Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 21

XVI tarptautinio akordeono festivalio uždaryme – unikalūs atlikėjai iš muzikos pasaulio elito

Šv. Kotrynos bažnyčioje lapkričio 24 d., 19 val., įvyks XVI tarptautinio akordeono festivalio uždarymo koncertas.
Bester quartet
Bester quartet / Tarptautinio akordeono festivalio nuotr.

Kai išgirsti Bester kvarteto įrašą, supranti, kad atradai retą lobį, kad turi išgirsti juos gyvai. Kad nori nuvažiuoti į Krokuvą, kurioje gyvena šie muzikantai, ir pažiūrėti, gal ten dangus arčiau? Gal kitokiu oru kvėpuoja šis nepaprastas kolektyvas, užbūręs viso pasaulio klausytojus? Retas ansamblis pasižymi tokia skambesio elegancija ir tuo pat metu stipriai išreikštomis emocijomis, sklindančiomis iš pačių gelmių. Bester kvartetas iš kitų atlikėjų išsiskiria būtent elegancijos ir išraiškos darnumu. Todėl jis priklauso muzikiniam elitui pačia geriausia prasme: tai taurinanti sielą aukščiausios prabos muzika.

Kvartetas prieš penkerius metus jau lenkėsi Lietuvos melomanams ir sulaukė fantastiško įvertinimo. Šįkart ansamblio lyderis Jaroslavas Besteris kartu su muzikantais itin jautriai ir subtiliai atvers žydų kultūros metraščius, atlikdamas muziką iš dviejų naujausių albumų.

„The Golden Land“ – tai aštuntasis prestižinėje Tzadik kompanijoje išleistas grupės kompaktinis diskas. Jis dvelkia egzodo melancholija ir juslingumu. Atlikėjai muziką regi Poeto žvilgsniu, klajojančiu po šaltą geto skersgatvių tamsą. Tarsi iš rūko išnyrantys žydiškų ritmų siluetai paklaidina klausytoją pasąmonės užribiuose. Tasai Poetas – Krokuvoje gimęs išskirtinis žydų folkloro artistas ir dainų kūrėjas Mordechajus Gebirtigas, nužudytas Krokuvos gete kruvinąjį ketvirtadienį. Jo dainos nuolat skambėjo geto teatre ir iki šiol yra dažnai atliekamos. Jaroslavas Besteris, aranžuodamas lyriškas Gebirtigo melodijas, pripildė jas sodrumo bei emocionalumo ir suteikė joms modernų kontekstą. Koncerte skambės ir kompozicijos iš albumo „Krakoff“. Tai šių metų grupės darbas, įrašytas koncerto metu Nacionalinėje filharmonijoje, Varšuvoje, išleistas CD ir pirmąkart grupės karjeroje – DVD formatu.

Bester quartet vadinami savotišku fenomenu pasaulinėje muzikos rinkoje. Ansamblio skiriamasis ženklas – nepaprastai plataus stilistinio diapazono muzika, sugėrusi išskirtinius klasikinės, džiazo ir avangardinės muzikos elementus, geriausius šiuolaikinės kamerinės muzikos pasiekimus, iš kurių improvizuojant gimsta unikalios instrumentinės formos. Savitas, meniškai drąsus repertuaras, kurio pagrindą sudaro originalios ansamblio kompozicijos, lėmė itin spartų grupės išpopuliarėjimą visame pasaulyje bei pelnė aukštus kritikų įvertinimus. Bester quartet įrašė daug savo muzikos radijo ir TV fondams įvairiose pasaulio šalyse. Kvartetas bendradarbiavo su Johnu Zornu, Tomaszu Stanko, Grażyna Auguścik, Johnu McLeanu, Donu Byronu, Franku Londonu, Jorgos Skolias, Aaronu Alexanderiu ir kitais.

Kolektyvas grojo daugybėje prestižinių pasaulio salių Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Estijoje, Italijoje, JAV, Kanadoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Taivanyje, Ukrainoje, Vengrijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje.

Ilgalaikį bendradarbiavimą su legendiniu Johnu Zornu vainikavo aštuoni prestižiniu Tzadik leidybos ženklu pažymėti kvarteto albumai:

1. De Profundis (TZ 7143)

2. The Warriors (TZ 7157)

3. Bereshit (TZ 7183)

4. Sanatorium under the Sign of the Hourglass (TZ 7349)

5. Balan (TZ 7358)

6. Remembrance (TZ 8116)

7. Metamorphoses ( TZ 8170)

8. The Golden Land ( TZ 8178)

9. Krakoff ( For Tune 0011 [ 001] )

Muzikantai:

Jaroslaw Bester - akordeonas

Jaroslaw Tyrala - smuikas

Oleg Dyyak - klarnetas, mušamieji, akordeonas, duduk

Mikolaj Pospieszalski – kontrabosas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento