Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 26

Vilnių užvaldė muzikos genijai „The Ocean“,„Mono“ ir „Sólstafir“

Ne pirmą kartą Lietuvoje viešintys instrumentinės roko muzikos genijai japonai „Mono“, progresyvieji vokiečiai „The Ocean“ ir jau labai gerai pažįstami islandai „Solstafir“ pasirodė Vilniuje. Europinį turą surengusi trijulė neapleido ir Baltijos šalių - spalio 21 d., muzikiniame klube „New York“, penkių valandų programa jie džiugino lietuvišką auditoriją.
„The Ocean“,„Mono“ ir „Sólstafir“ pasirodymas Vilniuje / Kristinos Krikščiūnaitės nuotr.
„The Ocean“,„Mono“ ir „Sólstafir“ pasirodymas Vilniuje / Kristinos Krikščiūnaitės nuotr.

Nesibaigiančios eilės prie kasų, sausakimša salė, plojimai ir prašymai pakartoti – alternatyviojoje scenoje, rodos, šiandienai turėjome įvairų, tačiau kartu ir labai artimą misticizmo ir garsų magijos fenomeną.

Pirmieji scenoje pasirodė progresyvaus metalo atlikėjai, vokiečiai „The Ocean“, 2000-iais susikūrę vokiečių gitaristo Robino Stapso iniciatyva.

Nuo to laiko jie išleido 7-is atmosferiškus, progresyvius albumus, kuriuose muzika laipsniškai banguoja nuo melodingos harmonijos iki visiško sąmyšio ir dekonstrukcinių garsų. Šiuo atžvilgiu progresyvieji vokiečiai pateisina savo pavadinimą.

Grupės vokalistas Loïcas Rossettis tarp dainų negailėjo mūsų miestui komplimentų. Didysis jo šou prasidėjo tuomet, kai užsilipęs ant antro aukšto balkono turėklų jis šoko į minią. Ši, tarsi, vieningai susitarusi, jį pagavo.

„The Ocean“,„Mono“ ir „Sólstafir“ pasirodymas Vilniuje / Kristinos Krikščiūnaitės nuotr.
„The Ocean“,„Mono“ ir „Sólstafir“ pasirodymas Vilniuje / Kristinos Krikščiūnaitės nuotr.

Lietuvių publikos pamilti lyriškesnės muzikos atstovai „Mono“ jau ne pirmą kartą pasirodė Vilniuje. Nuo paskutinės viešnagės Lietuvoje grupė spėjo išleisti 2 naujus albumus, kurių dainas ir atliko.

Per daugiau nei dešimtmetį trunkančią karjerą „Mono“ išvystė melancholija ir dramatizmu persmelktą skambesį. Kupini šviesos ir tamsos sintezės, „Mono“ kūriniai sukuria sakralią, sodrią ir nostalgišką atmosferą.

Nukeliantys iki pasąmonės gelmių šie japonų magai abejingų nepaliko. Užsimerkusi ir rankas iškėlusi publika buvo nukelta už šios dimensijos ribų.

Atmosferiškais post roko virpesiais bei nuostabiais elektrinės gitaros gaudesiai islandų šamanai „Solstafir“ vainikavo šį pasirodymą Vilniuje. Išsiskirdami savo skambesiu per beveik du dešimtmečius trunkančią karjerą islandai dar nė karto nėra nuvylę savo gerbėjų.

Pradėję nuo sunkiojo black metalo su lyg kiekvienu albumu įnešė meditacinių ir eksperimentinių krypčių naujovių, kartu išlaikydami pirminę autentiką. Jie tvirtai atsistojo ant žemės prieš 10 metų, kai įrašinėjo „Masterpiece of Bitterness“ albumą (2005).

Ankstesnis albumas „In Blood and Spirit“ buvo kupinas daugeliu jiems būdingų elementų, tačiau „Masterpiece of Bitterness“ buvo didesnis žingsnis savo muzikinio garso kūrimo link. Jiems prireikė beveik devynių metų išvystyti stilių, kuris yra girdimas „Masterpiece ir Bitterness“ albume.

Naujausiasis albumas „Otta“ yra tarsi sekantis tobulėjimo žingsnis. Dainas iš šio albumo grupės nariai atliko tiek šio pasirodymo metu, tiek ir šių metų vasario mėnesį. Pačios populiariausios dainos nepaliko abejingų, grupės vokalistas keliskart klausė publikos, ką jie norėtų išgirsti.

Modernių audiovizualizacijų simbiozė, hipnotizuojantys ritmai ir vieningas atlikėjų ir auditorijos ryšys. „Mes esame draugai“ – tik užlipęs ant scenos kalbėjo „Solstafir“ vokalistas Aðalbjörnas Tryggvasonas. – Ar žinote, kad Islandija pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę? Mes – draugai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento