Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibanas uždraus meną: žymios Afganistano režisierės pareiškimas

Žinoma režisierė Sahraa Karimi paviešino laišką, kuriame atskleidė, kas laukia moterų, mergaičių ir menininkų, Talibanui užėmus Afganistaną, praneša dw.com.
Režisierė Sahraa Karimi
Režisierė Sahraa Karimi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Karimi yra vienintelė afganų moteris, baigusi doktorantūrą kino srityje, ji yra Valstybinės afganistaniečių filmų organizacijos prezidentė, filmo „Hava, Maryam, Ayesha“ (2019) kūrėja.

Savo „Twitter“ paskyroje S.Karimi ragino visus dalintis jos viešu pareiškimu, teigdama, kad Talibanas naikina Afganistano kultūrą:

„Jie skerdė mūsų žmones, pagrobė daug vaikų, pardavinėjo mergaites kaip žmonas savo vyrams, nužudė moterį dėl jos aprangos, „vertino ir matavo“ moterų akis, kankino ir žudė mūsų mylimus komikus, jie nužudė vieną iš mūsų istorinių poetų, nužudė medijų ir kultūros vadovą, su Vyriausybe susijusius bei viešai korė mūsų vyrus <...>“, – rašė ji.

Režisierė prašo visų organizacijų pagalbos: „Mums reikia jūsų balsų.“ Ji taip pat pridūrė, kad Talibanas niekada nebuvo teisėtas.

Dw.com duomenimis, S.Karimi minimas komikas yra Nazaras Mohammadas (žinomas kaip Khasha Zwanas), praėjusį mėnesį jis buvo nužudytas Kandahare.

Pietinėje Afganistano provincijoje Uruzgane buvo nužudytas poetas ir istorikas Abdullah Atefi.

Šalies medijų vadovas Dawa Khanas Menapalas taip pat buvo nužudytas ginkluoto Talibano karininko rugpjūčio pradžioje. Rašte, kuriuo prisiimama atsakomybė, teigiama, kad W.K.Menapalas buvo nubaustas už savo elgesį.

Talibanas persekioja aktyvistus, žurnalistus ir kultūros asmenybes, kurios kritikuoja režimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas