvių autoriaus premjera. Tame matau labai prasmingą choro „Vilnius“ vadovų veiklą – nuoseklų dėmesį nacionalinei muzikai. Choras „Vilnius“ ne tik užsako naują kūrinį festivaliui, atlieka jį, bet ir kaupia lietuviško repertuaro bagažą, vėliau tuos kūrinius atlieka kituose koncertuose, suteikia lietuvių autorių kūrybai sklaidą.“

Kompozitorę Zitą Bružaitę su „Vilniaus“ choru sieja ilgametė kūrybinė draugystė: „Choras yra mano kūrybinis bičiulis, daug mano muzikos atlikęs ir anksčiau.“ Pasak autorės, pradėjus galvoti apie naują opusą festivaliui, pati pirma atėjusi mintis buvo vizuali – Šventas Jokūbas, Apaštalo kapas, Santjago de Kompostelos kelias (Camino de Santiago).

„Europa buvo sukurta piligriminės kelionės pagrindu“ (Johann Wolfgang von Goethe) – ši vokiečių literatūros klasiko mintis ir tapo idée fixe naujam choriniam kūriniui. „Buen Camino!“ („Gero kelio!“) penkių dalių kompozitorės Zitos Bružaitės kūrinys solistams, instrumentiniam ansambliui ir chorui artimas chorinės siuitos žanrui.

„Buen Camino!“ įprasmina piligrimų pasisveikinimą, tačiau šio kūrinio muzikinės idėjos autorei svarbi kasdieninė kelionė tikėjimo taku: „kiek geografiškai, mintimis keliautume ar keliaujantys eitų pro mus – nuolat einame ratu, kur visa kartojasi.“

Pasaulinė Z.Bružaitės kūrinio „Buen Camino!“ premjera įvyks rugsėjo 14 d., 18.00, Šv. Juozapo bažnyčioje Vilniuje. Ją atliks valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas), Čiurlionio kvartetas, Gunta Gelgotė (sopranas), Žygimantas Galinis (bosas), Robertas Beinaris (obojus), Giedrius Labanauskas (fliugelhornas), Tomas Kulikauskas (perkusija), Vincenzo De Martino (vargonai). Diriguos Artūras Dambrauskas.

Originalios programos ir ypatingi atlikėjai

Šv. Jokūbo festivalio metu, nuo rugsėjo 14 iki spalio 30 dienos, bus surengta 12 koncertų, kurie vyks Vilniuje, Onuškyje, Panevėžyje, Alytuje. Festivalio programa – itin plačios amplitudės, nuo baroko iki populiarios klasikos, nuo romantizmo iki šiuolaikinės, modernios muzikos opusų; skambės chorinė, vokalinė, istrumentinė muzika, dalyvaus jau pripažinimo sulaukę Lietuvos muzikos vardai ir dar karjerą tik pradedantys muzikai.

Rugsėjo 18 d., Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje įvyks koncertas skirtas ansamblio „Musica Humana“ 50-čiui (meno vadovas ir dirigentas Robertas Beinaris). Koncerto programoje skambės A.Vivaldi muzika.

Rugsėjo 25 d. ten pat galėsime išgirsti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Dainavimo katedros studentų balsus.

Rugsėjo 28 d. į koncertą pakvies Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas. Choras atliks garsaus nūdienos šveicarų kompozitoriaus Ivo Antognini kūrinius.

Rugsėjo 29 d. į lietuvių kompozitorių kūrinių koncertą „Cantus in 5D“ pakvies valstybinis choras „Vilnius“, meno vadovas ir dirigentas Artūras Dambrauskas. Programoje – Gintaro Samsono, Algirdo Martinaičio, Mantauto Krukausko, Arūno Navako, Deivido Edo Kuktos kūriniai.

Sudėtingą ir įvairiapusę programą spalio 5 d., Šv. Juozapo bažnyčioje Vilniuje pristatys Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, dirigentas Remigijus Adomaitis. Skambės A.Brucknerio, A. Vivaldi, C. Francko, K. Jenkinso ir kt. kūriniai.

Valstybinio choro „Vilnius“ ir vargonininkės Renatos Marcinkutės-Lesieur koncertas Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje įvyks spalio 22 d.. Programoje Gabriel Fauré „Requiem“ vargonams ir mišriam chorui.

Festivalio svečiai

Kasmet festivalį originaliomis programomis papildo svečiai iš užsienio. Šiemet atvyksta trys chorai: Latvijos nacionalinių ginkluotųjų pajėgų choras „Stars“, mišrus choras „Daugava“ (Latvija) ir Hartbergo sakralinės muzikos draugijos choras (Austrija).

Rugsėjo 29 d., Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje įvyks Latvijos nacionalinių ginkluotųjų pajėgų choro „Stars“ koncertas, dirigentas Ārijs Šķepasts. Latvijos Respublikos nacionalinės gvardijos choras „Stars“ susikūrė 2012 m. choro profesionalo, dirigento Ārijs Šķepasts iniciatyva.

Choras daug koncertuoja, ypač mėgsta Latvijos bažnyčių erdves. „Stars“ dalyvauja festivaliuose ne tik Latvijoje, bet ir užsienyje, choro repertuare – stambios formos choriniai kūriniai, sakralinė muzika, Latvijos kompozitorių chorinė kūryba.

Kolektyvas nuolat dalyvauja nacionaliniuose renginiuose, su Latvijos nacionalinės gvardijos orkestru rengia koncertus žymiausiose Latvijos koncertų salėse, kartu atlieka ir originalias muzikos kompozicijas bei populiariąją muziką. Choro meno vadovas ir dirigentas Ārijs Šķepasts yra kelių chorų meno vadovas ir dirigentas, pedagogas, profesionalus choro dainininkas – jis dvidešimt metų dainavo prestižiniame Latvijos radijo chore.

Ā.Šķepasts yra pripažintas kompozitorius ir latvių liaudies dainų aranžuotojas, jo aranžuotos dainos įtrauktos į Latvijos dainų švenčių repertuarą. Koncerte Vilniuje choras atliks įvairiabriaunę programą – nuo H. Purcel iki A. Brucknerio, nuo A.Škepasts iki V.Miškinio.

Choras iš Latvijos „Daugava“ – vienas Latvijos chorinės kultūros lyderių. Jis įkurtas Stanislavs Broks (1926-1977) 1956 metais. Nuo 1996 metų choro dirigentas yra Jevgenijs Ustinskovs. Choras vykdo labai aktyvią koncertinę veiklą, daug gastroliuoja Prancūzijos, Vengrijos, Vokietijos, Lenkijos, Austrijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Italijos sostinėse ir miesteliuose.

Choro repertuare yra įvairių stilių kūriniai, nuo Renesanso iki šiuolaikinės aleatorikos. Svečių iš Latvijos koncertas vyks spalio 12 dieną Šv. Juozapo bažnyčioje Vilniuje. Kartu su choru programoje dalyvaus solistai Katažina Dudareva (sopranas) ir Maksis Krilovs (bosas). Koncerto programoje W. A. Mozarto, R. Wagnerio ir kt. kūriniai. Dirigentai – J. Ustinskovs, A. Lapinska, A. Saveljevs.

Du koncertus surengs svečias iš Austrijos – Hartbergo sakralinės muzikos draugijos choras, (Kirchenmusikverein Hartberg), meno vadovas ir vyr. dirigentas Johannesas Steinwenderis. Šį chorą Šv. Jokūbo festivalio gerbėjai jau pažįsta bei prisimena įspūdingai jų atliktą programą 2017 m. festivalyje. Hartbergo sakralinės muzikos draugija, įkurta 1966 m., jau penkiasdešimt aštuonerius metus svariai prisideda prie Hartbergo kultūrinio gyvenimo. Intensyvaus mokymosi ir repeticijų rezultatas – puikūs pasirodymai (taip pat ir bendradarbiaujant su geriausiais nacionaliniais ir tarptautiniais orkestrais), CD ir DVD įrašai, įgyta aukšto lygio mėgėjų choro reputacija.

Hartenbergo sakralinės muzikos draugijos choras spalio 27 d. koncertą surengs Alytuje Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčioje, o spalio 29 d. – Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje. Abiejuose koncertuose choras atliks austrų ir vokiečių kompozitorių chorinės muzikos programą.

Didingas uždarymas

Tarptautinis Šv. Jokūbo festivalis užsivers spalio 30 d. baigiamuoju koncertu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Artėjant Vėlinėms ir baigiant dar vieną festivalio didžiąją kelionę, koncerte skambės du ypatingi kūriniai: A.Brucknerio „Requiem“ ir Fr. Schuberto „Mišios G-dur“. Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje susivienys brandūs profesionalų kolektyvai: Lietuvos kamerinis orkestras, meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas, ir valstybinis choras „Vilnius“, meno vadovas ir dirigentas Artūras Dambrauskas. Kartu su jais scenoje solistai Aistė Pilibavičiūtė (sopranas), Jovita Vaškevičiūtė (mecosopranas), Edmundas Seilius (tenoras), Žygimantas Galinis (bosas) ir Vincenzo De Martino (vargonai).

Šv. Jokūbo festivalio skleidžiama sakralinė muzika atskleidžia daugybę jos spalvų ir formų, atveria Lietuvos bažnytinių erdvių skambesio savybes ir grožį, augina ir jungia stiprią bendruomenę, keliaujančią piligrimystės dvasią turinčiais takais – tiesiais ir plačiais, vingiuotais ir siaurais ar sunkiai pasiekiamais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas