Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 16

Vilniaus operos studijos tikslas – neutralizuoti kultūrines grėsmes

Pernai įkurta nepriklausoma kūrybinė organizacija „Baltijos kamerinis operos teatras“ šį rudenį inicijavo edukacinę programą „Vilniaus operos studija“, kurią ketinama tęsti iki kitų metų pavasario.
Vilniaus operos studija
Vilniaus operos studija / Baltijos kamerinio operos teatro nuotr.
Temos: 2 Tikslas Studijos

Šiuo projektu tikimasi įtaikyti į jaunosios kartos operos atlikėjams aktualią nišą, kuri yra neapdairiai ir netgi žalingai tuščia, pripildyti ją įvairialype veikla ir taip bandyti neutralizuoti galimas nacionalinės operos grėsmes, kaip kad kultūrinės darbo jėgos emigracija, „talentų nutekėjimas“ ar „sudegusi“ valstybės investicija į vienas brangiausiai kainuojančių akademinio vokalo studijų.

Pasak „Baltijos kamerinio operos teatro“ direktoriaus ir meno vadovo Jono Sakalausko tarp operos meno studijas Lietuvoje baigusių atlikėjų populiarūs ir geidžiami yra du sceninės karjeros scenarijai: žūtbūt įsigauti į koncertinių institucijų repertuarus ar pagrindines operos trupes, kurių šalyje nėra daug, o laisvos darbo vietos yra deficitas, arba išvykti tobulintis ir įsitvirtinti svetur, neretai pakliūnant į amerikietiško tipo svajonės spąstus.

et greta šių pagrindinių krypčių vietinėje terpėje egzistuoja alternatyvi linija, kurią „Vilniaus operos studija“ kaip tik ir ketina platinti bei gilinti.

„Pasaulyje egzistuoja daug operos studijų, kurios subrandina jaunuosius profesionalus sceninei veiklai ir sudaro sąlygas jų kūrybiniam proveržiui.

Deja, Lietuvoje šiuo metu neveikia nei viena programa, galinti padėti akademines studijas šviežiai baigusiems dainininkams tobulinti įgūdžius, gausinti patirtį, platinti profilį, oficialiai prisistatyti ir įsitvirtinti operos pasaulyje“ – vieną pagrindinių edukacinės programos motyvų dėstė Jonas Sakalauskas.

Siekiant sukurti praktinę tobulinimosi platformą, nuo kurios „nušokę“ jaunosios kartos operos dainininkai būtų įgiję ne tik profesinės patirties, bet ir gebėtų integruotis į kultūrinį šalies gyvenimą, programos organizatoriai pakvietė dešimt specialistų iš Lietuvos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos.

Kadangi vienas svarbesnių edukacinės programos tikslų yra kompleksinės operos meno studijos, kursų metu ketinama lavinti ne tik dainavimo ar muzikos interpretacijos meistriškumą, bet ir vaidybos bei šokio įgūdžius.

Šiems daugialypiams praktiniams užsiėmimams vadovaus kelių sričių minėti kviestiniai dėstytojai – dainininkai, dirigentai, pianistai, aktoriai, režisieriai ir choreografai.

„Šia programa norima suteikti galimybę perspektyviems Lietuvos operos atlikėjams tobulėti savo šalyje, kad jie galėtų „pagauti“ lokalų muzikos scenos ritmą, kurti įkvepiančius vaidmenis ir plėtoti operos kultūrą Lietuvoje, atsisakydami ilgalaikės emigracijos, kuri ateityje stipriai paveiktų nacionalinės operos meno lygį“ – teigė projekto iniciatorius Jonas Sakalauskas. Pasak jo, planuojami vieši finaliniai „Vilniaus operos studijos“ renginiai – Charles’io Gounod „Fausto“ pastatymas ir teatralizuoti operų arijų gala koncertai.


Rugsėjo mėnesį prasidėjusi programa iki šiol įgyvendino dvi dainavimo (su Barbro Marklund-Petersone (Norvegija) ir Verona James Buddug (JK)) bei po vieną dramos (su Vytautu Kaniušoniu) ir šokio (Jekaterina Daineko) sesijas. Tolimesnėms programos sesijoms pakviesti vadovauti dirigentas ir pianistas Alessandro Pagliazzi (Italija), režisierius Gediminas Šeduikis, režisierius Artūras Areima, bosas Vladimiras Prudnikovas, dirigentas Vytautas Lukočius ir pianistė Olga Taškinaitė.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai