Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 29

Varėnos choras „Harmonija“ tarptautiniame chorų konkurse Sopote laimėjo Sidabro diplomą

Septintus metus gyvuojantis Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“, vadovaujamas energingos ir idėjų kupinos vadovės Ilonos Zalanskienės, turi didelių ambicijų koncertuoti ir skinti laurus ne tik savo krašte, bet ir užsienio šalyse. Šį kartą „Harmonijai“ teko didelė garbė įveikus atranką dalyvauti lenkiškų festivalių sostinėje Sopote vykusiame tarptautiniame chorų konkurse „Mundus Cantat“ ir laimėti Sidabro diplomą.
Varėnos choras „Harmonija“ tarptautiniame chorų konkurse Sopote laimėjo Sidabro diplomą
Varėnos choras „Harmonija“ tarptautiniame chorų konkurse Sopote laimėjo Sidabro diplomą / Rūtos Averkienės nuotr.
Temos: 2 Choras Varėna

Gražias tradicijas turintis ir kasmet organizuojamas festivalis–konkursas sukviečia chorus iš viso pasaulio. Išties šių metų gegužės 22–25 dienomis prie Baltijos jūros įsikūrusiame Sopoto mieste gražiausiais balsais ir melodijomis nuskambėjusi įspūdinga muzikos fiesta suvienijo dainininkus iš Lenkijos, Gruzijos, Baltarusijos ir Lietuvos. Čia jie varžėsi įvairiose kategorijose. Varėniškiai puikiai atstovavo ne tik Varėnos kraštui, bet drauge su choru iš Vilniaus – ir Lietuvai. Gražius pasirodymus vertino iš Jungtinės Karalystės, Indijos, Lenkijos, Chorvatijos atstovų sudaryta komisija.

Festivalis prasidėjo įspūdingu koncertu, kurį jo dalyviams dovanojo grupės „The King's Singers“ atlikėjas Paul Phoenix, beje, jis buvo ir vertinimo komisijos nariu.

Kitądien nuotaikinga eisena per miestą dalyvius ir žiūrovus bendram atidarymo koncertui sukvietė į centrinę miesto estradą. Komisija ir žiūrovai jau per atidarymo koncertą įsiminė išskirtinai linksmą ir artistišką „Harmonijos“ pasirodymą. Įvairių šalių chorinė muzika festivalyje skambėjo net keturias dienas, ir tai suteikė ypatingo skambesio ir iškilmingumo bei sukūrė ypatingą šventinę nuotaiką visame Sopoto mieste.

Varėniškiai dainavo penkiuose koncertuose, vykusiuose po gražiausiais didingų bažnyčių skliautais bei kitose jaukiose erdvėse. „Harmonijos“, kuriai vadovauja Ilona Zalanskienė, chormeisterė Loreta Tiškienė, koncertmeisteris Tomas Kizelis, konkursinis pasirodymas nuaidėjo skambiausiais akordais, buvo įspūdingas ir įtaigus. Be abejo, jis sulaukė komisijos palaikymo. Konkurso metu „Harmonija“ dainavo šiuos kūrinius: „Modlitwa o Pokój“ (N.Blacha), „Gaudete“ (Anonymous XVIa.). „Anoj pusėj Dunojėlio“ ( V.Augustinas), „Vaka, vakulele“ ( S.Petreikis, R.Mitkus). Tokio pat susidomėjimo varėniškiai sulaukė dainuodami ir kituose koncertuose.

Varėniškiai komisiją sužavėjo nuo pat pirmojo pasirodymo. Jų teigimu, dėmesį patraukė dirigentės muzikalumas, artistiškumas ir stiprus ryšys su dainininkais, o „Harmonija“, kaip saviveiklinis kolektyvas, yra paties aukščiausio lygio. Kaip sakė komisijos narys Paulas Phoenixas, varėniškiai dainavo širdimi, o jų sudainuotos melodijos užgavo jautriausias sielos stygas ir įsimins ilgam. Komisijos nariai „Harmoniją“ pagyrė už puikiai parinktą repertuarą, nuoširdžias emocijas. Žiūrovai sakė sužavėti ir solidaus choro dainomis, ir gražia lietuviška kalba.

Varėniškiai Ščemudo gminos atstovų kvietimu koncertavo Bojano bažnyčioje. Čia „Harmonija“ sulaukė daug ovacijų ir padėkos žodžių. Varėniškiai po koncerto buvo labai svetingai sutikti, pavaišinti tradiciniais kašubų regiono valgiais.

Baigiamajame festivalio renginyje choro vadovei Ilonai Zalanskienei buvo įteiktas Sidabro diplomas. Ir dar vienas smagus akcentas – festivalio pabaigoje dainavęs „The King's Singers“ atlikėjas Paul Phoenix jam akomponuoti pasirinko artistišką „Harmonijos“ koncertmeisterį Tomą Kizelį. I.Zalanskienė pažymi, jog chorui jau vien dalyvauti šiame konkurse, į kurį turėjo praeiti atranką, yra garbė.

„Praeitų metų rudenį sužinoję, kad patekome į jį, labai džiūgavome. Buvo įdomu palyginti, kaip mes, septintus metus gyvuojantis choras iš nedidelio Varėnos miesto, atrodysim chorų iš kitų šalių kontekste. Labai džiaugiuosi savo choristais, jie konkurse padainavo nepriekaištingai. Gauti Sidabro diplomą – mums didelis įvertinimas ir paskatinimas bei motyvacija nesustoti ir tobulėti. Labai džiaugiamės, kad tokiu būdu garsinam Varėnos vardą užsienyje“, – džiaugiasi choro vadovė.

Choristai taip pat tvirtina, jog jiems labai smagu būti aukštai įvertintiems ir didelis pasididžiavimas dainuoti „Harmonijoje“, kartu atstovauti Varėnos kraštui ir Lietuvai užsienyje vykstančiuose konkursuose, festivaliuose, koncertuose. „Harmonijoje“ dainuoja daugiau kaip keturiasdešimt varėniškių.

„Turėjome išskirtinę progą susitikti su kitais chorais iš įvairių šalių, paklausyti jų dainavimo ir drauge padainuoti tvyrant magiškai festivalio atmosferai. Iki aukso Diplomo mums pritrūko tik vieno balo. Tai labai motyvuoja su dar didesniu įkvėpimu ir entuziazmu tęsti savo kūrybinę veiklą. Juk mes ne tik dainavome, bet ir turėjome galimybę aplankyti žymias Sopoto ir Gdansko vietas, kurios paliko neišdildomų įspūdžių. Bent šiek tiek susipažinome ir su Sopoto ir Gdansko miestų istorija, tradicijomis ir šiuolaikiniu gyvenimu, paragavome vietinės virtuvės patiekalų“.

„Harmonijos“ choristai sako, kad ilgas repeticijas tikrai atperka dalyvavimas tokiuose išskirtiniuose renginiuose. Palyginti jaunas choras surengė jau ne vieną skambų koncertą Varėnos krašte ir Lietuvoje, Prahos Advento festivalyje, Prenclau mieste Vokietijoje. Jis pelnė padėkų ir apdovanojimų – iš VI tarptautinio chorinės muzikos festivalio „Auksinė Šalčios juosta” parvežė Sidabrinę Šalčios juostą, o dešimtajame respublikiniame chorų konkurse-festivalyje „Mūsų dainose” iškovojo pirmąją vietą ir laimėjo pagrindinį prizą. Praėjusių metų gegužę Lenkijos Barczewo tarptautiniame chorų konkurse laimėjo Sidabro diplomą, praėjusių metų spalį – Kalėjos mieste Ispanijoje vykusiame tarptautiniame chorų festivalyje laimėjo Sidabro diplomą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas