Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Juda „Laisvės kalvos“ klausimas, liejami memorialo bandiniai

Vilniaus miesto savivaldybė bando įsigyti skulptoriaus Andriaus Labašausko mišką ir kalvą primenančio projekto „Laisvės kalva“, kurį planuojama įgyvendinti Lukiškių aikštėje, realizavimo planą, liejami monumento bandiniai. Apie tai trečiadienį užsiminė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.
Naujasis Lukiškių aikštės memorialo maketas
Naujasis Lukiškių aikštės memorialo maketas / A.Labašausko nuotr.

„Šiuo metu mes iš menininko, kuris tą idėją pasiūlė, perkame jos realizavimą. Tačiau reikia suprasti, kad tai bus ilgas kelias, kurį mes turime nueiti, ir jo baigtis nebūtinai yra baigtinė ir aiški. Žinome, Kauno atveju tai [buvo] gan greitai įgyvendinta, tačiau tas Vytis, su R.Kalantos veidu, jis nebūtinai gavosi toks kokybiškas, toks geras kaip galbūt visi įsivaizdavo. Akivaizdu, geri daiktai ir monumentalūs daiktai greitai negimsta, ir su jais reikia daug, kantriai dirbti“, – Žinių radijui komentavo P.Poderskis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Jo įsitikinimu, rekonstruota Lukiškių aikštė yra puiki, tad esą atsakingai reikia vertinti „papildomus dalykus“, atsidursiančius aikštėje.

„Tas konkursas buvo idėjos konkursas. Idėją reikia išdirbti, reikia kiekvieną jos detalę apgalvoti. Dabar jau yra dirbtuvėse pradėta eiti tuo keliu, kad lieti bandinius, kurie bus eksponuojami, kurie bus derinami su visuomene, kuriuos mes visi galėsime pažiūrėti, pačiupinėti, pabandyti įsivaizduoti, kaip jie atrodys toje Lukiškių aikštėje.

Tai yra labai jautru. Mes į tai turime žiūrėti su labai didele atsakomybe ir su labai dideliu susikaupimu vertinti tuos papildomus dalykus, kurie į tą aikštę ateis. Nes dabar ta aikštė yra labai puiki. Joje viskas veikia“, – pridūrė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Lukiškių aikštėje A.Labašausko projektas „Laisvės kalva“ turėtų būti įgyvendintas iki šių metų gruodžio 1-osios. Pernai lapkritį projektas pripažintas geriausiu iš penkių finaliniame etape atrinktų idėjų.

Tiesa, visai neseniai Vyriausybėje buvo įstrigęs A.Labašausko projekto finansavimo klausimas, tuomet jį spręsti svarstė Vilniaus miesto savivaldybė. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas