Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 27

VU botanikos sode skambės ispaniškoji sarsuela

Liepos 1-ąją Kristupo vasaros festivalio klausytojų laukia ypatingas koncertas, rengiamas kartu su Ispanijos Karalystės ambasada. Įspūdingą sarsuelų puokštę surinko solistas Vaidas Vyšniauskas (tenoras) kartu su Laura Zigmantaite (mecosopranas) ir Šv.Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu Vytauto Lukočiaus. Muzikai šią spalvingą muzikinę puokštę įteiks festivalio atidarymo proga VU botanikos sode.
Vaidas Vyšniauskas
Vaidas Vyšniauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vaidas Vyšniauskas (užsienyje žinomas Kristian Benedikt vardu) yra kelių respublikinių konkursų laureatas ir tarptautinį pripažinimą pelnęs tenoras. Dar būdamas studentu (prof. Virgilijaus Noreikos kl.), debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Solistas su Violeta Urmanavičiūte-Urmana yra koncertavęs JAV, Kanadoje, Europoje. Jo kūrybinę biografiją puošia tokie vaidmenys kaip Kasijus „Otele“, Barinkajus „Čigonų barone“, Tonis „Vestsaido istorijoje“, Alfredas „Traviatoje, Kastytis „Jūratėje ir Kastytyje“, Hofmanas „Hofmano istorijose“, Kavaradosi „Toskoje“, Hercogas „Rigolete“, Manriko „Trubadūre“ ir kt.

Kartu su balsinguoju tenoru pasirodysianti L. Zigmantaitė klasikinį vokalą studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Mokslus ji derina su intensyvia koncertine, projektine veikla – spektakliais, konkursais, rečitaliais ir kt. Televizijos žiūrovai ją puikiai pažįsta kaip projekto „Triumfo arka“ dalyvę, operos mėgėjai gėrėjosi vaidmenimis „Užburtojoje fleitoje“, „Manon Lesko“ ir kt. Pati atlikėja sako ypatingai vertinanti įvairiapusę patirtį, tad sarsuelos – dar vienas iššūkis.

Šis tolimoje baroko epochoje gimęs ispaniškas scenos meno žanras vienija dramą, muziką ir šokį, trykšta ispanišku temperamentu ir žaisme. Jame susipina poezija, proza, baltosios eilės, operinės arijos bei populiarios ispaniškos dainos su kastanječių pritarimu.

Manoma, kad sarsuelos (isp. zarzuela) pavadinimas kilo nuo vietovės – netoli Madrido buvusios medžiotojų užeigos, apsuptos parkų, garsėjančių fontanais ir gausiai juose derančiomis gervuogėmis (iš isp. zarza – gervuogė). Šiame medžiotojų paviljone, pasibaigus medžioklei, karaliui Filipui IV ir jo svitai koncertuodavo iš Madrido atvykę aktoriai. Pradžioje buvo atliekami visi kūriniai – duetai, dainos, chorai, bet greitai menininkai specialiai šiems pasilinksminimams ėmė kurti dviejų dalių kompozicijas, vadintas „Sarsuelos fiestomis“.

Per savo ilgą istoriją patyrusios pakilimo ir nuopuolio akimirkų sarsuelos žavėjo pačių įvairiausių sluoksnių publiką – nuo Madrido pasilinksminimų kvartalų liaudies iki solidžių Ispanijos teatrų lankytojų. Įspūdingiausi sarsuelos pavyzdžiai prilygsta geriausiems Giacomo Rossini, Gaetano Donizetti kūriniams, gali  konkuruoti su Vienos kompozitorių bei angliškojo tipo operetėmis.

Talentingiausi XX amžiaus sarsuelų kūrėjai puikiai išmanė savo meto italų, prancūzų, vokiečių muzikos tendencijas. Deja, jų pačių nuopelnų lengvajam sceniniam žanrui užsienis nepripažino.

Muzikai festivalio pradžios koncerte supažindins su reikšmingiausių praėjusio amžiaus autorių sarsuelomis. Svarbus vaidmuo vakare teks ir V. Lukočiaus diriguojamam Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus), nes šis žanras neįsivaizduojamas be  nuotaikingos orkestro muzikos.

Koncertas „Ispaniškoji sarsuela“, rengiamas su Ispanijos Karalystės ambasada,  vyks liepos 1 dieną, 19 val. VU botanikos sode (Kairėnų 43, Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai