Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 09

Vilniaus gospelo muzikos festivalio dalyviai tikisi, kad šios muzikos infekcija ir toliau plis visame pasaulyje

Ketvirtadienį, lapkričio 8 dieną, Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje giedojo geriausi sostinės gospel chorai. Šiuo koncertu prasidėjo dešimtasis – jubiliejinis Vilniaus Gospel muzikos festivalis 2012.
Vilniaus gospelo muzikos festivalio koncertas
Vilniaus gospelo muzikos festivalio koncertas / Organizatorių nuotr.

Penktadienį  vykusioje spaudos konferencijoje festivalio organizatoriai ir svečiai dalinosi mintimis apie gospel kultūrą Lietuvoje, prisiminė pirmuosius Vilniaus Gospel muzikos festivalio žingsnius, džiaugėsi, kad per dešimt gyvavimo metų šis renginys nepaprastai išaugo, o dainininkai pradėjo dainuoti vis jausmingiau, giliau suvokdami gospel muzikos prasmę.

„Kai prieš 12 metų nuvykau į Stokholmo gospel muzikos festivalį, mane, kaip chorų vadovą, ši muzika tiesiog užkrėtė ir susirgau gospel muzikos liga. Taip ėmė plisti šis virusas ir jis plinta iki šiol.

Kai pradėjome organizuoti pirmuosius festivalius, tikrai nesitikėjome, kad tai šitaip išaugs. Turėjome pakankamai ambicijų organizuoti gospel muzikos festivalį Vilniuje kasmet. Kai tuo tarpu Švedijoje, kur šie festivaliai rengiami jau 20 metų, jie vyksta tik kas antrus metus“, – pasakojo Asociacijos Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjunga vadovas Algirdas Čiukšys.

Švedijos dirigentas ir kompozitorius Jonas Engström, kuris taip pat yra ir ilgametis gospel muzikos festivalio „Stockholm Gospel“ vadovas ir organizatorius, tikino, kad viskam reikia laiko užaugti ir tai turi vykti pamažu.

„Aš, kaip Vilniaus gospel muzikos festivalio tėvas ir mokytojas esu sujaudintas matydamas, kaip šis festivalis išaugo. Manau, kad pagrindinė priežastis, kodėl gospel muzika tokia patraukli žmonėms tiek Švedijoje, tiek ir Lietuvoje, yra ta, kad dainuojant nebūtina pažinti natas. Neprivalai turėti daug muzikos teorijos žinių – tereikia sekti choro lyderį“, – sakė J.Engström.

Muzikos mokytojai, gospel muzikos dainininkei ir dirigentei Monicai Törnqvist iš Švedijos dešimt Vilniaus Gospel muzikos festivalio metų žymi ir jos pačios, kaip muzikantės augimą. Nuo pat pirmojo festivalio kasmet į Vilnių atvykstanti Monica iš pradžių čia atvykdavo kaip tik kaip gospel dainininkė. Vėliau ji pradėjo rengti meistriškumo pamokas, tapo dirigentė.

„Dabar jauni žmonės neturi problemų dėl anglų kalbos, todėl jiems nesunku giedoti gospel. Tačiau pagrindinis dalykas – džiaugsmas, kurį dainuodami skleidžia gospel atlikėjai. Manau, kad jis buvo nuo pat pradžių, tačiau per tuos metus jis taip pat nepaprastai išaugo“, – džiaugėsi M.Törnqvist.

Kompozitorius, dirigentas ir atlikėjas iš Jungtinių Amerikos Valstijų Jay T. Hairston sakė, kad gospel muzika jam yra ne tik jo protėvių palikimas, bet ir jo gyvenimo būdas, jo profesija.

„Matau, kad ir Lietuvoje gospel kultūra auga ir skleidžiasi. Mane tai džiugina. Gospel muzikoje svarbiausia – tikėjimo žinia. Ir manau, kad ji neturi būti įkalinta vienos šalies, tautos ar kultūros rėmuose – ji turi būti skleidžiama visame pasaulyje.

Tikiuosi, kad ši infekcija ir toliau plis. Ir jei kažkam tai padės surasti artimesnį ryšį su Dievu – tiesiog nuostabu. Be abejo, gospelą galima dainuoti ir jei esi netikintis. Tačiau jei turi ryšį su Dievu, gali giedoti įtikinamiau“, – sakė Jay T.

Gospel giesmės tradiciškai atliekamos angliškai, tačiau šiai kultūrai sparčiai plintant po pasaulį, atsiranda ir bandymų jų tekstus išversti į kitas kalbas. Kelios gospel giesmės lietuvių kalba nuskambės jau šiame, jubiliejiniame festivalyje. Be to, anot Vilniaus Gospel muzikos festivalio koordinatorės Natalijos Verbickienės, šiemet pirmą kartą didžiojo koncerto metu klausytojams bus perskaitomas giesmių tekstų vertimas prieš kiekvieną pasirodymą.

Lapkričio 9 d. (penktadienis) 21  val. – Svečių koncertas muzikiniame klube „Tamsta“ (Subačiaus g. 11A). Koncertas mokamas.

Lapkričio 10 d. (šeštadienis) 19 val. – Finalinis Jungtinio Gospel choro koncertas kartu su svečiais iš užsienio ir Lietuvos, Vilniaus Kongresų rūmuose (Vilniaus g. 6/16, Vilnius). Koncertas mokamas.

Lapkričio 11 d. (sekmadienis) 12 val. Jungtinio vaikų ir jaunimo Gospel choro koncertas su svečiais iš užsienio ir Lietuvos, Vilniaus universiteto Teatro salėje (Universiteto g. 3).

15 val. Gospel mišios Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai