Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 16

Švėkšnoje – vienintelis toks renginys Lietuvoje: ar esate girdėję apie Vestuvių muzikantų festivalį?

Švėkšnoje aštuntuosius metus vyksta neįprasto formato renginys – Vestuvių muzikantų festivalis, kuriame iš visos Lietuvos susirinkę šio žanro atlikėjai koncertuoja visą dieną. Festivalio idėjos autorius – švėkšniškis, vestuvių muzikantas Vytautas Raibys. „Prieš kelerius metus jau esu sakęs, kad vestuvių muzikantas yra tautinis paveldas“, – 15min teigė pašnekovas.
Vestuvių muzikantų festivalis
Vestuvių muzikantų festivalis / Igno Krakio dizainas/ 15min nuotr.

„Ar prieš 100 metų, ar prieš 50 metų vestuvių muzikantas vis tiek grojo“, – tęsė V.Raibys ir pridūrė, kad nuo vestuvių muzika yra atskiras žanras ir stilius.

Pats renginys kasmet Švėkšnoje vyksta minint tarptautinę Tėvo dieną, pirmąjį birželio sekmadienį. Šįmet jame apsilankyti bus galima birželio 4 d.

Tad kaip ir kada V.Raibiui kilo mintis apjungti visą vestuvių muzikantų bendruomenę ir suorganizuoti festivalį? Viskas prasidėjo 2013 metais, vieną birželio sekmadienį, kuris atsitiktinai sutapo su Tėvo diena. „Taip tiesiog netyčia išėjo“, – sakė pašnekovas.

„Visgi pačią idėją gvildenau daugybę metų. Pradžioje kažkaip mintis praslysdavo, niekas į ją nekreipė dėmesio, o vėliau per seniūnijos bendruomenės susitikimą seniūnas mūsų teiravosi, ar turime pasiūlymų renginiui. Kaip tik artėjo tėvo diena ir iki jos buvo likusios dvi savaitės, – pasakojo V.Raibys. – Būtent taip atsirado pirmasis Vestuvių muzikantų festivalis gražioje mūsų dvaro parko viloje su gražiais laiptais. Tai ant jų su dar keliais muzikantais susirinkome, grojome ir visai nemažai žmonių aplink susirinko.“

Antrąjį kartą į festivalį organizatoriai ir seniūnija jau pažvelgė rimčiau. Statė sceną, kvietėsi muzikantus iki kol, kaip sakė V.Raibys, per dieną į scenoje ėmė koncertuoti per 100 muzikantų iš visos Lietuvos.

Anot V.Raibio, norint groti Vestuvių muzikantų festivalyje jokių konkursų laimėti nereikia – užtenka tiesiog paskambinti jam asmeniškai ir užsiregistruoti: „Svarbu suderinti laiką. O važiuoja kas tik nori – visai nesvarbu, kuo ir kodėl žmogus groja. Štai praėjusiais metais atvyko labai daug kapelų viena jų – pagyvenusių žmonių asociacijos mėgėjų meno kolektyvas „Albatrosas“. Tai tikra kaimo kapela, o jos nariai anksčiau grodavo vestuvėse.“

Paklausus, kokie žmonės daugiausia dalyvauja renginyje, pašnekovas sakė: „Atvažiuoja ir jaunimas, pavyzdžiui, toks Rokas atvyksta jau nuo antrojo festivalio, kada dar mokėsi muzikos mokykloje.“

Apskritai Švėkšna 2015 metais buvo paskelbta Vestuvininkų sostine. Kaip rašoma Švėkšnos festivalio puslapyje, šio miestelio bažnyčioje per metus amžinos meilės įžadus duoda per 120 porų, kurios čia atvyksta iš visos Lietuvos. V.Raibys 15min atkreipė dėmesį į Švėkšnos dvaro parką, kuriame dažnai vyksta fotosesijos, jaunieji švenčia savo vestuves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas