Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 28

Virgilijus Jutas gerbėjams pristatys auksines dainas

Trisdešimties metų sukaktis žmogaus gyvenime žymi patį jėgų žydėjimą, pusiaukelę, kai daug spėta nuveikti ir ne mažiau darbų, veiklų, svajonių laukia ateityje. O ką reiškia trys dešimtys metų, praleistų scenoje? Į šį klausimą ne žodžiais, o veiksmais atsako gitaros virtuozo, dainininko bei kūrėjo Virgilijaus Juto kūrybinė biografija.
Virgilijus Jutas
Virgilijus Jutas / Asmeninio archyvo nuotr.

Ne viena karta užaugo su V.Juto muzika. Nemažėjantį atlikėjo populiarumą rodo ištikimų žiūrovų pilnos salės. Auksiniame šventiniame V.Juto koncerte, kuris vyks jau kovo 7 d., Šv. Kotrynos bažnyčioje – skambi nostalgija, vaiskūs jaunystės prisiminimai, geriausios trijų dešimtmečių dainos bei nesuvaidintų jausmų persmelkta išskirtinai autorinė kūryba, rašo organizatoriai „Auksiniai renginiai“.

Grandioziniame koncerte muzikiniais sveikinimais dalinsis V.Juto scenos partneriai ir draugai Neda Malūnavičiūtė, Povilas Meškėla ir Šarūnas Mačiulis (renginio organizatorius „Auksiniai Renginiai“).

Koncerto programa subalansuota tiek populiariosios muzikos, tiek lengvo roko mylėtojams. Muzika, sklindanti iš širdies į širdį, palies tiek jaunosios, tiek gyvenimo skonio jau spėjusios paragauti kartos atstovus.

VIDEO: Virgilijaus Juto kvietimas į koncertą Kotrynos bažnyčioje

Auksinis koncertas, kaip ir bet kuri jubiliejinė šventė, kupinas staigmenų, todėl koncerto programa kaip ilgai laukta dovana yra kruopščiai saugoma. Juk taip laukti šventės kurs kas įdomiau!

Solidžios šventės kaltininkas pateikia tik keletą užuominų: programa neįsivaizduojama be jautrios ir ypač prasmingos dainos „Kur veda širdis“, spalvingojo kūrybos perlo „Ei, žmogau!”, nuotaikingo kūrinio „Draugams“, kurių koncerte bus apstu.

Tiek V.Juto, tiek žiūrovų lauks Nedos Malūnavičiūtės, Povilo Meškėlos bei Šarūno Mačiulio muzikiniai sveikinimai–staigmenos.

Remigijaus Bičiaus nuotr./Virgilijus Jutas ir draugai
Remigijaus Bičiaus nuotr./Virgilijus Jutas ir draugai

Apie Virgilijų Jutą pasakoti plačiai nereikia, mat jo dainų fragmentai šmėžuoja ne vieno atmintyje. Trumpai pristatant gyvą lietuviškos estrados legendą galima apsiriboti keliais ryškiausiais epitetais. V.Jutas – dešimtmečius gyvavusios grupės „Blues makers“ įkūrėjas, gitaristas, vienas žymiausių Lietuvos bluzmenų, o suskaičiuoti festivalius bei scenos partnerius, su kuriais pasirodė atlikėjas, vargu, ar įmanoma, žmogaus atmintis tokių skaičių neišsaugo. Bliuzo magija atlikėją pakerėjo jau vaikystėje.

V.Jutas pasakoja, kad dar būdamas vaikas, klausydamas plokštelių įrašų ir išgirdęs specifinį, tęsiamą bliuzo gitaros skambėjimą, nutirpdavo iš malonumo. Tuo metu jis dar nežinojo, kad tai bliuzas. Šis žanras tiesiog užvaldė, palietė jautriausias stygas ir įtraukė į atradimų kupiną muzikos pasaulį. Pirmą kartą gitarą į rankas Virgilijus paėmė būdamas šešiolikmetis paauglys.

Vyras prisipažino, kad anuomet išgirdęs ką nors skambinant gitara, mesdavo visus užsiėmimus ir lėkdavo klausytis, žiūrėti šio stebuklo. Muzikantas privačiai lankė gitaros pamokas pas mokytoją Stasį Daugirdą, o grojimo techniką tobulina visą gyvenimą.

Muzikinę karjerą V.Jutas pradėjo pirmojoje Lietuvoje bliuzo grupėje „Hilda Blues Band“. Atlikėjas neliko abejingas reikšmingam istoriniam laikotarpiui: pirmieji Roko maršai per Lietuvą, pilni stadionai žmonių, nepriklausomybės nuojauta. 1990 m. V.Jutas subūrė grupę „Blues Makers” ir su ja nuėjo ilgą be turiningą kelią. „Blues Makers“ repertuare skamba bliuzo, džiazo ir roko klasika, variacijos, savos kūrybos kompozicijos lietuvių ir anglų kalbomis. Jau dvidešimt metų grupė dalyvauja Lietuvos ir Europos muzikiniame gyvenime. Išleisti septyni muzikiniai albumai, iš jų du – lietuvių kalba. Sudalyvauta daugybėje muzikinių festivalių, bendradarbiauta su daug gerų, pirmo ryškumo atlikėjų. Grupė nuolatinė „Bliuzo naktų“ dalyvė.

1997m. prasidėjo naujas kūrybos etapas. Kartu su Povilu Girdeniu po ilgos poetinės sesijos radosi daugybė ieškojimų bei atradimų. Debiutinė daina „Iliuzijų laivas“ iš debiutinio albumo „Mes liekame čia“ pateko į „Radiocentro Top 10“ ir iškopė į konkurso „Muzikinis viešbutis“ finalą. 2001m. ,,Bomba Records‘‘išleidžia naują V.Juto parašytų dainų albumą ,,Užburtame rate“, kur skamba ir žinomos dainininkės Nedos balsas.

2002 m. Lietuvos nacionalinio radijo klausytojai „Blues Makers“ išrenka geriausia roko grupe. Akustinis duetas V.Jutas & A.Belkin sulaukia pakankamai tarptautinio dėmesio ir sėkmės. 2008 m. Poezijos festivalyje „Akacijų alėja” V.Jutas debiutavo kaip „Acoustic One“. Atlikėjas ir toliau dalyvauja įvairiuose festivaliuose, įrašinėja ilgai brandintas naujas dainas.

Geriausios laiko patikrintos ir klausytojų pripažintos dainos bei naujausi kūrybiniai atradimai skambės išskirtiniame V.Juto ir draugų koncerte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento